Spørsmål og svar om doping

Konkurransene må ikke utsette hest eller utøver for unødig belastning eller skade


Hva er egentlig doping for hester?

I henhold til dyrevernsloven skal ikke hester trenes eller konkurreres på en slik måte at de utsettes for lidelse. De skal helle ikke utsettes for medisinering eller annen behandling som påvirker prestasjonsevnen.

Hvordan vet jeg hvor lang karenstiden er?

Karenstiden for konkurranse finner du i listen som er utarbeidet i samarbeid med DNT. Vær klar over at den karenstiden som er angitt på medisinemballasjen gjelder slakt, og ikke konkurranse.

Er urtepreparater kjøpt i hestebutikk doping?

Ja, det kan de være. Mange legemidler er basert på urter, og enkelte urter kan være klassifisert som doping og gi utslag på tester. Sjekk derfor alltid innholdsfortegnelsen på det du skal gi hesten opp mot doping- og medisineringslistene. Bruk aldri fôr som mangler fullstendig innholdsfortegnelse!

Kan kjølebalsamen jeg bruker slå ut på doping?

De fleste midler på det norske markedet klassifiseres ikke som doping, men enkelte linimenter kan være sterkere enn kjølegele så vær forsiktig med disse. På de fleste midler står det om det er godkjent eller ikke og eventuelle karenstider. Sjekk innholdsfortegnelsen mot doping- og medisineringslistene.

Er vitaminer doping?

Vanlige vitaminer som gis i fôret er normalt sett ikke doping, men vær forsiktig med vitaminer som inneholder urter. Vitamininjeksjoner har en karenstid på fire dager.

På stallen min bruker vi ofte samme fôrbøtte til flere hester, er det farlig?

Hvis det er hester på stallen som får medisin så er risikoen stor for at andre hester også kan få i seg medisinen. Se våre råd om medisinsk behandling av hest (endres her)

Hvorfor skal jeg ikke tisse i boksen til hesten min?

Hvis du går på medisiner så kan hesten få i seg rester gjennom din urin, og teste positivt ved dopingprøve. Sannsynligheten for at dette kan skje er liten, men tilstede.

Hva er egentlig lov av alternative behandlingsmetoder?

Både akupunktur, laser og kiropraktorbehandling har en karenstid på fire dager. Varmereflekterende dekken etc. har også en karenstid på fire dager. Det er ikke karenstid på massasje.

Men vær oppmerksom! Det skjer endringer med jevne mellomrom.

Jeg gir hesten min sjokolade innimellom, er det doping?

Som hovedregel bør man aldri gi hesten annet enn vanlig hestefôr, gulrøtter og epler, samt hestegodteri. Sjokolade kan slå ut på doping, det samme kan brød med valmuefrø f.eks.

Hvorfor er det så strenge regler for hva jeg kan gi hesten min?

Hesten er en idrettsutøver som ikke selv kan si fra om den er i form til å konkurrere, og den er derfor avhengig av at vi klarer å bedømme at den er frisk og i form.
Når en hest får medisin kan den ikke fortelle hva slags effekt medisinen har, og om den får bivirkninger eller ubehag av medisineringen. Derfor kreves det at vi tar ekstra strenge forholdsregler for å unngå at en hest konkurreres hvis den egentlig ikke er frisk nok til det.

Laster annonse...