Fag og fakta
Tenk forebyggende
Veterinærtipset er klart når det gjelder hestens helse. Tenk forebyggende. -Veterinærsjekk av hesten når rytter anser hesten for å være frisk er en stor fordel – ta helsesjekk av hesten din, i hvert fall før sesongstart, sier hesteveterinær Jan Olav Berget.
Vet man hva som er normalen, ser man endringer lettere.
- Vi bør vite hva som er normalen for hesten når den er på topp. Derfor bør man undersøke hesten når den anses som frisk for å lettere se hva som er avvik og hva de betyr.
Rutinemessig helseundersøkelse
Ved en helseundersøkelse med fokus på halthet, ser veterinærene på hestens bevegelsesmønster på volte, ved mønstring og aller helst også under rytter.
-Det er verdifullt for oss å se hesten under sin daglige rytter. Ridehester kan se flotte ut på et rett spor, men det kan være noe annet på bøyd spor og med rytter.
Videopptak av undersøkelser er praktisk. -Video som en del av journalen er noe som vil komme, mener Jan Olav.
Sensorer på hesten for å vurdere asymmetri er noe veterinærene mener har kommet for å bli. – Å sette det inn i et klinisk bilde og avgjøre hva som påvirker, hva som er naturlig avvik er en tolkning. Grad av avvik og klinisk kompetanse er avgjørende, sier veterinærene.
Forebygge fremfor behandle
Utviklingen innen veterinærmedisinen dreies stadig mer mot forebygging. – Det går mer og mer på å hindre at ting oppstår – at vi skal behandle mindre. På dette området har fagkunnskapen beveget seg langt, og det fokuseres på hva som kan redusere risikoen for tilbakefall. Dette har stor betydning for hestevelferden, og det har også stor betydning for muligheten til en langvarig karriere i sporten.
Vær tidlig ute
Å forebygge innebærer å være tidlig ute. – En avler må sørge for at rette opp skjeve bein hos føllene når de er små. Når hesten er fem, er det ikke mulig lenger. Å ta røntgenbilde tidlig for å oppdage den løse benbiten er også lurt – da kan man gjøre tiltak før hesten blir halt.
Varier treningen
Reflekter over treningen er veterinærenes oppfordring. – De færreste hester er overtrent, det er den ensidige belastningen som gir den største risikoen for skade. Varier treningen, varier underlaget. Å skritte på asfalten er ikke farlig, derimot er mye trening i dypt underlag nærmest en risikosport. Viktigste er variasjonen! Å trene konkurransehesten via ridning på skogsveier er i dag undervurdert. Ri hesten ut i terrenget! Tenk også på forholdene der hesten står ute – at hesten går mye ute i ulendt terreng er et godt forebyggende tiltak kontra det at hesten står noen timer ute i en liten, flat paddock.
Artikkelen har tidligere stått på trykk i Hestesport