Fag og fakta

Hovslageren holder hesten på beina

De hopper høyt over hinder, løper fort i terrenget, danser lett på dressurbanen. Men de flyr ikke, hestene. For hvert steg skjer det – hoven treffer bakken, tar hestens vekt, fører den frem. Derfor er hovslageren så viktig for hestens helse og velferd. Det er hovslageren som holder hesten på beina.

Hovslageren er en helt sentral del av teamet rundt deg og hesten din - hovslageren er den som holder hesten din på beina. (Foto: Privat)
av
Rebecca Ballestad-Mender

Hesten er et stort og kraftfullt dyr med atletiske evner i arbeid og sport som vi har satt pris på gjennom tusenvis av år. Hoven og i de fleste tilfeller skoen er hestens kontakt med underlaget og der belastingene starter.

Et biodynamisk mirakel

Beinet til hesten er et biodynamisk mirakel satt sammen av knokler, sener, muskler og ligamenter som alle har viktige funksjoner i alle faser av hestens bevegelser.

Hestene vil kompensere og avlaste for ubalanser og ubehag så langt den kan. Derfor kan en asymmetri som ikke er kompensert for i beinet og hoven føre til ubehag og skader andre steder i kroppen og begrensning av kapasitet, prestasjon og levealder.
Derfor skor vi ikke bare høver, vi skor hester.

Hva kan gå galt

Om føll og unghester ikke er tatt vare på og skader eller avvik ikke blir håndtert i tide, kan det føre til svakheter som reduserer levetiden og kapasitet senere. Enkelte skader henger sammen med noen typer eksteriør og kan utsettes eller unngås ved riktig oppfølging.
Følgene av ubalanse i beina kan komme til syne forskjellige steder og måter. Det kan føre til ubehag i resten av kroppen og gi ride-, kjøre- og eller adferdsproblemer.

Akutte skader som hov-infeksjoner kan føre til konkurranse/trenings pauser og unødige lidelser. Det viktigste er det siste – unødige lidelser. At man som ekvipasje opplever uønskede stopp i karrieren må man finne seg i. Unødige lidelser derimot må man ikke utsette hesten sin for. Det er hestens velferd som alltid, alltid kommer først.

Veldig mange skader og lidelser som oppstår tar lang tid til å hele. De kommer også lett tilbake når årsaken ikke er utbedret og skoingen ikke er optimalisert med korrigeringer og ortopediske sko.

Hva du kan gjøre

Bruk en utdannet hovslager. Det er ikke krav om utdannelse for å sko eller verke hester i Norge. Dette gir noen utfordringer til deg som eier. Fagbrev er bevis på at innehaver har ett minimums nivå av fagkompetanse, og jo fler kunder som etterspør dette, jo fler hovslagere vil sørge for at de har det.

Å investere i en kompetent hovslager er å gå for hestevelferd. Ikke den beste forsikringen i verden kan erstatte tapt trening eller brukstid - eller lindre smerte. Penger brukt på en god hovslager er penger brukt på langsiktig beskyttelse av hesten din.

Ha en hovslager regelmessig

Alle ubalanser og avvik i beinstillingen blir verre jo lengre det gå mellom skoinger. Derfor må hovslager komme regelmessig. Det anbefales et intervall på 4-7 uker. Ikke vent til det ser ut som hesten trenger skoing, da er det «for seint»

Hovslageren – en del av teamet

En ekvipasje er ikke bare en hest og en rytter. Det er mange rundt en ekvipasje som gjør at hesten holder seg frisk, kan prestere og gi rideglede til sin rytter. Hovslageren er en viktig forutsetning her -gjør hovslageren din til en del av teamet. Gå ut ifra at alle hovslagere er interessert i jobben sin og ønsker å gjøre sitt beste for deg og hesten din.

Når du har valgt en fagutdannet hovslager, så hold deg til denne, og bytt kun med tanke på nye langsiktige løsninger.
Å kommunisere godt er viktig for at man skal være et velfungerende team. Gi derfor din hovslager all informasjon du har, kom med dine erfaringer, tanker, innspill og spørsmål - og la hovslageren selv avgjøre hva som er relevant for skoingen. Det er hovslageren som har fagkunnskapen. La hovslageren få ta del i dine planer for hesten. Hva er treningsplanen, hvordan er konkurranseplanen – når er planen for å slippe den på beite?

Hovslageren og veterinæren er to viktige samarbeidspartnere for helsen til din hest. Sørg derfor for at all kommunikasjon om hesten din går direkte mellom hovslager og veterinær, eventuelt med andre fagpersoner som er med som rådgivere for hestens helse og velferd.
Og når veien går videre mot ny hest, så ta med hovslageren på råd når du kjøper.

-Bruk fagutdannet hovslager, sier hovslager Aksel Vibe. - Fagbrev er bevis på at innehaver har ett minimums nivå av fagkompetanse. (Foto: Rebecca Ballestad-Mender

Tenk proaktivt på fôring og miljø

Godt hovstell kan ikke ses isolert fra de øvrige sidene ved det å holde hest. Det hele henger tett sammen. Overfôring som gir livsstilssykdommer som EMS og forfangenhet på hest blir vanligere og vanligere. Overvekt gir også unødig belastning på hesten generelt og beina spesielt. Fôring og ernæring er et livsviktig og stort fagområde, søk kvalifiserte råd hos fagfolk. Ikke gjør hesten din til et «forsøksdyr».

Så til stallen og forholdene din hest lever under. Dårlig hygiene i stallen, luftegårder og skrittemaskiner kan gi smittespredning av sopp og bakterier som gir surstråle og hulvegger. Hovslageren din kommer hver fjerde til syvende uke, mellom dette har du ansvaret for oppfølging, hver eneste dag. Følg med på høvene, på beina, på hesten. Bruk hovskrapen; daglig renhold og pleie som hovfett og bakteriedrepende midler virker!

Artikkelen har tidligere inngått i artikkel i Hestesport

Relaterte artikler