Vellykket pilotprosjekt i Tromsø

-To lærerike dager, fastslår Julie Hannevig Torvanger om pilotprosjektet som ble lansert sist helg. Hun var en av 16 ryttere som var med på Norges Rytterforbunds pilotprosjekt «Regionale samlinger» som hadde Tromsø Ryttersportsklubb som arrangør.

PILOTPROSJEKT: Sist helg var det take off for NRYFs pilotprosjekt "Regionale samlinger " i Tromsø. - Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger, forteller Nina Johnsen, sportssjef i NRYF. (Foto: Privat)
av
Rebecca Ballestad-Mender

Da de 16 rytterne møtte opp til to dager i kunnskapens navn, møtte de på Cathrine Bjordal Tholo og Andrew Settli i trenerrollen, utnevnt av NRYF. - Jeg lærte mye på de to dagene, vi gikk igjennom mye som jeg kan ta med meg videre, forteller Julie.

Flere ønsker å arrangere regionale samlinger

Målet med regionale samlinger er å gi ryttere i overgangen mellom krets- og regionsnivå rundt om i hele landet kompetanse, verktøy og verdier der og da – og som er overførbare senere i livet også. Til grunn for regionale samlinger ligger gjennomarbeide fagplaner, enn så lenge utviklet for sprang og dressur. Gjennom de to dagene skal samlingene bestå av både teori og praksis på planen.

-Det var en god følelse å være i gang, og tilbakemeldingene vi har fått er veldig positive, sier Nina Johnsen, sportssjef i NRYF. -Denne piloten ble satt i gang i Tromsø, men vi ønsker å tilby dette over hele landet. Vi er veldig glade, for det er mange som nå har kontaktet oss og som ønsker å ha slike samlinger hos seg.


Tilbakemeldingene på pilotprosjektet er gode, og det er mange som nå har meldt sin interesse for å ha slike samlinger hos seg. (Foto: Privat)

Elevene får lære både om ridning og hestehold samt fysisk og mental trening og ernæring.

-Disse kursene skal gi rytterne verktøy til å planlegge treningen og sette seg motiverende mål, sier Nina.

Inngangsbilletten til denne kunnskapen skal være lav, for å legge til rette for at så mange som mulig kan være med.

– Vi er også veldig opptatt av å dele konseptet i mange regioner og gjøre den økonomiske terskelen for å delta lav slik at flere får muligheten til å være med, samtidig som innholdet er kvalitetssikret. Vi jobber for lave kostnader og godt innhold, fastslår Nina.

Fagplanene for regionale samlinger går ut på både ridning, hestehold, fysisk og mental trening og ernæring. (Foto: Privat)

Gøy og litt annerledes

Det var to unge, engasjerte trenere som holdt i spakene da pilotprosjektet fikk sin første flytur hos Tromsø. 25 år gamle Cathrine er aktiv sprangrytter med både unghesterfaring, mesterskapserfaring fra de aldersbestemte klassene og erfaring opp til CSI2* Grand Prix. Hennes engasjement for sporten har også ført henne inn i sportsutvalget sprang. Andrew på 33 år er utdannet ridelærer, mental coach og CrossFit trener – og han har bachelor i Equine Science fra Svenska Lantbruksuniversitetet. Han har ridd opp til 1,50 m og 2* feltritt. De siste åtte årene har han jobbet som lærer og trener ved hestegymnaset på Flyinge Kungsgård i Sverige.


Kursholderne under pilotprosjektet var Cathrine Bjordal Tholo og Andrew Settli. (Foto: Privat)

Det disse to gjorde i løpet av samlingen, ble satt pris på av deltagerne.

– Det var gøy, og litt annerledes enn vanlige treninger, sier Julie. - Første dag hadde vi teori om mental trening – hvordan man kan gjøre ting på stevner, teknikker til å roe stevnenerver. Vi hadde teori om hvordan bli bedre rytter – hva man trenger for å komme videre. Vi hadde også ridetime der vi hadde fokus på bommer, tempovekslinger, koordinering og timing.


Andre dagen var det hesten som var hovedpersonen i teoriundervisningen. – Da lærte vi om den daglige håndteringen av hesten, hvordan vi skal kjenne over den – rett og slett de daglige rutinene, forteller den unge rytteren som hadde med seg sin ponni Aisling’s Boy til treningen.


Julie Hannevig med Aisling's Boy var en av deltagerne ved samlingen i Tromsø. (Arkivfoto: NRYF)

Dag to var det å ri en bane tema for ridetimen. – Vi red en liten bane, vi trente på tekniske ting, forteller rytteren.

Hun fortsetter: - Det var fint å ha teori før ridningen, vi fikk tips der som vi kunne gjøre etterpå, når vi red. Det var fint. Vi lærte en del nytt, især i teoribiten og det vi fikk høre om vi skulle tenke på stevne, hvordan vi kunne trene på det i hverdagen også. Det var en helhetlig måte å se tingene på, og det var fint å se dette på den måten.

Deltagerne ved samlingen gikk igjennom et tett program med både teori og praksis. (Foto: Privat)

Trygt og lærerikt

Å ha to trenere på en helg fungerte fint, synes Julie. – De var veldig flinke begge to – og så var de forskjellige, fokuserte på forskjellige ting. Cathrine tok opp dette med tempovekslinger, at vi skulle ri frem, men under kontroll. Andrew snakket om timing, om å rette opp i ting uten at vi skulle finne på nye ting. Begge var veldig flinke til å få oss til å føle oss trygge – de spurte på forhånd hva vi var komfortable med, så det var ingen som satt og var litt engstelige for noen ting – alle hadde det gøy! Jeg lærte mye som jeg vil ta med meg og tenke på fremover i ridningen min!


- Gøy å samle deltagere fra distriktet - og gøy at det var i regi av forbundet, sier Julie. (Foto: Privat)

Det var fint at elevgruppen var satt sammen av ryttere fra et større distrikt. – Det var en veldig god stemning, vi hadde det gøy sammen – og det var gøy at det var Norges Rytterforbund som stod bak det hele.