Fag og fakta

Hvile viktig for prestasjon og helse

Restitusjon – hvile - er viktig for treningseffekten. Mangel på restitusjon er en viktig årsak til skader. Er restitusjon en del av din treningsplan?

Restitusjon er viktig både for treningseffekten og for hestens helse og holdbarhet. Det er ikke uten grunn at sommerbeite også går under navndet Dr. Grass.
av
Rebecca Ballestad-Mender

Viktigheten av restitusjon har blitt belyst gjennom studier av galopphester. – Man så på bøyesenene med et helt spesielt følsomt ultralydapparat. Dagen før et galoppløp var 94 % av fibrene normale, mens man så forandringer i 2 %. Dag to, etter løpet, var tallet 91,7 % normale fibre. De med forandringer hadde fordoblet seg til 4,8 %. På dag tre var sifrene 90,2 % og 4,7 %. På dag fire var de 90,2 % normale og endringer 2,4 %. Det vil si at verdien hadde gått tilbake til utgangspunktet etter hvile. Tenk deg om hestene hadde gått løp på dag tre, sa den svenske veterinæren og forskeren Cecilia Lönnell under sitt foredrag ved NRYFs Fagkonferanse 2017.

Hva skal til?

Restitusjon er svært viktig, for at det skal bli noen treningseffekt. Men hvilen må være av passe lengde. Et for langt intervall gir at treningseffekten forsvinner, et for kort gir en nedbrytende effekt.

Hva er så rett mengde hvile, i tid?
-Det er avhenger av mange faktorer, og er individuelt. Men tenk noen dager – og lytt til hesten, søk råd hos fagpersoner som trener og veterinær. Og ha en plan, sier Cecilia.

Veterinær og daglig leder av EMPET Romerike Hesteklinikk Lars Olav Moen istemmer: -Hesten må ha tilstrekkelig med restitusjon etter trening og konkurranse. Den må bli klar til neste økt og neste utfordring. Akkurat som med tilvenning, er tiden som trengs her helt individuelt. Det som er viktig er at rytter har god kommunikasjon med de rundt seg i teamet – rådfør deg!

Planlegg HELE sesongen

Kombinasjonen for mye volum og intensitet er en vanlig skadeårsak. – Rådet fra sprangryttere er at man ikke trener på hinder og kondisjon hjemme når man er inne i en konkurranseperiode. Disse rytterne følger et kondisjonsprogram, men de gjør ikke det samtidig med at de er ved stevner. De planlegger hele året, sier Cecilia.

Mangel på restitusjon er en vanlig skadeårsak. – Motmiddelet mot dette er å planlegge – periodisere, sier Cecilia. – Det kan du gjøre for hele årsplanen, for sesongen, for uken og ikke minst i den enkelte treningsøkt. Restitusjon er like viktig hele veien.

Rideskoleforskningen har også vist at det er gunstig med minst fire ukers hvile sammenhengende. – Det er et engelsk uttrykk som heter Dr. Grass – hesten leges ved å gå på sommerbeite, sier Cecilia.

Rasjoner på stevnene

Stevner er målet for mange. Men det er grunn til å tøyle sin iver litt. Cecilia sier: - Noe av det viktigste er å rasjonere med konkurranseaktiviteten. En kjent landslagsveterinær har sagt meg at en retningslinje her er 15 meeting i året på internasjonalt nivå.

Rytternes råd er å lytte til hesten. -Jan Brink sier «Når du har laget en stevneplan, så vær klar til å lytte til hesten. Avstå fra en eller flere konkurranser hvis hesten føles sliten. Kjører man på selv om hesten ikke er helt på plass, da vil de alvorlige skadene komme», siterer Cecilia.

Relaterte artikler