Viktig steg på veien
Disse seneste helgene har det vært avholdt kretsmesterskap i flere grener rundt om i store deler av landet, og som NRYFs sportssjef Nina Johnsen påpeker: - Som ledd i utdanningen, er det smart å ta med seg de mesterskapene man kan på veien mot å bli et godt hestemenneske.
Artikkelen er oppdatert.
I alt 17 rytterkretser er tilsluttet Norges Rytterforbund, og gjennom høsten primært disse seneste helgene har motiverte arrangørklubber i kretser landet rundt invitert minst like motiverte utøvere fra elleve år og oppover til kretsmesterskap både individuelt og for lag, og for ponni og hest. Mens Tomter Rideklubb i Østfold Rytterkrets som den eneste av to inviterte til KM i feltritt den siste helgen i august, åpnet en rekke arrangører i ulike kretser portene for de to store KM-helgene i sprang i første halvdel av september. Noen helger har også KM i dressur stått på programmet i flere kretser, og denne seneste helgen har Holand Hestesportsklubb i Nordland Rytterkrets invitert til ett av få KM i kjøring, mens blant annet Sogn og Fjordane Ryttarkrins var tidlig ute og inviterte til KM i kjøring allerede i juni.
Det som imidlertid er tankevekkende til tross for svært vellykte arrangementer, er at i alt kun et relativt beskjedent antall kretsmesterskap har blitt avholdt dette året - fordelt på ti KM-arrangementer i sprang, ni i dressur og kun noen få i feltritt og kjøring.
Tre ganger så gøy under KM feltritt i Østfold
Allerede i august stod Tomter Rideklubb i Østfold Rytterkrets som landets eneste arrangør av KM feltritt. Og med tre grener på programmet, ble det hele også tre ganger så gøy – selv om deltakerne dette året ikke var så mange som ønsket, kan styreleder Ika Bergroth-Plur fortelle.
– Vi har gjort oss mange tanker rundt dette og har også laget en statistikk, og lurer på om det er blitt en trend etter pandemien med langt færre ekvipasjer til start - og da ikke bare under KM, men generelt på distriktstevner, undrer hun. - KM er uansett et flott og viktig arrangement, og bør være et satsningsområde både for kretsene rundt om i landet, og også for NRYF, påpeker hun. - For kretsene er jo bindeleddet mellom klubbene og Norges Rytterforbund sentralt.
Tomter Rideklubb er ikke av de største klubbene i Østfold Rytterkrets, men klubben er likevel en erfaren KM-arrangør, da forholdene for et feltrittsarrangement ligger godt til rette på nettopp Blixland Gård og Hestesenter. Populært gull i ponni-KM dette året gikk til arrangørklubbens egen Anna Weel-Snevne og O.M.S. Hercules, mens KM-sølvet gikk til Milla Jeksrud Hovelsen og Tufte Karisma fra Råde og Onsøy Rideklubb. Bronsen tilfalt Tomter Rideklubbs Mona Sølvhaug på Ballylee Coral Prince.
To grener i Telemark og Vestfold Rytterregion
Grenland Ryttersportsklubb er en av landets hyppigste stevnearrangører, både på distrikts-, lands- og elitenivå, og både i dressur og sprang. Klubben er også en dreven mesterskapsarrangør, og denne høsten har to stevnehelger vært viet KM-arrangementene i Telemark og Vestfold Rytterregion, først i sprang og deretter i dressur.
Under spranghelgen inviterte krets og klubb til KM lag for både ponni og hest på lørdag, og deretter til individuelle mesterskap med ett mesterskap for hver av de tre ponnikategoriene, i tillegg til KM-klasser for juniorer/ unge ryttere, samt seniorer på søndag.
Og at ponnisporten blomstrer i blant annet Jarlsberg og Melsom Rideklubb er åpenbart, for mange av sprangmedaljene for sportens minste firbente og yngste tobente KM-deltakere havnet nettopp her - så som blant annet i årets lagmesterskap for ponni på lørdag. Her reulterte laginnsatsen med gull ved Jenny Næss Birkeland/ Jacksun King, Julie Marie Zimmerlund/ Connie Girl, Stella Lundberg/ Woodfield Spartacus og Thea Førsund/ Lodestar Van’t Recthof, og klubben sikret også lagbronse. Tre individuelle gull i ponnimesterskapene ble det også for melsomryttere på søndag, da Jenny Næss Birkeland/Jacksun King ble KM-mester for ponni kat. 3, Julie Marie Zimmerlund/Connie Girl sikret KM-gull for ponni kat. 2 og Hedvig Wiig Ødegård/ Corazón De Nino klinket til med KM-gull for ponni kat. 1.
Godt gikk det også for Grenland Ryttersportsklubb i blant annet lagdelen av årets KM i sprang, for laggull i begge mesterskapene for hest - junior/ unge ryttere og senior - ble fasiten. I tillegg sikret også Mina Krossli Larsen og Lyx Hästak populært individuelt seniorgull på hjemmebane.
Morsomt må det også å ha vært å ha stått som arrangør av KM-helgen i dressur på Vallermyrene, for her klinket også rytterne på Grenland Ryttersportklubbs hestelag til med populær seier på hjemmebane på lørdag, mens ponnilaget deres sikret lagsølv.
Morsomt var det garantert også å være ponnirytter fra Larvik og Sandefjord Rytterklubb ved årets KM i dressur. Lørdag gikk nemlig laget helt til topps og kunne hente laggullet hjem, og søndag sikret deretter de to ponniekvipasjene Maia Kaae Kaveness/ Kyara og Sofia Cabal Berglund/ Leah's Girl fra klubben individuelt gull og sølv. Jarlsberg og Melsom Rideklubbs Pernille Meilegård Joberg/ Vestlandsbandens Joleen tok seg av årets individuelle KM-bronse.
Glade KM-medaljører i Nordland
- Denne sommeren har vært den våteste vi har hatt her oppe i nord siden 1900-tallet, så derfor måtte vi gjennomføre årets KM uten maratonkjøring, men med dressurkjøring på lørdag og presisjon kombinert med maratonhinder på søndag, forteller Rebecca Krog Strøm fra Holand Hestesportsklubb. - Det var nemlig rett og slett for vått ute i terrenget for maratonkjøring, legger hun til. - Men KM-helgen i Nordland Rytterkrets med mesterskap i kjøring både for senior og junior med åpne klasser og innlagt klubbmesterskap under samme stevne, ble likevel en suksess, smiler hun over telefonen.
Selv holdt Rebecca Krog Strøm tak i dugnadstråden sammen med klubbvenninne Kristel Hansen under KM-helgen, og de to kunne ikke bare glede seg over et vellykket arrangement, men også over gjeve kretsmesterskapsmedaljer. For førstnevnte, som både er utøver og trener, hesteeier og oppdretter av ikke mindre enn 40 nordlandshester, strøk nemlig av gårde med KM-gull blant seniorene med sin førstepremierte nordlandshingst Bjørkefrost, mens sistnevnte kapret årets seniorbronse med fjordingen Heros. Katarina Evardsen Brorsgård fra Bodø Kjøre- og Rideklubb kjørte på sin side allroundtraveren sin, Kjærs Emil, inn til populært seniorsølv.
Årets juniorgull gikk til arrangørklubbens Ronja Holm Dybvad med nordlandshesten Holands Riss, mens Sol Kristine Bergslid fra ponnitravmiljøet i Bodø Kjøre- og Rideklubb kjørte shetlandsponnien Smedens Leon inn til KM-sølv. Årets bronse tilfalt Holand Hestesportsklubbs Sunniva Nordvik Sannes med nordlandshesten Holands Rodeo.
Gjevt med KM
- Det var selvsagt gjevt å kapre årets KM-gull, men også stas med 29 deltakere til start under stevnehelgen, fortsetter kretsmester Rebecca Krog Strøm. – Vi er veldig glade over å kunne ha stått som arrangør. Teknisk personell som vi i stor grad fløy inn, forteller faktisk at stevnedeltakelsen denne helgen var like god her som lenger sørpå, så det gror godt i kjøresporten oppe hos oss i nord, smiler hun.
- Som arrangør forsøkte vi å gjøre årets KM-arrangement så attraktivt som mulig – med fine sponsorpremier i alle tolv klasser under stevnet fra det lokale næringslivet, og også spesielt fine rosetter. Men kretsene må nok også gjøre en jobb for at KM skal bli enda mer attraktivt, for en del utøvere kunne nok ha prioritert annerledes og ha deltatt, legger hun til. - For det skal være stas å starte KM, og er jo også stas, avslutter hun smilende.
Gir god og nyttig erfaring
For flere av arrangørene og deltakerne er stevnehelgene med kretsmesterskapene altså store høydepunkter på stevnekalenderen og også viktige mål for sesongen. Og Nina Johnsen som er sportssjef i Norges Rytterforbund, ser klart at dette ikke er uten grunn. Men gjennomgående mangler KM-helgene den oppslutningen de fortjener.
- Kretsmesterskapene er som finaler på distriktstevnenivå å regne, og er viktig å delta i, påpeker sportssjefen og legger til: - Disse mesterskapene er særdeles viktige for bredde rekruttering. Viktigheten av et arrangement som KM kan ikke overvurderes. Som utøver i sporten vår handler det jo om å gjøre et godt arbeid hele veien, og innenfor sprang, for eksempel, er det ikke alltid viktig å hoppe høyt på veien mot å bli en god rytter. Det er alltid bedre å satse på kvalitet fremfor kvantitet, om man kan si det sånn, smiler hun. - For får man god kvalitet på det man gjør hele veien, så er det også lettere å lykkes.
Og mesterskapserfaring både individuelt og på lag – så som nettopp i KM - gir utøverne viktige erfaringer.
-Det er smart å ta med seg de mesterskapene man kan på veien mot å bli et godt hestemenneske og en komplett utøver, presiserer Nina Johnsen. – Å delta i mesterskap er noe ganske annet enn å delta på andre stevner, og det er kun i disse at man virkelig får kjent på og trent på den nerven. Og å ri sammen på lag, gir grobunn for mange gode ting.
KM er veien mot større mål
- For mange - og kanskje helst for litt yngre utøvere, eller for mer erfarne utøvere med yngre, mindre erfarne hester - tenker jeg at kretsmesterskap er et viktig steg opp fra klubbmesterskap. KM er også et viktig steg på veien til større og mer langsiktig mål, som for eksempel NM, skyter Helena Liholt Gulli inn.
Selv har den erfarne dressurrytteren fra Halden Rideklubb utallige sportslige høydepunkter og også drøssevis av mesterskapsmedaljer å se tilbake på, og nå er altså det meritterte dressurtalentet også nyslått KM-mester i Østfold Rytterkrets med åtte år gamle Zalando.
- Da jeg var yngre, husker jeg at det var veldig "stort" å ri KM, og det var et av stevnene i året jeg så mest frem til, forteller Helena. - Jeg var da - som kanskje de aller fleste ryttere - ikke aktuell eller god nok til å ri NM, så KM for meg var veldig viktig og stort. Jeg er redd at det blir et veldig stort hopp mellom mesterskapene, hvis man "kun" velger å delta i klubbmesterskap og NM. Og det å kunne ri mesterskap, gir en helt spesiell følelse. KM er et fint alternativ for utøvere i utdanningsklasser, og det er vel faktisk dette nivået de aller fleste er på som konkurrerer, undrer hun.
Viktig steg på veien
NRYFs sportssjef Nina Johnsen har selv en lang karriere bak seg, ikke bare som trener, men også som merittert sprangrytter, og snakker seg varm om hvor viktig KM-arrangementene er.
-Det er jo stor stas å bli hedret i den kretsen man representerer, og det skal være stas å ri der. Det er flott å ha kort reisevei med tanke på hestevelferd, og det er også fint rent praktisk å ikke behøve å reise så langt for å kunne nå de målene man har satt seg. Å dela i kretsmesterskap er et viktig steg i utviklingstrappen, det vil si NRYFs langsiktige, ideelle plan som beskriver hvordan man som hestesportutøver bør trene for å skape en hensiktsmessig utvikling i et langsiktig perspektiv. Det er viktig å kunne måle seg opp mot det nivået i utviklingstrappen man i praksis er på. For hopper du som idrettsutøver over elementer i grunnutdanningen din, ja, så mister du noe på veien, fastslår hun. -Håpet er derfor at alle som er på et KM-nivå, slutter opp om kretsmesterskapene sine, avslutter hun smilende.
Resultater - kretsmesterskap 2022:
Resultater fra årets kretsmesterskap i kjøring, feltritt, dressur og sprang er dels lastet over i nryfstevne.no, og dels kan du lete deg frem til dem i online.equipe.no.