Fag og fakta
Hest i trafikken: Statens vegvesen vurderer endringer både i trafikklovgivningen og i kjøreopplæringen
For å øke sikkerheten når hesten er en del av trafikkbildet, har Samferdselsdepartementet gitt Statens vegvesen i oppgave å vurdere endringer både i trafikklovgivningen og i kjøreopplæringen. – Vi og hele hestefolket er glade for at ballen ruller videre på dette nivået, sier Frøydis Barstad i Hest i trafikken.


Det har i mange år blitt påpekt at regelverket ikke er godt nok når det kommer til hest i trafikken. Nå er man et stort steg nærmere viktige endringer:
- Samferdselsdepartementet sendte før jul en viktig anmodning til Statens vegvesen om å se på konkrete tiltak som vil øke sikkerheten, sier stortingsrepresentant Kirsti Leirtrø (Ap). Hun har vært engasjert i temaet hest i trafikken siden 2017 og er viktig pådriver bak det at prosessen har kommet til dette nivået.
Dette skal Statens vegvesen vurdere
Samferdselsdepartementet mener at enkelte endringer vil bedre trafikksikkerheten og fremkommeligheten for både hestebrukere og andre trafikanter. De har konkret bedt Statens vegvesen om å vurdere endring av «Skiltforskriften» for å innføre et underskilt på skiltet «Gang- og sykkelvei». Teksten på dette underskiltet er foreslått å være «Tillatt for ridende».
Samferdselsdepartementet har også bedt Statens vegvesen vurdere endring i forskriften om kjørende og gående trafikk av 21. mars 1986 (trafikkreglene). De ber dem se på det å klargjøre innholdet i formuleringen «så langt de passer» i § 2 pkt. 2, alternativt om det er hensiktsmessig å innføre en egen bestemmelse i trafikkreglene om bruk av hest i trafikken.
Videre ber departementet Statens vegvesen om å vurdere egnede muligheter for at man i trafikkopplæringen kan gjøre nye sjåfører bevisste på hvordan de skal opptre i møte med hest i trafikken.
De ber også om en vurdering av om det skal innføres krav til synlighet for rytter, kusk, hest og vogn.

Bevisstgjøring, inn i opplæring – og endring av regelverket
-Det viktigste i det som skjer nå er først og fremst å bevisstgjøre de som ikke kan hest om hvordan de skal bevege seg i trafikken når de møter på hest. At de skjønner at de må tenke elg, sier Leirtrø.
- Det er viktig å få hest i trafikken inn i kjøreopplæringen, dernest er det viktig å få endret regelverket slik at man kan dele gangfeltet. Dette har det vært en stor diskusjon om, fastslår politikeren.
Leirtrø, som kjenner problematikken gjennom det faktum om at det er mye hest i hennes hjemtrakter, ble engasjert i temaet gjennom prosjektet «Hest i trafikken».
– Jeg var med på en samling i Levanger i 2017 som handlet om hest i trafikken. Da fikk jeg selv se unge folk ved en rideskole som måtte ut i trafikken for å komme seg ut på ridestiene.
Sammen med Frøydis Barstad fra Hest i trafikken og Lene Aasbø fra Norsk Hestesenter, som drifter nettsiden «Hest i trafikken», fortalte Kirsti om progresjonen i arbeidet for å gjøre det tryggere å ferdes med hest i trafikken onsdag denne uken på Søndre Aas gård og miljøsenter på Holmlia i Oslo. Temaet og viktigheten i arbeidet ble levendegjort gjennom en tur ut i trafikken med hest og vogn.

-Nå forventer vi en tilbakemelding av disse vurderingene, og vi har kontakt med samferdselsdepartementet. Det er allerede i gang et arbeid opp mot kjøreskolene, forteller Leirtrø.
Et gjennombrudd vi har jobbet for
-Vi er veldig glade for at vi endelig har fått gjennomslag på dette nivået, fastslår Frøydis Barstad.
Prosjektet har mange års arbeid bak seg. Å spre kunnskap har vært et viktig fokus, og et forskningsprosjekt ved Nord Universitet har også vært en viktig brikke i arbeidet.
- Vi har jobbet masse med å opplyse allmenheten, vi har hatt kampanjer i sosiale medier for å lære folk enkelt hvordan man kan møte en hest i trafikken. Vi har laget en opplæringspakke som både rideskoler og trafikkskoler - og alle andre kan bruke, forteller Barstad. - I tillegg har vi jobbet mot det politiske miljøet for å få til endringer i trafikkreglene, som det å få lov til å ri på gang- og sykkelvei, det å få opplæring inn i de som skal ta førerkortet, i trafikklærerutdanningen og så videre. Å se at det vi har spilt inn nå er med i anmodningen som er sendt til Statens vegvesen, det er utrolig gledelig.

Barstad takker for det store engasjementet i miljøet: - Dette er et gjennombrudd som vi har jobbet mye for, men vi har ikke vært alene. Det har vært veldig god oppslutning fra hestemiljøet, fra alle de ulike hestesportene, fra organisasjoner, og fra store og små som holder på med hest.
Viktige tall om hest i trafikken
I 2014 fikk Norsk Hestesenter midler fra Samferdselsdepartementet til å opprette nettsiden hestitrafikken.no, hvor kunnskap om hest i trafikken formidles. Saken fikk ny blest da Norsk Hesteeierforbund med finansiering fra Gjensidigestiftelsen tok initiativet til prosjektet «Hest i trafikken» (2019-2021) sammen med NAF, Trygg Trafikk, Hest360 og Norsk Hestesenter.
Gjennom dette prosjektet ble så nettsiden hesteulykker.no opprettet i 2020. Der har publikum en mulighet til å registrere hendelser i trafikken.
– Det fantes ingen statistikk på ulykker eller nestenulykker med hest i trafikken, derfor opprettet vi denne siden. I løpet av fem år har vi fått flere hundre rapporteringer. Vi vet ikke hvor mange ulykker som skjer totalt, men de tallene vi har gir oss et bilde på situasjonen – og tallene sier oss at det er altfor mange ulykker og nestenulykker, sier Barstad.
Tallene bringer med seg viktig informasjon: - Vi ser at nesten alle hendelser kunne vært unngått hvis de andre trafikantene hadde vist aktsomhet, vist hensyn eller hatt noe kunnskap om hvordan man skal møte hest i trafikken. Det kan være så enkle ting som at folk kjører opp i rompa på hesten, tuter – og det er noen tilfeller der folk ønsker å skremme. Da tenker vi at de mangler kunnskap om konsekvenser av å skremme. Vi har jobbet tett mot trafikkskoler og trafikkskoleforbund, og vi opplever at de er positive. Men vi tror at det ofte står på egen kunnskap og at det ikke stilles noen krav.
-Den jobben «Hest i trafikken» har gjort og gjør er utrolig viktig for å bevisstgjøre oss politikere som ikke driver med hest. Så kan vi politikere gjøre noe når det gjelder krav til opplæring og viktige lovendringer, sier Leirtrø.

Tall fra «Hesteulykker.no»
I rapporten Rapport fra Hesteulykker.no sier tall fra 1. januar 2020 til 31. desember 2024 følgende:
- 307 relevante registreringer
- 223 nesteulykker
- 83 ulykker
- I 20 % av ulykkene ble personer hardt skadet
- I 51 % av ulykkene oppsto det lettere personskader
- I 46 % av ulykkene ble hesten lettere skadet
- I 12 % av ulykkene ble hesten hardt skadet
- 5 hester døde/måtte avlives
- Ingen mennesker har mistet livet
Du finner mer om denne saken samt hele rapporten på hjemmesiden til Norsk Hestesenter