Vi trenger flere slike stevner

-Slike stevner er superviktig for rekrutteringen, sier Elizabeth Farbrot i sportsutvalget dressur. I helgen arrangerer Drammen og Omegn Rideklubb BRYK Vintercup i dressur, og har mange startende ekvipasjer.

Stevner som BRYKs vintercup betyr mye for rekrutteringen, både til sprang og dressur. Denne ekvipasjen, Bergljot Bjella og shetlandsponnien Alva fra Hallingen Hestesportklubb deltok i dressur i 2016 – nå vokst videre i sporten og rir på nasjonalt nivå med Nørlunds El Zack. (Foto: Elin Hilling)
av
Trine Meiningen

BRYK Vintercup i sprang og dressur arrangeres hvert år i samarbeid med rideklubbene i Buskerud. Kommende helg avholdes dressurstevnet i Drammen. Lørdag er det LC og LB for hest og ponni med over 70 startende, søndag er det LA, MC og MB. Både stevneleder Rill Merete Rytter Fjøren, og Elizabeth Farbrot i SU-D, er begeistret for den store interessen for de lavere klassene.

Stevneglede i Drammen

Medlemmer i alle klubber i Norge kan delta i Vintercupen, og det er en populær aktivitet. Drammen og Omegn Rideklubb er klare til å ta imot alle rytterne.

-Det er veldig spennende med mange startende. Vi holder på i 12 timer lørdag. Det sier litt om at det trengs slike stevner, forteller stevneleder Rill Merete Rytter Fjøren. Ryttere kommer til Drammen fra flere kanter av landet denne helgen, som Bergen, Hallingdal, Geilo, Hadeland, Østfold og Vestfold.

-Forholdene i Drammen er bra. Vi har tre ridehus, og her får rytterne en smak på hva det er å starte i dressur, sier Fjøren. Det er mye trening i å delta på stevnet både på og utenfor banen.

-Hestene kan være spente, det er mye folk, musikk og publikum som hestene kan reagere på. Det er en ny opplevelse og erfaring for de unge rytterne. Det er også mange hyggelige mennesker her, smiler Fjøren.

Med så mange påmeldte skulle stevnelederen gjerne hatt mer tid til flere klasser. Vintercupen har blitt arrangert med stor suksess i flere tiår.

-Det er kjempeviktig å komme seg ut og få stevneerfaring. Mine jenter synes alltid det var kjempestas å delta, og nå er de voksne, forteller Fjøren (66). Hun skal selv delta i LB med datterens hest.

-Når jeg er der hele dagen, kan likeså godt delta, smiler stevnelederen.

-Det er kjempeviktig å komme seg ut og få stevneerfaring, sier stevneleder Rill M. Rytter Fjøren. (Illustrasjonsfoto: NRYF)

Lærerikt å delta

Elizabeth Farbrot i SU-D gleder seg over rekrutteringen, og har flere gode råd til både ryttere og foreldre på stevnedagen.

-Det er viktig at rytterne har et mål som de klarer å strekke seg mot. De yngre rytterne har sett andre ryttere på stevner, og kan endelig få kjenne på den følelsen. Det skal flettes og saler skal pusses, og det er de selv som skal være i fokus. Da får man satt alt på plass, sier Farbrot.

De som deltar på stevne for første gang har mye å lære.

-Å delta på stevner er bevisstgjøring, og det går ikke alltid så bra. Rytterne skal ikke bli for skuffet, for det er også en læring. Man skal delta i mange stevner før det klaffer, sier Farbrot. Hun er glad for at det er så mange ryttere som finner veien til dressurbanen denne helgen.

-Det er strålende at det er så stor deltagelse i Drammen. Jeg vil oppfordre flere klubber til å gi lavterskeklassene gode tilbud. Det bidrar til rekruttering til sporten vi elsker aller mest.

Jeg vil oppfordre flere klubber til å gi lavterskeklassene gode tilbud


Råd til foreldre

Mange foreldre følger barna til stevnet for første gang.

- Det er bra at barna kommer ut tidlig, men ikke for tidlig. Det er også viktig at de som støtter barna ikke krever for mye. De skal ha mange kilometer i beina og de skal ha ridd mange midtlinjer. Pass på ikke å presse barna før de kan gå de kilometerne. Det er en ny setting, en spenning for rytterne.

Farbrot mener det også er klokt å snakke sammen før man reiser til stevnet.

-Snakk sammen om hvor dere er på stevneplassen. Det er viktig for barna å vite hvor du som forelder er. Hvem gjør hva? Vær ute i god tid. Hesten skal også bli kjent på stevneplassen. Hvem kan leie den litt rundt, så den får se seg omkring? Det er lurt å snakke om dette på forhånd.

Etter at rytteren har ridd klassen og fått protokollen er det fint å snakke om den.

-Lag det til en positiv opplevelse. Når dere skal snakke om protokollen, så gå igjennom den på en hyggelig måte. Det kan bli noen feil, for det er et samspill mellom dyr og mennesker. Da er det viktig at ikke foreldrene er fordømmende og kravstore, sier Farbrot.

Det er også viktig at de som støtter barna ikke krever for mye


Mange hjelpere på veien

Etter en lang stevnedag med mange opplevelser er det fint at rytterne setter pris på de som har hjulpet dem.

-På veien hjem, mens man sitter i bilen, så er det viktig at barna, om de er skuffet eller glade, takker sine foreldre, søsken og trenere for at de fikk være i fokus denne dagen, avslutter Farbrot.

Anlegget på Linnesvollen i vinterdrakt. Foto: Rill M. Rytter Fjøren

BRYK Vintercup dressur

5-6/2 2022 Drammen og Omegn Rideklubb

26-27/2 2022 Hønefoss og Ringerike Rideklubb

19-20/3 2022 FINALE Hønefoss og Ringerike Rideklubb