Ved dopingkontroll av hest er det lurt på forhånd å ha oppnevnt en ansvarlig person dersom rytter ikke selv kan følge hesten. Dette skal gjøres skriftlig ved fullmakt. Skriv gjerne ut fullmaktskjema (word) og ha det med deg sammen med andre papirer på alle stevner.
FEI har laget en fin illustrativ video i forbindelse med sitt «Clean Sport»-fokus som viser hvordan hester velges ut til dopingkontroll, og hva som skjer underveis.
Det kan tas forskjellige typer dopingprøver. Urin og blod er det vanligste, men det kan også tas hudavskrapninger, hårprøver eller lignende. Hestene kan også testes for både økt og nedsatt følsomhet, samt varmeavgivelse, da spesielt fra ben.
Hester velges ut til dopingtest etter forskjellige systemer, og de fleste er designet slik at de sikrer et statistisk tilfeldig utvalg. I enkelte tilfeller kan NRYF be om dopingkontroll av en hest de mistenker at ikke er i stand til å starte, enten på bakgrunn av hestens form, eller mistanke om medisinering.
Dopingprøver tas av en erfaren veterinær som er utnevnt av NRYF.
Det er utarbeidet en beredskapsplan i dopingsaker. Planen regulerer hvem som skal informeres om hva i en dopingsak, hvem som uttaler seg på vegne av NRYF, hva man må være ekstra oppmerksom på i dopingsaker o.a. Beredskapsplanen er et ledd i NRYFs avtale med Antidoping Norge om å være et “Rent særforbund”.