Distanseritt ga mersmak
Tre unge jenter deltok lørdag i sitt første distanseritt under Hønerittet. Det ble en opplevelsesrik begivenhet som har satt sine spor. Nå blir det flere mil i distanseløypene i jakt på poeng og fine stunder på hesteryggen.
Alle foto: Sønsteby foto
Lørdag arrangerte Nannestad Hestesportklubb Clear Round i distanse, Hønerittet. Det var 11 deltagere i LD – 10km, og ni deltagere i LC – 20km. Ida Marie Eriksen og Hanne Rognstad Torgersbråten i Arrangør- og bredde/rekrutteringskomiteen i distanse, er godt fornøyd med oppmøte og at nye ryttere har funnet distanseglede.
Vervet fra lokalområdet
Rekruttering til distansesporten er på agendaen, og da Ida Marie Eriksen flyttet fra Kvinesdal til Flå i Hallingdal, ble nye ryttere introdusert for sporten.
-Det var mange hester og ryttere i Flå, men ingen som drev med distanse. Jeg har rekruttert tre jenter som deltok i Hønerittet i helgen, og de var strålende fornøyd. De rir sprang og dressur til vanlig, og synes det var stas med distanse. Da kan de bruke sprang- og dressurhestene til noe annet også, forteller Eriksen.
I rekrutteringskomiteen er hun med på å legge planer, men i Flå fikk hun sjansen til å ta tak direkte grep.
-Mange ryttere red mye på tur. Distanseridning er jo tur, og de kan bruke de hestene de har. De hadde en kjempefin opplevelse, både rytterne og foreldrene, og har lyst til å starte igjen, sier Eriksen. Hun deltok selv i rittet, og lånte bort en av sine egne hester til ei av jentene. Hun har to arabere, Gucci og Ibiza.
Mange ryttere red mye på tur. Distanseridning er jo tur, og de kan bruke de hestene de har
Vekket til live Hønerittet
Eriksen etterlyste et ritt i området. Da tok Hanne Rognstad Torgersbråten grep. Hun har tidligere arrangert Hønerittet på gården sin i Hønefoss, men på grunn av pandemien, er det tre år siden sist.
-Hanne hev seg rundt sammen med Nannestad Hestesportklubb for å arrangere stevne, forteller Eriksen.
-Vi hadde lyst til å lage ett ritt igjen, forteller Torgersbråten. Hun var stevneleder, mens styreleder i Nannestad, Gro Anita Bråthen tok sekretariatjobben. Hønerittet ble avholdt hjemme på gårdsplassen hos Torgersbråten, og hele familien var med som hjelpere.
-Vi hadde kiosk i garasjen. Alle var engasjert, ungene i kiosken og mannen min ordnet med parkering, sier stevnelederen.
Lokalområdet byr på et flott turterreng.
-Det var kjempemorsomt. Det aller morsomste med ritt her, er at folk jeg aldri har sett før kom for å være med på stevnet. Jeg ønsker at alle sitter igjen med en god følelse om at dette var gøy, at vi klarte å formidle godfølelsen, og at folk tør å spørre om de lurer på noe.
Clear Round-rittet samle både nye og mer erfarne ryttere på samme sted.
-Jeg har lyst til å gjøre dette mer, så dette her gjør vi igjen. Det kom også folk fra nærområdet som var nysgjerrige. De hadde ikke turt å melde seg på, men sa «dette kan vi jo være med på. Det ser gøy ut, og vi kommer neste gang dere arrangerer», sier Torgersbråten.
Tre debutanter
Noen som allerede vet at de skal delta på nye ritt er tre jenter som debuterte på distanseritt. De har erfaring fra sprang- og dressur, men med Ida Marie Eriksens hjelp, blir de nå også å se på flere distanseritt.
-Vi har holdt på med litt trening og opplæring hjemme hos meg i forkant av rittet, så de skulle være godt forberedt og trygge før de kom på selve rittdagen, forteller Eriksen.
Trude Gaptjern Endrerud (15) blir 16 i år. Hun har en 13 år gammel svensk varmblodshoppe, Honey Pie SR. Lørdag red hun 10km CR.
-Det var utrolig gøy, en fin tur. Det er gøy å prøve noe nytt. Til vanlig er jeg sprang- og dressurrytter, forteller Trude.
Hun har konkurrert i 80cm sprang, og LC dressur, men nå blir det mer distanse.
-Det frister til gjentagelse, sier Trude, som følte at ti kilometer fløy unna. Både hun og hesten trivdes i løypene.
-Jeg tror hun synes det var gøy å gå på lang tur, sier Trude.
Det var utrolig gøy, en fin tur. Det er gøy å prøve noe nytt
Indianercupen lokker
Nå tenker hun på Indianercup, som er åpen for barn og unge ut det året de fyller 16 år. Der får de ett poeng for hver kilometer de rir, og 150 poeng samlet gir en jakke. Den rytteren som samler flest kilometer totalt blir «Årets indianer».
-Det hadde vært gøy å samle 150 poeng, sier Trude.
Opplevelsen i Hønerittet har gitt stor lyst til å delta i flere ritt denne sesongen.
-Ja, det er helt klart, smiler hun.
Trude har også noen tanker om hestens trivsel og trening, og dersom andre skulle lure på om distanseridning er noe for dem.
-Det er lærerikt å prøve andre grener. Det er også god variasjon og trening, med tanke på hestevelferd og hestebeina, sier hun.
Gøy med noe nytt
To søstre, Linnea og Emilie Gaptjern Sønsteby, var også med på distanseritt for første gang. De deltok i LD – 10km.
-Det var gøy, sier Linnea (11), som ikke synes at en mil ble langt å ri.
-Det gikk ganske fort, forteller Linnea. Hun har tidligere deltatt i 50- 60- og 70cm i sprang med treerponnien Jantje, til daglig kalt Penny. Hun har hatt ponnien i fire år, og er klar for å prøve en ny gren av hestesporten da Penny er en fin ponni, men litt lei av sprangtreningen.
Hva var mest moro med distanseridning?
-Det var gøy å ri sammen med andre, sier Linnea som helt sikkert skal ri flere CR-stevner i år.
Hesteinteressen har søstrene fått gjennom sin mor, og begge jentene begynte tidlig på rideskole. Emilie (13) er snart 14 år. Hun ble også smittet av distanseiveren.
-Jeg synes det var gøy og hyggelig med en ny gren, og hyggelige mennesker, sier Emilie. Tidligere har hun deltatt i sprang, dressur og galoppløp med sin irske sportsponni, født i 2011. Men på Hønerittet red hun en annen hest, Gucci Ibn Bazh.
-Jeg lånte Ida sin hest, min egen ponni er litt heit, så jeg tror han blir vanskelig å holde gjennom et helt ritt, forteller Emilie.
Forhåpentligvis kan hun låne Gucci igjen, for distanseritt ga mersmak.
-Jeg er under 16 år og er med i Indianercup. Jeg har lyst til å ri flere mil, og samle flere kilometer. Jeg er veldig fornøyd med å prøve noe nytt, sier Emilie.
Jeg har lyst til å ri flere mil, og samle flere kilometer
Mer moro
Ingen av jentene hadde tenkt på å delta i distanseritt før Ida Marie Eriksen introduserte dem for sporten. Det ble et lykkelig møte som kan spre enda mer hesteglede og rytterglede, for flere grener av ryttersporten kan fint kombineres. Både Trude, Linnea og Emilie lot seg begeistre, og blir å se i løypene igjen.
Arrangør- og bredde/rekrutteringskomiteen håper flere vil finne gleden i distanseritt.
-Vi etterlyser mer ritt og flere arrangører, gjerne nye klubber. Det er god hjelp å få på veien om noen er nysgjerrige på å arrangere eller starte, sier Eriksen.
Indianercup
Indianercup er en introduksjon til ridesportens gren distanse for ryttere ut det året de fyller 16 år.
Cupen bygger på distansesportens grunntanke om at “å fullføre er å vinne”, derfor er det lagt stor vekt på å samle poeng sammenlagt. Indianercup finnes på alle distansestevner, da den inngår i ordinære klasser inntil 49 km, med bedømning clear round.