Varmende tips i en kald tid
Under isblå vinterhimmel tar hun tak i tømmene. Det knirker kaldt i snøen fra hestebein og vognhjul når Jeanette Lund Støen går i gang med dagens treningsøkt. Styrketrening står i særlig fokus nå vinterstid før ny stevnesesong går i gang. Her er Jeanettes varmende tips i kulden, både for firbente og tobente.
Hverdagen går under åpen himmel for Jeanette. På hjemgården i Andebu i Vestfold trener hun egne hester og har hester for innkjøring og trening. Hele familien er engasjert, og de to døtrene Adriana og Natalie både kjører og rir også.
Dressur på tur – og mye styrketrening
Nå er det vinter og kulden har festet sitt grep også over Andebu. Treningen går imidlertid videre, tilpasset vær og vind. Her finnes det ikke noe ridehus på gården, og heller ikke i noen umiddelbar nærhet heller.
-Når det er snø bruker vi banen til lett trening, men vi må dra avgårde for å få de helt ordentlige dressurøktene i hall på vinteren – noe som ikke lar seg gjøre hele tiden. Derfor blir det mye dressur på tur og rett og slett gjøre det beste ut av været som er, sier Jeanette.
Jeanette har årsplanen klar.
-Vi legger mye av styrketreningen før sesongen på vinteren. Det er fin trening for hestene å jogge i litt løssnø, både med og uten vogn – eller skritte i skogen når det ikke er for mye snø.
Ull er gull
Å sitte i en vogn bak en hest er om mulig en enda kaldere treningsvariant enn å sitte oppå en hest de dagene termometeret glitrer blått.
-Jeg er ute med 5-6 hester hver dag og prøver å variere arbeidet for å holde varmen. Jeg blir jo sittende en del stille i vognen, og det blir fort kaldt. Da kan det være greit å kjøre en hest og tømmekjøre neste for å bevege seg litt, forteller kusken.
Jeanette er også klar på hva hun synes varmer en kuskekropp mest. – Jeg er veldig glad i ull, smiler hun. – Ull er gull, lag på lag, med vindtett jakke – dunjakke utenpå når det er ordentlig kaldt. Jeg har ullsåler i støvlene, og når gradestokken går ned mot -15 bruker jeg hansker og såler med varme i. For meg som jobber ute hele dagen har det vært en verdifull investering.
Trening og hestehold i kulden
Hestene trenes videre også selv om kulden biter godt. – Sportshestene våre trener vi som normalt ned til -15 grader. Når det er lavere tar vi ikke de hardeste kondisjonsøktene som krever mye lungekapasitet, men de trenes variert hele tiden.
Hestene Jeanette får i trening, er av forskjellige raser – Jeg har mye ulike hester i trening, fra arabere til ridehester og til døl og tinker. Generelt synes jeg det er liten forskjell på hvordan de takler kulden når de er i bevegelse. De med kort pels har dekken under trening og må kles på mer. Tørt vær og kuldegrader påvirker imidlertid ikke hestene noe spesielt. Her er hestene ute selv om det er -20 eller mindre. Vi passer litt ekstra på at de har fri tilgang til grovfôr og temperert vann hele dagen. Inne får de grøt med ekstra salt. Jeg ser også liten forskjell på ytelse, som regel blir de bare enda sprekere når det er kaldt i luften. Det som jeg derimot ser de plages mer av er vind, det har større utslag enn kulde.
- Se også: NRYFs julekalender