Planlegg og gjør det enkelt

-Forbered deg dagen før, da er mye gjort, sier hovslager Kent Riber om brodder for ridning på gress. Her forteller han mer om hvordan du forbereder deg og gir deg tips om valg av brodder.

av
Rebecca Ballestad-Mender
Foto: NRYF

En utendørssesong gir ikke så mange muligheter til å ri på en gressbane. Av nettopp den grunn understreker hovslageren at det er lurt å planlegge.

Når skal du ri på gress?

-Planlegg skoing mot det å ri på gress, da er det enklere. For det første si fra til hovslageren at du skal ri på gress, så du får sko med hull til brodder, innleder hovslageren.

For å skru i broddene når stevnet nærmer seg, må broddhullene gjøres rene og gjenges opp med en gjengetapp slik at broddene kan skrus inn. Her kommer også dette med planlegging inn:

-Det er mye vanskeligere å gjenge opp i en slitt sko enn hvis hesten er nyskodd. Planlegg skointervallet slik at stevnet på gress ikke kommer i slutten av intervallet.

Valg av brodder

Når det gjelder valg av brodder er rådet å ikke velge for store brodder. Størrelsen på brodder avhenger av underlaget og hestens størrelse. For mindre og lettere hester er kortere brodder ofte fint. Tilsier underlaget lange brodder – hvis det er veldig bløtt – så bruk de lange broddene bak og kortere foran. Lange brodder foran kan gjøre at hesten sitter mer i underlaget når den lander, og det gir økt belastning på ledd og sener. Bruk like lange brodder på ut og innsiden.

– Det er som regel ikke behov for så lange brodder. Lange brodder gir større friksjon og utsetter hesten for større påkjenninger. Dersom det er veldig bløtt, er det bedre å gå for tykkere enn veldig lange brodder, sier Kent.

Ved tørre forhold, kan man velge spissere brodder som lettere kommer ned i grunnen enn brede.

-En viss risiko for tråkkskader er det jo med brodder, men det er enkelt å sette på et par kopper som beskyttende tiltak, legger hovslageren til.

Optimalt velger man broddene etter å ha gått banen, da vet man hva man trenger. Det kan gi et for stramt tidsskjema, men å sjekke forholdene på banen når du ankommer stevneplassen før du skrur i brodder er også et tips.

- Det er som regel ikke behov for så lange brodder. Lange brodder gir større friksjon og utsetter hesten for større påkjenninger, sier Kent.

Gjør det enkelt

Kent understreker at det er all grunn til å gjøre ting enkelt:

-De fleste har ikke og trenger ikke masse forskjellige brodder. Små brodder passer til de fleste. Har man en veldig stor hest, så kan man ha litt større.

Det vanligste til en sprangbane på gress er to brodder på hver side bak på skoen.

Når du skal sette på broddene, renser du høvene og renser ut skitten som har samlet seg i broddhullene. En søm eller en liten skrutrekker fungerer fint til dette. Deretter gjenger du opp hullene med en gjengetapp.

-Mange kan slite med å gjenge opp – hardpakket jord kan sitte veldig godt, men det er viktig å pirke ut alt i hullene før du gjør det. Blås gjerne ut også. Begynner du å gjenge opp med skitt i hullene, så blir det vanskelig!

Kents råd er å gjør dette dagen før, og så putte fuktet bomull eller egne propper for broddhull i inntil du skal skru i broddene. Bomullen fjerner du med en søm eller en liten skrutrekker.

- Gjør du ting i god tid er mye gjort og du slipper mye stress på stevnedagen. Tenk også sikkerhet når du er der på stevneplassen og skal brodde hesten din. Ha noen til å hjelpe deg, så blir det både enklere og trygt.

Hvis det er vanskelig å skru i brodden, kan det være at brodden står litt skjevt i. Da er det bare å ta den ut igjen og begynne på nytt. Du kan skru for hånd først, men så må det strammes godt – for eksempel med en broddnøkkel. Støtt hestens hov når du strammer til.

Når du er ferdig med å ri, fjerner du broddene igjen ved å skru dem ut med broddnøkkelen. Putt gjerne inn våt bomull med en gang, så blir jobben enklere neste gang du skal brodde. Oppbevar broddene på et fast sted – for disse kan brukes om igjen.

Etter å ha rengjort broddhullene, gjenger du opp med en gjengetapp før du skrur i broddene. Denne gjengetappen er også en broddnøkkel og kan brukes for å skru broddene godt fast - og av igjen.

Ekstratips

Noen hester hopper med frambena slik at høvene kommer nær magen – med brodder på kan det gi risiko for sår, så en mageplate kan være lurt da. Husk dette også når vinteren kommer og vi setter brodder på på grunn av snø og is

Korrekt tilpasset martingal eller forstykke er alltid viktig – et tips kan være å ha på vetwrap rundet martingal/forstykke lengst ned for å minske risikoen for at noen remmer skal løsne og at hesten skal kunne henge seg fast.

Relaterte artikler