Fag og fakta
Edesa S Banjan – pensjonist i toppform
Geir Gulliksen har tatt valget for Edesa S Banjan – 21-åringen er nå pensjonert fra toppsporten. Men samtidig er hesten frisk og i toppform. – Variert trening og at han ikke har blitt belastet hardt med for mange stevner, det har vært oppskriften på å holde ham sunn og frisk, fastslår Geir.
I 10 år har Edesa S Banjan vært en viktig del av Stall Gullik. I fjor gikk han blant annet CSI5* i s’Hertogenbosch.
I hvert av de 10 årene hos Gulliksen har han prestert jevnt – aller mest med Geir i salen, men noen ganger også med Victoria eller Johan-Sebastian.
En man alltid kunne stole på
-Han har vært en god soldat, fastslår Geir. – Han er ikke noen super star, men han har gjort en veldig god jobb for meg og for norsk ryttersport. Han er en man alltid kunne stole på, han har prestert jevnt og trutt hele veien.
Banjan, eller, Banji som han kalles på stallen, har også utmerket seg med sitt særdeles gode temperament. – Han er så snill, så super positiv – rett og slett en av de greieste hestene vi har hatt noen gang, forteller rytteren om den lille vallaken på knapt 1,64 m i mankehøyde som kom til verden hos den belgiske oppdretteren De Nijs Wilfred 2. mai i 2001.
Det opprinnelige navnet på Banji var Banjan van de Roze Weide, etter moren Sigrid van de Roze Weide og hennes morslinje. Hva som var bakgrunnen for valget av «Banjan» er uvisst – men googler man dette dukker det opp at «banjan» er et afghansk ord for aubergine!
Geir ler: - Det ante jeg ikke!
Oppdaget et talent
-Det jeg har hørt om fortiden hans, er at han ble ridd av ung belgisk rytter, i nasjonale klasser i mange år, forteller Geir videre.
Vallaken gjorde sin første internasjonale start i 2011, med belgiske Cyril Cools – da gikk vallaken en CSI2* 1,45 Grand Prix i Frankrike. Året etter hadde en ny rytter hånd om ham – Marlon Modolo Zanotelli gikk rett ut i CSI3* Grand Prix 1,60 m på vårparten ved Ebreichsdorf i Østerrike.
-Banjan ble oppdaget som et talent og hentet inn fra nasjonalt nivå til å prestere internasjonalt med en gang. At vi kjøpte ham på tampen av 2012 var litt tilfeldig, fortsetter Geir.
Zanotelli var da en av rytterne ved Ashford Farm hos Enda Carrol. Det var Carrol som tipset Geir om at dette var en hest for ham.
-Da hadde han gått med åtte feil i en Grand Prix, og vi ble enige om en pris før jeg skulle prøve ham. Etter det hørte jeg ikke noe mer, men plutselig så jeg ham på TV der han gikk feilfritt i Global Champions Tour. Da ringte jeg Enda og minnet ham på avtalen vår, og Enda svarte at nå måtte jeg bestemme meg, for det var noen som ville prøve ham. Det endte med at jeg kjøpte ham uprøvd, forteller Geir leende.
Han hoppet ikke godt første gang jeg red ham, men Enda Carroll sa han var en "show horse".
Og godt var kanskje det, for da Geir prøvde Banji, som underveis hadde blitt døpt om til Edesa S Banjan etter en salgsstall – satte ikke den prøveridningen akkurat Geir i fyr og flamme.
-Nei, jeg likte ham egentlig ikke. Han var litt spinkel og han hoppet ikke så godt. Men Enda sa om ham at han var en «show horse» - og det fikk jeg raskt merke. Jeg red ham ved et lite stevne der nede. Han hoppet ikke særlig godt på oppvarmingen, men da han kom ut i ringen ble han en helt annen hest, han hoppet helt fantastisk!
World Cup finale og NM-gull
Siden da har Banji vært en som har fortsatt å prestere i ringen. Banji var Geirs hest til WEG i Caen i 2014, EM i Aachen 2015 og i Gøteborg 2017. I 2015 var det Banji som tok flyturen til Las Vegas for World Cup-finalen, og blant de kvalifiserende resultatene til den turen var en andreplass i World Cup i Leipzig og femteplass i London. Utover det har han og Geir adskillige gode resultater fra internasjonale klasser rundt om i Europa og også på hjemmebane i Norge. Nasjonalt har de også prestert - i 2016 tok ekvipasjen gull i NM hos Arendal og Grimstad Rideklubb.
Hester er ikke maskiner
Tilbake til Banjan og hans stødige innsats gjennom alle disse årene – og det faktum at han 21 år gammel er frisk og i toppform.
-Akutte skader er ikke så lett å forebygge, men belastningsskader – de kommer over tid, og her kan vi gjøre mye. At det er mye skader på hest i dag tror jeg skyldes at mange ser på hester nesten som maskiner – at de ser på hesten som en bil. Men på en hest kan man jo ikke bytte ut en defekt del, sier Geir.
-Variert trening og at man ikke belaster hesten for mye med mye stevner er veldig viktig. Ris hestene veldig intensivt, hoppes de mange uker på rad, så blir de ikke nødvendigvis halte direkte av det, men hesten blir sliten i kroppen – sener, muskler, ledd – og da kommer skadene etter hvert, sier rytteren og understreker: – Riktig bruk er en nøkkel til en sunn og holdbar hest.
-Variert trening og at man ikke belaster hesten for mye med mye stevner er veldig viktig.
Geir peker på en annen hest på stallen som har prestert på toppnivå gjennom flere år nå, VDL Groep Quatro som er 16 år i år.
-Han er like fresh nå som da vi kjøpte ham, sier Geir som ramser opp flere av familiens konkurransehester som har holdt seg sunne og friske gjennom et langt liv – som L’Espoir og Lord Z.
-Det er fordi vi trener dem så variert og ikke kjører et for hardt stevneprogram.
Varier treningen din – og bruk naturen
Geirs råd er klart: - Ikke tren hesten bare på banen – varier treningen! Ri tur, legg ut på travtur, tren i bakker – bygg opp hesten din, så tåler den treningen bedre. Ensidig trening, det fører til skader – hester er ikke maskiner. Her kan folk bli flinkere – man må ikke tro at hester bare kan prestere og prestere, man må ikke la seg bli drevet av ønsket om resultater og tro at det er runde på runde på ridebanen som må til. I mange tilfeller tror jeg det dreier seg om manglende kunnskap, men her har alle et ansvar – vil man ri, så må man tilegne seg kunnskap.
Varier treningen! Ri tur, legg ut på travtur, tren i bakker – bygg opp hesten din.
Om vi her i Norge iblant kan sukke litt over lange avstander til ganske mye, at vi er langt fra der ting skjer, har vi også en fordel – og den bør vi bruke for alt det den er verdt mener Geir.
-I Europa er det mange som aldri rir hesten sin ut på tur, men som derimot trener veldig ensidig. Her i Norge har vi perfekt terreng for variert trening rett utenfor stalldøren – bruk det!
Pensjonisttilværelsen
Hverdagen til Banjan har nå blitt store beiter med gode venner hos Victoria og Jordy van de Massenhoeve i Belgia, ispedd jevnlig ridning ved en på stallen.
-Han stortrives, Victoria forteller at han ikke vil inn fra beitet. Det føles godt at han har hatt gode år i sporten, holdt seg sunn og frisk og nå kan stoppe mens han er på topp. Han har betydd så mye for oss, gjennom så mange år – nå skal han bare få nyte det å ta det mer med ro som pensjonist, det har han fortjent!