Refleks – noe av det viktigste å ta på nå

19. oktober markeres Refleksdagen landet rundt, og målet er å få folk til å bruke refleks og unngå at man havner i en ulykke rett og slett fordi man ikke blir sett tidlig nok. Oppfordringen fra Trygg Trafikk i dag er at alle tar i bruk refleksene sine – vår oppfordring til hestefolket er å bruke refleks fra topp til tå på hele ekvipasjen, enten om du rir eller kjører.

Refleksbånd på hestebeina, refleksvest og refleksbånd på hjelmen bør være et minimum når du er ute i trafikken i mørket eller i vær som gir dårlig sikt. (Foto: NRYF)
av
Rebecca Ballestad-Mender

Visste du at om du går uten refleks i veikanten og det kommer en bilist som kjører i 50 km/t blir du først synlig på 25 meters hold?

Visste du at det gir bilisten 2 sekunder på å reagere?

Med refleks synes du på 140 meters avstand. Da får bilisten 10 sekunder på seg til å reagere.

Med fjernlys kan bilføreren se deg på 400 meters avstand.

Det er ikke vanskelig å forstå at uten refleks kan det fort oppstå svært farlige situasjoner i trafikken.

Siden 2006 har Trygg Trafikk den tredje torsdagen i oktober markert Refleksdagen, med mål om økt bruk av refleks. Refleks er sikkerhet i trafikken, også når du rir eller kjører.

Foto: NRYF

Dette bør du ha som et minimum

Når det er mørkt eller dårlig sikt, er derfor refleks og lys noe man må ha på seg når man ferdes i trafikken med hest. Dette skal man ha på seg selv og på hesten på en måte som gjør at andre i trafikken kan se deg både forfra, fra siden og bakfra – og de skal kunne se at det er en hesteekvipasje det dreier seg om. En refleksvest på rytteren er derfor ikke nok – dessuten sitter en rytter eller kusk høyt, mens reflekser i knehøyde mottar mest billys og blir først synlig. Det bør være reflekser både på hest og på menneske - tenk om hesten kommer løs og fortsetter på egenhånd.

Du bør ha på deg refleksvest, refleksbånd, refleks på to hestebein diagonalt som et minimum – aller helst på alle fire samt lykt dersom du kjører. Refleksbånd på hjelmen gjør det enklere å forstå at det dreier seg om en ekvipasje bestående av hest og menneske.

Kjøp CE-merkede reflekser

Trygg Trafikk har mange gode refleksråd til alle som ferdes i trafikken. God kvalitet på refleksene er viktig, kjøp derfor kun CE-merket refleks, og Trygg Trafikk advarer om at det selges mange falske refleksprodukter. Nye reflekser skal være merket etter ny standard CE EN17353 (tidligere CE «EN13356» og CE «EN1150»).


Husk:

  • Refleks er forbruksvare, slitasje og riper svekker refleksjonen – bytt derfor ut slitte reflekser
  • Erstatt refleksvesten hvis du har vasket den ca. 20 ganger, da avtar reflekssjonseffekten
  • Erstatt refleksvesten dersom den er blitt 2-3 år gammel/eller om den er mye brukt
  • Refleksspray gir kun 6-7 prosent reflekseffekt og vasket lett av i regn
  • Refleksgarn har begrenset refleksjonseffekt

Se mer gode refleks-tips hos Trygg Trafikk her

Kilde: Trygg Trafikk

Reflekser er forbruksvare - bytt ut slitte reflekser. (Foto: NRYF)