Fra krig og flukt til junior-VM i voltige

I mars 2022 flyktet Polina Shovkova og Kateryna Panasenko fra sin hjemby Poltova i Ukraina som følge av krigen. I forrige uke deltok 15-åringene i junior-VM i voltige på Flyinge i Sverige. Med det oppfylte de en drøm, en drøm som det har vært krevende å jobbe mot, men en drøm som har vært viktig i en vanskelig livssituasjon.

av
Rebecca Ballestad-Mender

Pressemelding FEI. Foto: FEI/Liz Gregg

Flukten fra krigen førte de to unge jentene og ytterligere tre utøvere i deres voltige-team til Bernalákovo, en forstad til Bratislava i Slovakia. Det lokale voltigemiljøet der tok dem imot med åpne armer, og fra FEIs Solidarity Relief Fund fikk de økonomisk støtte for å kunne fortsette med sin sport.

Hele prosjektet med å trene mot VM har gjort at de har vokst på mange måter. De har måttet håndtere hjemlengsel og kultursjokk. Dette har vært som et ekstra lag med utfordringer, men de har jobbet videre og har blitt sterkere av hele opplevelsen.

Anthony Bro-Petit, tidligere verdensmester i voltige og trener for Polina og Katy

Har skrevet voltige-historie for Ukraina

I mai 2022 deltok disse fem unge kvinnene i det internasjonale en-stjerners stevnet i Kaposvár i Ungarn. Med det ble de det første laget som noen gang representerte Ukraina i internasjonal voltige. Siden da har Polina og Katya holdt sitt gule og blå flagg høyt, de har klatret i klassene fra enstjerners til tostjerners og til og med vunnet på den internasjonale arenaen. Ved CVIJ1* i slovakiske Samorin i juni 2023, kom både Polin og Kateryna (Katya) helt øverst på resultatlisten. Dermed ble den ukrainske nasjonalsangen for aller første gang spilt ved en premieutdeling i internasjonal voltige, og stevnet var også en viktig milepæl for jentene på sin vei mot VM på Flyinge.

I tiden frem mot VM trente de to utenfor Milano i Italia med den tidligere verdensmesteren Anthony Bro-Petit fra Frankrike.
-Vi har trent mye på vår hest i Poltova ettersom vi ikke har noe treningsstudio å trene i der hjemme, sier Polina. – Vi har også hatt noen intensive treninger med vår trener Anthony i Slovakia og deretter i Italia. Det var veldig varmt i Italia, og det var hardt arbeid, men det fine er at vi nå har blitt trygge på å konkurrere med hvilken som helst hest.

Hun fortsetter:
-De første dagene her på Flyinge var stressende for oss. Det var så mange mennesker, og vi ble helt målløse over å se våre store helter som Manon Mouthinho, Quentin Jabet og Lambert Leclezio fra Frankrike i levende live i stedet for bare på Instagram!

Når opplevelsen var heftig, var det godt å komme opp på hesteryggen.
-Vi fant roen da vi begynte å trene, og det hjalp oss med å holde fokus. Hele denne opplevelsen har vært god for oss, for nå er vi også mindre engstelige for å prate med andre mennesker, sier Polina.

Kateryna Panasenko og Polina Shovkova sammen med sin trener Anthony Bro-Petit.

Da krigen startet, tok den mye trygghet og tillit fra oss, og vi var alle redde og stresset av alt sammen. Men at jentene trente mot VM har vært viktig fordi det har gitt oss alle mål å jobbe mot. Jeg kan ikke kontrollere krigen, men jeg kan gjøre noe nå for å hjelpe dem med å utvikle seg innen denne sporten

Ekaterina Shabelnikova, mor til Polina

De har vokst på mange måter sier treneren

I sitt første store internasjonale mesterskap ble det en 23. plass for Polina og en 53. plass for Katya. Men det er deres personlige opplevelser som har vært det viktigste for jentene ifølge deres trener.

-De er bare 15 år gamle, og det har krevet mye styrke og vilje hos dem for å legge vekk alt som hender i Ukraina og fokusere på sin trening, som har vært alt annet enn konsekvent for dem, sier Anthony Bro-Petit.
– De har egentlig vært sine egne trenere når de har vært «hjemme» i Poltova. Internett-forbindelsen der er så ustabil, så online-treninger har ikke fungert. Men de treningene vi har hatt i Slovakia og Milano har vært intense og fokuserte, og jentene har definitivt hevet seg nivåmessig. Å være her på Flyinge og følge seniormesterskapet har vist dem hvordan neste nivå ser ut og hva de må jobbe mot.

De to jentenes trening mot VM har rommet mye.
-Hele prosjektet med å trene mot VM har gjort at de har vokst på mange måter. De har måttet håndtere hjemlengsel og kultursjokk. Dette har vært som et ekstra lag med utfordringer, men de har jobbet videre og har blitt sterkere av hele opplevelsen.

Polinas mor Ekaterina Shabelnikova har fulgt dem på denne reisen.

-Da krigen startet, tok den mye trygghet og tillit fra oss, og vi var alle redde og stresset av alt sammen, sier Ekaterina. – Men at jentene trente mot VM har vært viktig fordi det har gitt oss alle mål å jobbe mot. Jeg kan ikke kontrollere krigen, men jeg kan gjøre noe nå for å hjelpe Polina og Katya å utvikle seg innen denne sporten. Vi er rørt over den støtten vi har fått fra Jean-Philippe Camboulives (FEI Director of Solidarity) og generalsekretæren i det slovakiske forbundet Zuzana Baciak Masrykova. De har hjulpet oss med å fokusere på noe annet enn krigen, og vi er veldig takknemlige for det.

Beæret over å få følge dem

De to unge jentene deltok på en ikonisk arena i sin mesterskapsdebut.

-Flyinge er full av hestesportshistorie og tradisjoner, og vi er så glade for at Polina og Katya kunne gjøre sin VM-debut her, sier Ted Velander, leder av organisasjonskomiteen. – Vi er alle imponert over deres innsats her ved mesterskapet især på bakgrunn av at vi vet hvor hardt de har måttet jobbe for å komme hit. Vi håper at opplevelsen de har fått her vil være med på å ta dem langt i sporten.

-Jeg er utrolig stolt over å være vitne til engasjementet og den urokkelige utholdenheten som Polina og Katya har vist her ved FEI Vaulting World Championship for juniorer, sier FEI-president og styreleder i FEI Solidarity Committe Ingmar de Vos. – De to har gjort sitt land stolt, og vi er beæret over å få følge med dem på deres reise og over å kunne gi dem den støtten de trenger for å hjelpe dem å nå sine mål. Vi håper at de fortsetter å tro på sitt enorme potensial og at de graver dypt i seg selv for å utmerke seg innen voltige.