Fag og fakta

Førstehjelp for hoven - hovsprekk

Selv om hoven har en solid konstruksjon, er hov- og skoproblemer et vanlig fenomen. Det kan være vanskelig å få tak i hovslager og veterinær på kort varsel, og dermed vanskelig å vite hva man skal gjøre når uhellet er ute. Her skal vi se på noen av de situasjonene som kan oppstå akutt og hva du selv kan gjøre – så hva når hesten har fått en hovsprekk?

Illustrasjonsfoto: Shoeb Khan/Pexels.com
av
Rebecca Ballestad-Mender

Tekst og foto: Hovslager Aksel Vibe

Sprekker i hoven kommer fra overbelastning eller traumer eller gjerne begge deler. Hester med skeive beinstillinger er mer utsatt. En eller annen form for hovsprekk er veldig vanlig og de aller fleste kommer nedenfra og er helt ufarlige. Om sprekken begynner ovenfra og blør, er det derimot grunn til bekymring. Hesten behøver ikke vise halthet med en gang eller hele tiden.

Dette kan du gjøre med en gang:

Rengjør og tørk. Det er viktig å unngå forverring og infeksjoner.

Ta bilde og send til hovslager. Hovslager kan vurdere alvorligheten og begynne å planlegge behandling.

Kontakt veterinær. Veterinærer kan som regel ikke gjøre så mye bortsett fra sårbehandling og medisinering, men skal konsulteres siden det kan være andre skader som må behandles. Det kan også hende at hesten må bedøves når skaden repareres.

Hvile eller bruk? Jo mer hesten er i bevegelse, jo mindre sjanse er det for at sprekken gror. La hovslageren gi råd i hvert enkelt tilfelle.

Å ta bilde og sende det til hovslageren gjør at denne kan vurdere alvorligheten og begynne å planlegge behandling.

Kontakt veterinær og hovslager

Det kan se lett ut når hovslageren tar av sko og jobber med høvene, men det kan være farlig og krever mye trening. Hvis du må ta av sko, skifte bandasje eller behandle andre skader på beina, er det viktig å være forsiktig og alltid ha med hjelp. IKKE forsøk å gjør noe som helst uten først å ha snakket med veterinær og hovslager. Noen ganger er det beste bare å tape/bandasjere hoven og la hesten stå inne til du får fatt hjelp. Husk alltid å først og fremst kontakte veterinæren hvis hesten din er halt.

Relaterte artikler