Refleks – noe av det viktigste å ta på nå

19. oktober markeres Refleksdagen landet rundt, og målet er å få folk til å bruke refleks og unngå at man havner i en ulykke rett og slett fordi man ikke blir sett tidlig nok. Oppfordringen fra Trygg Trafikk i dag er at alle tar i bruk refleksene sine – vår oppfordring til hestefolket er å bruke refleks fra topp til tå på hele ekvipasjen, enten om du rir eller kjører.

av
Rebecca Ballestad-Mender
Refleksbånd på hestebeina, refleksvest og refleksbånd på hjelmen bør være et minimum når du er ute i trafikken i mørket eller i vær som gir dårlig sikt. (Foto: NRYF)

Visste du at om du går uten refleks i veikanten og det kommer en bilist som kjører i 50 km/t blir du først synlig på 25 meters hold?

Visste du at det gir bilisten 2 sekunder på å reagere?

Med refleks synes du på 140 meters avstand. Da får bilisten 10 sekunder på seg til å reagere.

Med fjernlys kan bilføreren se deg på 400 meters avstand.

Det er ikke vanskelig å forstå at uten refleks kan det fort oppstå svært farlige situasjoner i trafikken.

Siden 2006 har Trygg Trafikk den tredje torsdagen i oktober markert Refleksdagen, med mål om økt bruk av refleks. Refleks er sikkerhet i trafikken, også når du rir eller kjører.

Foto: NRYF

Dette bør du ha som et minimum

Når det er mørkt eller dårlig sikt, er derfor refleks og lys noe man må ha på seg når man ferdes i trafikken med hest. Dette skal man ha på seg selv og på hesten på en måte som gjør at andre i trafikken kan se deg både forfra, fra siden og bakfra – og de skal kunne se at det er en hesteekvipasje det dreier seg om. En refleksvest på rytteren er derfor ikke nok – dessuten sitter en rytter eller kusk høyt, mens reflekser i knehøyde mottar mest billys og blir først synlig. Det bør være reflekser både på hest og på menneske - tenk om hesten kommer løs og fortsetter på egenhånd.

Du bør ha på deg refleksvest, refleksbånd, refleks på to hestebein diagonalt som et minimum – aller helst på alle fire samt lykt dersom du kjører. Refleksbånd på hjelmen gjør det enklere å forstå at det dreier seg om en ekvipasje bestående av hest og menneske.

Kjøp CE-merkede reflekser

Trygg Trafikk har mange gode refleksråd til alle som ferdes i trafikken. God kvalitet på refleksene er viktig, kjøp derfor kun CE-merket refleks, og Trygg Trafikk advarer om at det selges mange falske refleksprodukter. Nye reflekser skal være merket etter ny standard CE EN17353 (tidligere CE «EN13356» og CE «EN1150»).


Husk:

  • Refleks er forbruksvare, slitasje og riper svekker refleksjonen – bytt derfor ut slitte reflekser
  • Erstatt refleksvesten hvis du har vasket den ca. 20 ganger, da avtar reflekssjonseffekten
  • Erstatt refleksvesten dersom den er blitt 2-3 år gammel/eller om den er mye brukt
  • Refleksspray gir kun 6-7 prosent reflekseffekt og vasket lett av i regn
  • Refleksgarn har begrenset refleksjonseffekt

Se mer gode refleks-tips hos Trygg Trafikk her

Kilde: Trygg Trafikk

Reflekser er forbruksvare - bytt ut slitte reflekser. (Foto: NRYF)