Kort om Islandshest og NIHF

Norsk Islandshestforening (NIHF) er gjennom en samarbeidsavtale tilknyttet Norges Rytterforbund, og herunder medlem av Norges Idrettsforbund. Alle lokallag tilknyttet NIHF er også rideklubber og idrettslag under Norges Rytterforbund og Norges Idrettsforbund. NIHF er en sammenslutning av lokallag som driver ridesport med islandshest i Norge.

ISLANDSHEST DSC 5606 Stian Pedersen og Globus Foto Mette Sattrup
Stian Pedersen og Globus fra Jakobsgården. Foto: Mette Sattrup

NIHF

 • Norsk Islandshestforening, NIHF, ble stiftet på Hamar i 1970. Det hele startet med en gruppe Islandshestvenner som gikk sammen og dannet grunnlaget for NIHF. Selv om medlemstallet var beskjedent, var entusiasmen desto større og interessen spredte seg som ringer i vannet. Det oppsto ganske snart lokallag rundt om i landet som arrangerte stevner og kurs for sine medlemmer.

  Fram til 1985 var NIHF en organisasjon bygget på enkeltmedlemskap, men fra årsmøtet 1985 er lokallagene direkte tilsluttet NIHF og enkeltmedlemmer bare medlemmer gjennom sitt lokallag.

  NIHF er igjen medlem av den internasjonale Islandshestforeningen FEIF; Föderation Europäischer Islandpferde Freunde. Initiativet til FEIF ble tatt av Gunnar Bjarnasson fra Island og foreningen ble grunnlagt i 1969.

Tølt og pass gjør hesten unik

 • Foruten de mest kjente gangartene skritt, trav og galopp, behersker islandshesten i tillegg tølt og pass. En islandshest skal minst være 4-gjenger, det vil si den må kunne tølte. Det finnes også mange hester som mestrer pass. Disse såkalte 5-gjengerne anbefales først og fremst til den mer øvede rytter.

  I tølt setter hesten ett ben i bakken om gangen som i skritt, men flytter vekten fra et ben til det neste slik at hesten “ruller” seg frem. På grunn av denne hurtige firtaktsbevegelsen uten svevmoment er denne gangarten meget behagelig for rytteren.

  Pass er en totaktig bevegelse hvor hesten flytter samsides benpar samtidig. Pass i langsomt tempo er uønsket, men i sin fulle utvikling blir denne gangarten hos temperamentsfulle hester til flyvende pass – lynrask veddeløpspass på 250 meters bane kan gå unna på 20 sekunder.

Konkurranser

 • Islandshesten går gangartskonkurranser på en oval bane (250-300m lang), og passløp foregår på et langstrekke. Det finnes ulike disipliner man kan starte som deles inn i 4-gang, 5-gang og forskjellige tølt og pass disipliner. Disiplinene er delt inn i forhold til alder; Barn, Junior (13-16 år), Ungrytter (15-21 år) og Senior (16+ år).

WorldFengur

 • WorldFengur er en internasjonal database som inneholder opplysninger blant annet om avstamming, bedømmelser og eierforhold for alle registrerte islandshester. Som medlem i et av NIHFs lokallag får du tilgang til WorldFengur.