Fag og fakta
Kolikk hos føll: Kan fort bli veldig alvorlig
Det finnes flere farer man bør være oppmerksom på hos det nyfødte føllet. I Agrias skadestatistikk er kolikk den nest vanligste diagnosen hos føll. De fleste tilfellene av kolikk kan unngås med riktig kunnskap og oppmerksomme oppdrettere. Diana Chong, hesteveterinær i Agria-appen, forteller om mulige årsaker til kolikk hos føll og hvordan man kan forebygge.
Pressemelding Agria
Kolikk er en samlebetegnelse for smertefulle tilstander i buken. Alle hester kan få kolikk, det gjelder også føll.
Årsaker
Årsakene til at føll får kolikk er flere. Mekoniumforstoppelse kan sees hos nyfødte føll, og er et problem som oppstår dersom føllet ikke får ut tarmbeket, mekonium, innen ca. 12 timer etter fødselen. Forstoppelsen forårsaker kolikk, og er en svært smertefull tilstand.
Symptom på mekoniumforstoppelse kan være at føllet vandrer mye rundt og slår med halen. Det er viktig å følge med på at føllet har avføring etter fødselen, ellers kan det være behov for hjelp i form av klyster eller lignende. Kontakt alltid din veterinær for rådgivning før du behandler føllet selv.
En annen grunn til at et føll kan få kolikk er følldiaré, som er mer vanlig å se ved hoppas første brunst etter fødsel.
– Som oftest blir ikke føllet spesielt dårlig av diaréen, men det kan noen ganger påvirke allmenntilstanden og i sjeldne tilfeller gi kolikksymptomer, sier Diana Chong, hesteveterinær i Agria-appen.
Når føllet er et par uker gammelt kan det rammes av rotavirus. Viruset gir som oftest symptomer i form av diaré, og kan føre til dehydrering. Føll som rammes trenger som regel veterinærbehandling. Rotavirus er veldig smittsomt og syke føll bør derfor isoleres fra andre føll.
Når føllet er et par måneder gammelt kan innvollsparasitter, ofte kalt orm eller mark, gi store problemer. Kontakt din veterinær for å få rett ormekurbehandling til føllet ditt.
– Innvollsparasitter kan bli svært plagsomt for føllet, og kan faktisk være dødelig i enkelte tilfeller dersom føllet ikke får behandling, forteller Chong.
Ved innvollsparasitter kan allmenntilstanden være nedsatt, føllet kan gå ned i vekt og få en matt pels. Hvis det er store mengder orm eller mark i tarmen kan det gi forstoppelse og i alvorlige tilfeller føre til at tarmen sprekker. Føll blir tidlig smittet av innvollsparasitter, som så må utvikle seg til en voksen orm, før den gir symptomer.
Gasskolikk kan også sees hos føll, og er vanligst når føllet begynner å spise gress og annet fôr, i tillegg til hoppemelken. Gasskolikk og diaré øker tarmmotorikken og dersom føllet går ubehandlet, er det også økt risiko for tarmslyng. Som regel oppstår tarmslyng som følge av at kolikken går ubehandlet over tid. Dette er en svært smertefull og meget alvorlig tilstand for føllet, og i slike tilfeller må som oftest operasjon til for at føllet kan bli friskt.
Tid er avgjørende
Symptomer på kolikk kan være noe annerledes hos føll sammenlignet med tegn som voksne hester viser. Føllet kan ligge i krøllet stilling med forbena foldet inn, eller på ryggen. De forsøker å finne en stilling der det ikke gjør så vondt. Noen føll kan også gnisse tenner.
– Føll viser smerte på forskjellige måter, noen ganger reagerer de sterkt på små ting og andre ganger blir de apatiske når det er noe alvorlig. Har man et føll som viser tegn til sykdom, skal man alltid ta kontakt med en veterinær med en gang, råder Chong.
Når et nyfødt føll blir sykt, bør man ikke vente. Noen timer tidligere behandling kan bety forskjellen på liv og død, da det kan gå veldig raskt fra de første symptomene oppdages til føllet blir alvorlig syk.
#Stoppkolikk
I Agrias skadestatistikk er kolikk på andreplass over de mest vanlige skademeldingene som sendes inn. Med kampanjen #stoppkolikk ønsker Agria å spre kunnskap om kolikk, og om hva hesteeiere kan gjøre for å forebygge. Kampanjen er et samarbeid med Norges Rytterforbund, veterinær Lars Olaf Moen, veterinær Diana Chong fra veterinærrådgivningstjenesten i Agria appen og appen HÆSTR.
Les mer om #stoppkolikk her: http://www.agria.no/hest/stopp-kolikk