Bixie barnearrangement gir glede i salen for de yngste

Andre påskedag inviterte Nedre Romerike Ryttersportsklubb til historiens første offisielle Bixie barnearrangement for barn i alderen 3-10 år. Det ble en dag med herlig rytterglede for 23 rytterspirer. – En knallsuksess, sier Elisabeth Røisli i klubben etter en dag med masse glede i salen for de yngste. Konseptet Bixie barnearrangement er nå tilpasset for bruk her hjemme i Norge – opplegget ligger klart på rytter.no.

av
Rebecca Ballestad-Mender
hest / Norges Rytterforbund / Bixie
Andre påskedag arrangerte Nedre Romerike Ryttersportsklubb det første offisielle Bixie barnearrangement i Norge - 7 (ganske snart 8) år gamle Ida Knapec-Erlandsen med ponnien Molinas Hanna hadde hatt nedtelling til begivenheten i ukesvis og frydet seg over arrangementet, her sammen med mamma Lena Erlandsen og storesøster Emmelie Knapec-Erlandsen.

Ski og kvikk lunsj, alternativt kø hjem fra hytta, måtte vike for hest og glede andre påskedag da 23 unge ryttere deltok i det som er tidenes første offisielle Bixie barnearrangement i Norge. De 23 deltagerne ble delt i to aldersklasser, med ni utøvere innen alderstrinnet 3-5 år og 14 i 6-10 år. Solen utenfor ridehusveggene på Stall Øvre Hexeberg skinte om kapp med deltagerne – og smilte bredt gjorde også de voksne som fulgte de små. Bixie er noe som skaper glede hos både små og store!

Dette er Bixie barnearrangement

Bixie barnearrangement består av tre ulike aktiviteter: dressur i form av en ryttertest med innslag av kjegler og bommer, sprang som er en lav hinderbane og en hinderløype der rytterne får prøve seg på ulike øvelser som slalåm, ri opp en bakke, ri inn i en firkant av bommer og så videre. Alt kan gjøres med leier, hvilket naturlig nok er å anbefale i hvert fall for de aller yngste. Det er krav til sikkerhetsutstyr som hjelm, sikkerhetsvest og egnet skotøy. Hestene må også ha hestepass og gyldige vaksiner etter NRYFs reglement for å delta.

Å kle seg ut er gøy, og Bixie kan gjennomføres med eller uten kostyme. En dommer skal følge med og gjøre en bedømming, der blant annet rytteren vil få to stjerner for det som er skikkelig bra og et ønske der dommeren sier hva rytteren kan jobbe mer med. Hver rytter får en bedømmingsprotokoll per aktivitet som et bevis på at de har deltatt på et Bixie- arrangement. Det er ingen rangering, og alle sammen mottar en egen Bixie deltagerrosett. Arrangøren kan i tillegg dele ut enkle – og like – deltagerpremier til alle.

Se mer om Bixie barnearrangement her

Bixie barnearrangement består av tre ulike aktiviteter, det er ingen rangering - og hver deltager får en deltagersløyfe. (Foto: Studio LK/ Lin Kværnhaug Moland)

En knallsuksess

Andre påskedag var det DD1 dommer Anine Strand-Saugnes som hadde gleden av å følge de unge rytterspirene i dommerrollen, og klubben hadde sørget for ekstra deltagerpremier som passende nok for høytiden var en sekk med sjokolade i, et stort kinderpåskeegg samt effekter fra StrømmenSparebank, Tophorse og Stall Øvre Hexeberg.

Anine Strand-Saugnes (til høyre i bildet), dressurdommer 1, stilte opp for ryttergleden andre påskedag og bidro til en lærerik og fin dag for store, små og firbente sammen med skriver Hege Jønni. (Foto: Studio LK/ Lin Kværnhaug Moland)

-Det ble rett og slett en knallsuksess, er Elisabeth Røislis kommentar som til og med hadde værgudene med seg. Varmende påskesol sørget for at dagen glitret enda litt mer og ble en fysisk varm fornøyelse i tillegg den varmen all ryttergleden sørget for.

-Det ble rett og slett en knallsuksess, sier Elisabeth Røisli om Nedre Romerike Ryttersportsklubb Bixie barnearrangement andre påskedag. 3 år gamle Aurora Myrtun Andersen var en av deltagerne, på sin farmors hest, Ækten. (Foto: Leik Sune Marchant)

Med Bixie er et godt rekrutteringskonsept på plass

At Bixie barnearrangement nå er en del av norsk ryttersport er i stor grad takket være innsatsen til Nedre Romerike Ryttersportsklubb med Elisabeth Røisli som en primus motor. Klubben var kjent med Bixie som opprinnelig er et nederlandsk konsept og arrangerte det for første gang i 2019, da med seks deltagere. Klubben så da både hvilken glede deltagerne hadde ved dette, og de så også at det fylte et tomrom når det gjaldt aktiviteter for de yngre rytterne. Siden da har det blitt jobbet med å tilpasse arrangementet norske forhold og regler, i samarbeid med administrasjonen i NRYF. Programmene som brukes, og som nå er tilgjengelige via rytter.no, er laget av klubben.

Nedre Romerike Ryttersportsklubb så at Bixie barnearrangement, som opprinnelig er nederlandsk, fylte et tomrom når det gjaldt aktiviteter for de yngre rytterne og har stått i bresjen for å tilpasse det norske forhold og regler. (Foto: Studio LK/ Lin Kværnhaug Moland)


– Hele arrangementet har vokst, og programmet de rir har blitt revidert flere ganger, forteller Elisabeth.
Med et fint og viktig konsept på plass takker organisasjonssjef i NRYF Tine Skoftedalen Fossing klubben for arbeidet de har lagt ned:

-Vi vil takke ildsjelene i Nedre Romerike Ryttersportsklubb som iherdig har jobbet med dette og sørget for at vi nå har et opplegg som er et fint tilbud for de yngste rytterne våre tilpasset norske forhold, sier Tine. – Dette er blitt et flott rekrutteringskonsept til hestesporten, der fokus er å ha det gøy med hesten, samtidig som sikkerhet og hestevelferd ivaretas. Nå håper vi at flere klubber og rideskoler vil ta dette i bruk, alt ligger tilgjengelig på våre nettsider, og Bixie deltagerrosetter vil man kunne kjøpe gjennom idrettsbutikken.no.

-Dette er et flott rekrutteringskonsept til hestesporten, sier organisasjonssjef Tine Skoftedalen Fossing i NRYF og retter en stor takk til ildsjelene i Nedre Romerike Ryttersportsklubb. (Foto: Studio LK/ Lin Kværnhaug Moland)

Relaterte artikler