World Cup-finalene 2022: Geir Gulliksen på plass for Norge

Etter to avlysninger på rad er det endelig tid – denne uken handler det om finale i World Cup, ikke bare i én, men fire disipliner. Leipzig er vertssted for finalene i både sprang, dressur, kjøring og voltige. Og Norge har en rytter til start – Geir Gulliksen er klar på sprangbanen, med sin VDL Groep Quatro.

av
Rebecca Ballestad-Mender
Geir Gulliksen/VDL Groep Quatro er klare for World Cup-finalen i Leipzig. Her fra 2019 da Geir skrev norsk ryttersportshistorie ved å ta den første norske World Cup-seieren. (Foto: FEI/Satu Pirinen)

6.-10. april skjer det i Leipzig Exhibition Center: Longines FEI Jumping World Cup Final, FEI Dressage World Cup Final, FEI Driving World Cup Final og FEI Vaulting World Cup Final. Her blir det med andre ord toppsport på mange plan, ikke minst fra arrangørens side som håndterer en multi-finale av dimensjoner.

Geir og Quatro finaleklare

Geir Gulliksen er den ene norske utøveren som er med som finalerytter. Han reiser dog ikke alene til de tyske konkurransebanene, Johan-Sebastian Gulliksen stiller til start i CSI3*-klassene.

Begge to har varmet opp for Leipzig med stevne i belgiske Lanaken. Begge har de tatt med seg noen toppremier, mens Johan-Sebastian sikret seg en seier lørdag, red Geir sin Equine America Grandino H e. Calvino Z til fjerdeplass i søndagens 1,45 m Grand Prix på Zangersheide.

Til World Cup-finalen er det imidlertid VDL Groep Quatro e. Quaprice Bois Margot/Caletto I som blir Geirs partner. For denne sesongen siktet Geir mot å ha to hester med i World Cup-kvalifiseringene. Quatro var med i Oslo og London, på nyåret var planen å ta ut Grandino. Men så grep pandemien inn igjen, med avlyste stevner – og dermed ingen World Cup-deltagelse for Grandino. I tråd med World Cup-reglene, som sier at finalehesten må ha gått World Cup, blir det derfor Quatro som får oppgaven.

Han har kun gått ett internasjonalt stevne i år, i Doha i februar. – Han var riktig fin der, og han har vært fin på trening – han er klar for Leipzig, forteller Geir mens han er på vei mot den tyske byen.

Velfortjent finaleplass

-Det er flott at Norge har en representant til finalen, fastslår Mikael Kolind, landslagsleder senior sprang. – Denne finalen verdsettes høyt av rytterne, det er en prestisjefylt finale.

Geir var kvalifisert til finalen i 2020, etter blant annet seier i kvalifiseringen i Gøteborg. Men finalen i 2020 ble avlyst grunnet pandemien – og avlyst ble også finalen i 2021. Totalt 36 ryttere fra 19 ulike nasjoner er klare til start, deriblant Geir.

-Det var hyggelig og velfortjent at han fikk plass. Han er i toppform, og han vil gi alt – som han alltid gjør, fortsetter Mikael. – Vi må alle sammen heie på Geir nå, dette blir spennende!

Tirsdag skal World Cup-hestene gjennom veterinærsjekk og onsdag kan de ri en treningsrund i arenaen. Første klasse går torsdag – finalen er søndag ettermiddag.

NRK sender fra Leipzig

NRK går for hestesport og World Cup finaler, og sender både torsdag, fredag, lørdag og søndag. Torsdag, fredag og søndag handler det om sprang på statskanalen, lørdag viser de siste gruppe av dressurrytterne ri kürfinalen.

Sendetider World Cup på NRK:

Torsdag (sprang):
NRK2 14.30-16.05

Fredag (sprang):
NRK 2 14.16

Lørdag (dressur kür siste gruppe):
NRK 3 20.45-22.15

Søndag (sprang):
NRK1 14.40-17.05

Start- og resultatlister