Fag og fakta

Kunnskapskampanje for alle hesteeiere: #stoppkolikk

I Agrias skadestatistikk er kolikk på andreplass for de mest vanlige skademeldingene som sendes inn, etter halthet. I 2020 startet Agria Dyreforsikring og Norges Rytterforbund opp kampanjen #stopphalthet. Nå følger de opp med en ny kunnskapskampanje, nemlig #stoppkolikk.

Foto: Istock/Agria
av
Rebecca Ballestad-Mender

Kolikk er en samlebetegnelse for smertefulle tilstander i buken, og hvert år rammes hundrevis av hester.

Sammen med Norges Rytterforbund, veterinær Lars Olaf Moen, veterinær Diana Chong fra Agria Vet Guide og appen HÆSTR ønsker Agria å spre kunnskap om kolikk hos hest og om hva du kan gjøre for å forebygge.

– Det er mange grunner til at kolikk oppstår, men en del av tilfellene lar seg forebygge. Med #stoppkolikk ønsker vi å spre fagkunnskap på en enkel måte, slik at færre hester får alvorlig kolikk, sier Marianne Broholm Einarsen, Business Manager Europe, i Agria Dyreforsikring.

- Med #stoppkolikk ønsker vi å spre fagkunnskap på en enkel måte, slik at færre hester får alvorlig kolikk, sier Marianne Broholm Einarsen, Business Manager Europe, i Agria Dyreforsikring (tv) sammen med generalsekretær i Norges Rytterforbund, Beate Heieren Hundhammer. (Foto: Agria)

Årsaker til kolikk

Det finnes flere ulike årsaker til at en hest utvikler kolikk. Den kan ha underliggende sykdom i buken, eller det kan oppstå på grunn av miljøpåvirkning. Et eksempel kan være i forbindelse med fôrtypebytte. Hesten kan få kolikk dersom dette skjer for raskt eller at hesten ikke tåler det nye fôret. Andre eksempler kan være dersom hesten har spist sand, ikke drukket nok vann eller ikke er så aktiv som den pleier.

Forebyggende råd

Det finnes flere ting du kan gjøre for å forebygge. Her er noen tips:

  • Kjenn hesten din godt: Følg nøye med hver dag på hestens normale oppførsel.
  • Dager som er annerledes: Skal du på stevne, treninger eller gjøre noe utenom det normale? Da er det viktig å påse at hesten får i seg ekstra væske.
  • Vann: Sørg for at hesten har fri tilgang til rent drikkevann. En voksen hest av normal størrelse bør drikke minst 30 liter vann per dag.
  • Fôr: God kvalitet og næringsverdi på grovfôret, tilpasset den enkelte hest, er viktig. Sett opp en fôrplan basert på hva akkurat din hest behøver, og planlegg fôrskifter slik at det blir en gradvis overgang på flere dager.
  • Rutine: Sørg for gode rutiner i hverdagen. Dette innebærer alt fra stell, pleie, tid i luftegård, plan for fôring, systematisk trening og ikke minst restitusjon.
  • Lær deg hestens normale parametere: Det er lurt å jevnlig sjekke blant annet puls, pustefrekvens og slimhinner. Når du lærer deg hva de normale parameterne på din hest er, blir det lettere å raskt legge merke til om noe ikke stemmer.

Ikke vent med å kontakte veterinær


Hesteveterinær Lars Olaf Moen trekker frem viktigheten av å kontakte veterinær raskt ved mistanke om kolikk: – De aller fleste hester med kolikk blir bra av medisinsk behandling og trenger ikke operasjon, men det fordrer at man kontakter veterinær med en gang man oppdager symptomer.

-De aller fleste hester med kolikk blir bra av medisinsk behandling, men det fordrer at man kontakter veterinær med en gang man ser symptomer, sier veterinær Lars Moen. (Foto: Agria)

Her finner du mer informasjon om #stoppkolikk

Relaterte artikler