Voltige

FEI med skikkelig boost til det norske voltigemiljøet

Rett før jul ble det klart for Sportsutvalget Voltige at tidenes julegave var sikret – deres søknad om ESEE-midler gjennom FEI Solidarity gikk igjennom. Med det er det duket for tre år med kursing gjennom FEI, der målet er flere, bedre og mer. Første kurs skjer i april når FEI sender Anthony Bro-Petit og Rob De Bruin som eksperter til en workshop hos Sandnes og Jæren Rideklubb, åpen for deltagere fra hele landet. – Vi er takknemlige, glade og litt stolte også over å kunne tilby dette til den norske sporten, sier leder i SU-V, Yri Øverland.

voltige / Norges Rytterforbund
FEI gir det norske voltige-miljøet en solid boost; sportsutvalget søkna om ESEE-midler gjennom FEI Solidarity er innvilget hvilket betyr en periode på tre år med kursing i regi av to FEI-eksperter. (Illustrasjonsfoto: Arne Apeland)
av
Rebecca Ballestad-Mender

Forrige helg var det voltige på flere fronter, da ble årets grenkonferanse avholdt, med innlagt treningssamling i tillegg til at årets første tønnestevne av stabelen hos Sandnes og Jæren Rideklubb.
Nå forberedes ESEE-samlingen for fullt – og det gjelder å holde av dagene 18.-21. april hos Sandnes og Jæren Rideklubb når ESEE-programmet (Equestrian Sport Educative Events) settes ut i livet her i landet. Dette programmet er en del av FEI Solidarity og har som formål å hjelpe nasjonale forbund i å utvikle FEI-grener på nasjonalt nivå. Programmet gir verktøy for å utdanne nasjonale dommere samt kurse trenere med deres elever og arrangører. Programmet gjennomføres i form av en årlig workshop gjennom stønadsperioden, der både teori og praksis ved henholdsvis en FEI-dommer og en nivå 3-trener inngår. Hver workshop går over fire dager, der tre dager er satt av til utdanning og en til stevne. Prosjektet her i Norge ledes av Ingvild Lillefjære, sportskoordinator voltige i NRYF.

Rob De Bruin og Anthony Bro-Petit har laget en presentasjonsvideo av seg selv - se, lytt og bli både imponert og motivert!:

To som kan det

Rob De Bruin (NED) og Anthony Bro-Petit (FRA) har begge solid bakgrunn i sporten.
Rob har allerede blitt ganske godt kjent med det norske miljøet, gjennom fjorårets sesong holdt FEI level 4-dommeren flere webinarer i dømming og han var dommer under NM 2022. Han debuterte selv som utøver i 1987, og fem år senere entret han den internasjonale scenen og sto for en karriere som rommet flere EM og VM. Rob har i tillegg til sin dommergjerning også vært landslagstrener blant annet for Nederland og Belgia. Han har sin trenerutdannelse innen voltige fra FEI.
Anthony Bro-Petit er tidligere utøver på toppnivå; nå er det trenerrollen som opptar ham i tillegg til hans arbeid som filmskaper. Anthony begynte med voltige i ung alder, og i 2011 tok han sin første nasjonale gullmedalje. Etter det ble han en del av det franske laget, med base på Cadre Noir i Saumur. I 2014 plukket verdensmester Jacques Ferrari ut Anthony for å inngå i hans team «Noroc», med mål om å representere Frankrike i VM i 2016. Teamet tok flere internasjonale seire, ble franske mestere to ganger, de vant Nations Cup i Aachen – og i 2016 tok de gull i VM. Samme år begynte Anthony å undervise, med hele verden som arbeidsplass. Han reiste blant annet til Canada, USA, Argentina, Brasil, Peru og Mexico. For et par år siden fikk han ansvaret for å utvikle voltige som gren i Ukraina, og i 2023 ble en av hans utøvere der nummer 23 i junior-VM. I fjor sommer ble Anthony en del av ESEE-programmet i regi av FEI – og han brenner for oppgavene sine: - Jeg vil bidra til utviklingen av vår vakre sport; voltige, fastslår Anthony.

Voltige / Norges Rytterforbund
Etter egen karriere har det blitt trenerrollen på Anthony Bro-Petit, med kurs og elever over hele verden. For et par år siden fikk han ansvaret for å utvikle voltige som gren i Ukraina, to av dem kom til junior-VM i fjor – Kateryna Panasenko og Polina Shovkova, sistnevnte ble nummer 23 i mesterskapet. (Foto: FEI)

Les mer om Anthony Bro-Petit og treningen av det ukrainske landslaget her

Rekruttering, aktivitet og større og bredere topp

De har solide bakgrunner begge to, men Yri trekker frem: - Det beste av alt er deres hjerte for hesten! Disse to elsker hesten, de er begge veldig opptatt av at voltigehestene skal ha det så godt som mulig og holder en meget høy standard når det gjelder hestevelferd. Det, i tillegg til at muligheten for at flere kan få utdanning innen voltige, gjør at vi står 110 % inne for dette – vi gleder oss!

At programmet går over tre år betyr mye. – Dette gir oss en helt særskilt mulighet til kontinuitet i arbeidet for økt kompetanse i alle ledd i voltigesporten her i landet. Dette vil igjen gi grobunn for økt rekruttering, mer aktivitet i klubbene og en større og bredere topp, sier Yri.

voltige / Norges Rytterforbund
Kontinuitet: Med et program som går over tre år legges et godt grunnlag for økt kompetanse generelt i voltigesporten - og også økt rekruttering, mer aktivitet og flere toppidrettsutøvere. (Arkivfoto: NRYF)

Bare å rydde plass i kalenderen

Yri har har en klar oppfordring til alle:
-Folk må bare rydde kalenderen sin for denne happeningen, invitasjon med program og påmelding kommer snart – vi ønsker virkelig alle hjertelig velkommen, sier Yri.
De to kursholderne har sendt SU-V en videohilsen, som tydelig sier sitt om deres engasjement. – Mens alle venter på invitasjonen, så kan jo folk nyte den smittende entusiasmen til Rob og Anthony på den videoen! Og så har vi virkelig tro på at dette kan bety vekst i rekruttering og nivå i grenen vår – og det hadde vært kjekt om voltige kan bidra til økt aktivitet og rekruttering til hestesporten!


Relaterte artikler