Victorias stevnerutiner

Hvordan legger Victoria Gulliksen opp stevnedagene sine? Hvordan gjør hun det med fôring, hvordan varmer hun opp? Her forteller Victoria om sine stevnerutiner, med World Cup finalehesten Papi som firbent eksempel.

Victoria Gulliksen forteller om sine stevnerutiner. (Foto: NRYF)
av
Rebecca Ballestad-Mender

Første oppgave i Omaha er vel overstått. Victoria Gulliksen har levert en sterk World Cup-debut, god ridning på toppnivå over 1,60 m høye hinder og så langt en 23. plass. I natt norsk tid står neste oppgave for tur. Runden der inne på banen er fort unnagjort, men døgnet består av mange timer. Vi har spurt Victoria om hennes stevnerutiner. World Cup-rytteren understreker hvor viktig det er for hestene å bevege seg mye. Hennes partner i Omaha, Equine America Papa Roach – eller Papi som han kalles – går mye på tur og er mye ute i paddock hver dag når han er hjemme.

Bevegelse er ikke mindre viktig når man er på stevne. – Da er han ute mange ganger daglig, innleder Victoria.

Når jeg gjør morgentrening, rir jeg en times løsgjørende arbeid.


Fôring og trening

Når hestene får sitt morgenfôr, avgjøres selvsagt av når hun skal ri, men vanligvis får de første fôring rundt 06-06:30. – De får høy først, så får de kraftfôret en drøy halvtime senere, forteller Victoria.

Når frokosten er fortært, leies hestene – og så møkkes det samtidig.

Passer det i forhold til klassestart, så rir Victoria gjerne Papi som en trening rundt ni-tiden om morgenen..

-Når jeg gjør en slik morgentrening rir jeg en times løsgjørende arbeid. Da får hestene også ut spenningene.

-Dagen før konkurransen rir jeg ham gjerne en gang til, da bare rundt 10-15 minutter med skritt og trav, sier Victoria.

Rundt klokken 11 er Victoria ferdig med morgentreningen, og klokken 12 er det tid for lunsjfôring. Hestene får høy en drøy halvtimes tid før de får kraftfôr, så etter lunsj leies Papi på tur rundt to-tiden. Dette gjentas for eksempel rundt klokken 16 hvis det passer inn i tidsskjemaet i forhold til start. Hestene får høy fire ganger daglig, og tilgang til rent vann kontinuerlig er en selvfølge.

Papi og hvordan han har det følges opp hele tiden. – Jeg bruker bandasjer i boksen og han kjøles ned med isbelegg. Han er en fuks som er veldig sensitiv på alt mulig, så han må passes godt på.

-Dagen før konkurransen rir jeg ham gjerne en gang til, da bare rundt 10-15 minutter med skritt og trav, sier Victoria. (Foto: NRYF)

Klar til start

På den dagen Victoria skal til start, rir hun alltid om morgenen, fire timer før start. – Jeg rir helst ikke før – eller etter det.

Når det nærmer seg start, går Victoria ut med Papi noen og 20 ekvipasjer før hun selv skal ri. – Hvis jeg skal ut tidlig, så leier hestepasseren ham i 15 minutter før jeg rir – han er ute i 45 minutter før han skal inn.

Oppvarmingen innledes med mykgjørende arbeid. Victoria jobber ham i trav, i nedsittende trav og gjøre sidebevegelser. – Det løser opp skuldrene, sier Victoria.

Når hun begynner å jobbe med hinder, rir hun først fire ganger på en rekk, der høyden ligger fra 1 m til 1,20 m. Så rir hun fire til fem ganger på oxeren, deretter en rekk.

-Jeg hopper maks 10-12 ganger før vi går inn.

Etter runden inne på banen, skritter Victoria av i 10 minutter. Papi får av seg utstyret, han vaskes og står med isbelegg.

-Han får alltid høy slik at han slapper av. Kraftfôr får han ikke før to timer senere – ikke før, for å være sikker på at han har ok puls. Hvis ikke, kan det gå galt. Den risikoen kan vi redusere ved å ha en god plan for fôringen.

Natt til fredag skal de 40 finalerytterne i Omaha ta for seg finalens andre utfordring - en ny 1,60 m klasse, med omhopping. Victoria har startnummer18. De 30 beste vil gå videre til siste finaledag.

Start- og resultatlister

Standing etter første runde

Foto: NRYF