Fag og fakta
Hvordan forebygge belastningsskader?
Hestene må ha tilstrekkelig med utetid, frisk luft og muligheten til å bevege seg fritt. Sprang- og dressurtreneren gir tips.
Tekst: Anniken Eide/Mette Sattrup
Utetid og boltreplass er særlig viktig for føll og unghester. Det er også forebyggende at føll og unghester er ute og går i flokk. Det styrker sener og ledd til den dagen de skal under rytter. For en voksen hest holder det ikke med en times ridning hver dag, et par timer ute i paddock og resten av døgnet bokshvile. Hesten må ha muligheten til å gå i paddock over lengre tid. Den må kunne styre sin egen bevegelse. Å være ute er også viktig for hestens luftveier.
Longering - med måte
Du kan gjerne longere hesten noe, men jeg er skeptisk til å bruke longering som treningsform. Jeg tror ikke hesten har godt av å gå på en så liten volte over lengre tid. Og om du først longerer, må du ha kunnskap om det og sørge for at det ikke blir for lenge av gangen. Hesten har ikke godt av å gå rundt og rundt, ofte i ubalanse. Det belaster sener og ben.
Både sprang- og dressurhester skal være løsgjorte, utholdende og ha god kondisjon og grunnform. Grunntreningen er den samme, uansett gren. Jeg løshopper mine hester en dag i uken. Da får de ut overskuddet under kontrollerte former, og får løsnet opp i kroppen.
Turridning en dag i uken er også av det gode, med mindre forholdene rundt stallen tilsier at det ikke er mulig. En hest kan gå to turer i uken, mens for andre holder det med en turdag. Selv galopperer jeg en del i motbakkene, og rir gjerne dressur på tur for å holde motet oppe hos en hest som ikke er så glad i å trene dressur inne i ridehuset.
En god treningsplan inneholder også en fridag, og så lenge hesten har godt med utetid og får beveget seg i paddocken, er det tilstrekkelig.
Grunntreningen er den samme, uansett gren
Skrittemaskin - ikke for mye
Mange har tilgang til skrittemaskin. Selv bruker jeg skrittemaskinen kun hvis hesten har kolikk. Jeg ser bruken av skrittemaskin på samme måte som longering. Det er ikke noe som erstatter en treningsøkt, men kan brukes som et tilskudd til treningen. Det kan for eksempel være greit å la hesten gå i skrittemaskinen om morgenen, om de blir ridd på ettermiddagen. Men de må ikke gå der for lenge. Det er bedre om man har tid til å gå en tur med hesten.
Tren likesidig
De fleste hester har en sterk og en svakere side. Uansett er det viktig å trene hesten likt i begge sider. Det er en grunn til at hesten har stivheten, og det tar tid å bli smidigere. Sliter hesten med å strekke ut musklene på ene siden, må du ta det over tid og ikke presse hesten til det den ikke kan. Da oppnår du bare flere spenninger. Bruk hele ridehuset, ikke ri for mange volter etter hverandre. Det er belastende for hestens ben, på linje med longering.
Ikke for lange økter - skrittepauser viktig
Noen dager er det greit å ri lett løsgjørende, mens andre dager kan du kjøre på. Jeg rir nok aldri mer enn 45 minutter aktivt. Deretter kan jeg legge til en skrittetur etterpå. Det er superviktig å legge inn skrittepauser. Da får hesten tilbake pusten og da slår ikke melkesyren like raskt inn. I løpet av en 45 minutters økt, må du i alle fall ha fire skrittepauser.
Skoing av hesten er også et viktig aspekt når det gjelder å forebygge belastningsskader. Det viktigste når det gjelder skoing er å holde seg til en og samme hovslager og ikke hoppe rundt fra smed til smed. De har ofte en plan med det de gjør.
Utstyret til hesten er også av betydning for å forebygge belastningsskader. Det er mye å velge blant i alle prisklasser, men det viktigste er at utstyret er i orden, og at det passer til hesten.
Det er superviktig å legge inn skrittepauser
Variasjon i underlag og øvelser
Variert underlag er viktig. Jeg liker å avslutte en rideøkt med en runde i skogen. Slike enkle ting gjør en stor forskjell. Svømmetrening er genialt, men alle har ikke mulighet til det. Jeg øver på å få dressurhesten min til å svømme, men foreløpig er den ikke veldig glad for den ideen...
Å trave over bommer er en god øvelse for løsgjøring, og særlig bra for dressurhester. De har godt av å gjøre noe annet enn bare å gå på flatt underlag. Spranghestene trener jeg også på den måten, det er en fin øvelse alle har godt av, avslutter berider, rytter og trener Anniken Eide.
Sprang- og dressurtrenerens tips:
- Løshopping
- Turridning
- Travbommer
Kan belastningsskader forebygges?
Hva gjør vi feil, som fører til belastnings-skader, og hvordan kan vi forebygge disse skadene? Hva slags trening er smart på ridebanen - og hvor ofte? Hvilken betydning har underlaget? Hva skal man gjøre mer og mindre av?
Disse spørsmålene stilte vi en veterinær, samt tre trenere innen sprang, dressur, feltritt og distanse.
Artikkelen har tidligere stått på trykk i Hestesport.