Dressur

Man kan få til mye når man går sammen

At det gjelder å se muligheter og ikke begrensninger er et velkjent ordtak. Nettopp det gjorde et knippe klubber i vest når stevnekalenderen på dressurens vegne var relativt tom på opp til Grand Prix-nivå etter sommersesongen. Fire klubber trommet sammen kreftene og skapte Vestlandets Dressurfestival 2023, en helg fylt med rytterglede, læring og god klubbånd.

Hest / dressur / paradressur / Vestlandets Dressurfestival / Norges Rytterforbund
Samarbeid på tvers av klubber og grener lå bak Vestlandets Dressurfestival 2023 – og det resulterte i en riktig god helg for mange, blant dem pararytteren Christina Marcussen fra Soma Ryttersportsklubb som med Zorro Højris tok tre strake seire. (Foto: Sigbjørn Thorvaldsen)
av
Rebecca Ballestad-Mender

Det var klubbene Sandnes og Jæren Rideklubb, Soma Ryttersportsklubb, Stavanger og Sola Rytterklubb samt Jæren Hestesportsklubb som sammen sørget for at Vestlandets Dressurfestival ble en realitet andre helgen i november.

-Vi har vært ganske gode til å samarbeide klubbene imellom før her på vestlandet, men kanskje mest når det gjelder sprang, innleder Somas Kirsti Svaboe som var en av de som holdt i arrangementet. – Det er mange små klubber som ikke har stevner, kanskje har de ikke har anlegg til det eller ikke nok folk til å drifte stevnet. Da er det fint at vi kan gå sammen om det i stedet! Det må vi jo gjøre for å få dette tilbudet; det er i alles interesse at det blir stevner!

Hest / dressur / Vestlandets Dressurfestival / Kirsti Svaboe / Norges Rytterforbund
-Det er i alles interesse at det blir stevner, fastslår Soma Ryttersportsklubbs Kirsti Svaboe. (Foto: Privat)

Noen av klubbene som samarbeidet rundt Vestlandets Dressurfestival er klubber som er arrangører på egne vegne og har mulighetene, men de valgte å samarbeide om dressurfesten likevel. - Det gjorde det lettere å gjennomføre, fastslår Kirsten.

Mens vi venter på 2024

Det var en relativt tom kalender når det gjaldt dressurstevner med tilbud opp til Grand Prix som tente arrangør-gnisten i vest. – Etter NM var det egentlig ingen elitestevner med Grand Prix igjen. Da ble det lenge til sesongen 2024, sier Kirsti og legger til: - Det var strengt tatt Rune Mæle som dro i gang dette, han involverte klubbene – all ære til ham for det initiativet! Jeg tror også at han hadde en aldri så liten baktanke, nemlig det å vise meg at det gikk an for oss å ha stevne om vinteren også!

Og det gjorde det. Stevnet ble arrangert på anlegget til Soma fredag, mens Sandnes og Jæren Rideklubb tok over stafettpinnen i helgen. Clinicen lørdag kveld med Kenneth Sande som tok for seg temaet bomarbeid for dressurhesten var også en innertier. – Vi kan alle bli flinkere til å lære av hverandre på tvers av grener. Vi bør være mer åpne, det er lett å være fordomsfull – men det er så mye å lære på tvers!

hest / dressur / bommer / bomarbeid / Norges Rytterforbund
Stevnet rommet også en clinic, sprangtrener Kenneth Sande tok opp temaet bomarbeid for dreesurhesten. – Vi kan alle bli flinkere til å lære av hverandre på tvers av grener, sier Kirsti. (Foto: Privat)

Dette med «på tvers» gjaldt også de som hjalp til, både når det gjaldt alder og gren.

-Jeg vil gjerne trekke frem de fantastiske ungdommene vi har i klubben, sier Kirsti. – Det er en gjeng som bare stiller opp, og det på tvers av grenene også. De er helt fantastiske, og det er tydelig at de setter pris på å være med på det også!

Ville støtte opp om initiativet

Den muligheten til Vestlandets Dressurfestival ga ble benyttet av flere enn vestlendingene. En som tok turen over fjellet fra øst til vest var Anniken Eide fra Bærum Rideklubb. – Det var ingen Grand Prix-klasser som var satt opp etter NM i august, tilbudet var ganske sjabert fremt til over nyåret. At noen nå tok initiativ og sørget for et tilbud var noe jeg ville støtte opp om, og for meg som rir på det nivået jeg gjør er det ikke aktuelt å reise utenlands. Det at det var litt kjørevei – altså, det er ikke det man husker på etterpå!

Det Anniken derimot tok med seg hjem igjen var foruten to GP-seire minner om et godt arrangert stevne, et stevne arrangørene hadde gjort noe ekstra ut av og masse god stemning. – Det var godt å være der, og det var gøy med en clinic også – vi koste oss. Klubbene hadde helt tydelig et godt samarbeid, og det er en god idé – da blir man flere frivillige og da mister man ikke motet på det å ha store arrangement.

hest / dressur / Anniken Eide / Norges Rytterforbund
-Jeg ville støtte opp om initiativet, sier Anniken Eide som tok turen fra øst til vest og Vestlandets Dressurfestival - som her mottar førstepremien for Grand Prix-seier av en av ildsjelene bak stevnet - Rune Mæle.

Det var vestlandet sammen!

Vestlandets Dressurfestival ble til tre dager med dressurglede, med et godt og viktig klassetilbud. En av dommerne som var med i løpet av helgen var Kjell Myhre. – Det er gøy når folk setter i gang og gjør noe ekstra, og man kjente den virkelig på den gode, gamle klubbånden gjennom stevnet. At de la inn en clinic ved Kenneth Sande var også utrolig bra, bomarbeid er noe vi dressurryttere burde gjort mer av alle sammen!

Et stevne krever mange hender, og det var det under Vestlandets Dressurfestival.

Kjell Myhre / dressur / dressurdommer / Norges Rytterforbund
– Det er gøy når folk setter i gang og gjør noe ekstra, og man kjente den virkelig på den gode, gamle klubbånden gjennom stevnet, sier dommer Kjell Myhre. (Foto: Privat)

-Et slikt stevne gjør seg heller ikke selv, her var det mange som stilte opp – dommerne ble hentet når de ankom Stavanger, det var kiosk, det var skrivere, regnere – det krever mange mennesker å få til alt sammen! Dette samarbeidet – det var liksom ikke hvilken klubb de var fra eller hvilken gren de sognet til, det var vestlandet sammen!

Se mer om Vestlandets Dressurfestival 2023 her - og forhåpentligvis blir det en 2024 versjon også!

Relaterte artikler