Vann i varmen

Hvor mye vann trenger hesten hver dag? Trenger den mer når det er varmt, når den ammer, eller når den går konkurranser? Hvordan kan vi få hestene til å drikke mer vann, og hvordan kan vi ellers bruke vann under stell av hesten?

av
Rebecca Ballestad-Mender
Les veterinærens tips om vann til hesten i sommervarmen. (Foto: NRYF)

Tekst: Trine Meiningen

I sommervarmen trenger hestene mer vann å drikke, og særlig når den er i trening og stevnesituasjoner, men hvor mye og hvordan? Vann er godt for så mangt på varme dager. Noen velger å avkjøle hestebeina ved å spyle dem etter trening, hvorfor det? Og hva med hestevasken? Er den nødvendig? Veterinær Marianne Øverlie ved Bjerke Dyrehospital gir her noen gode råd.

Hvis hestene taper mer via svette, som under trening, konkurranse, og i varmt vær, eller hvis hesten har diare, kan væskebehovet mangedobles raskt.


Viktig med vann

Hester i hvile i normale temperaturer trenger om lag tre til sju liter vann per 100 kilo kroppsvekt per dag, det betyr om lag 25 liter vann per 500 kilo hest. Det er viktig å merke seg at dette gjelder når hesten er i hvile. Hestene taper væske via avføring, urin, svette, respirasjon, -og melk hos lakterende hopper. Hvis hestene taper mer via svette, som under trening, konkurranse, og i varmt vær, eller hvis hesten har diare, kan væskebehovet mangedobles raskt. Hestene svetter mer og taper mer vann i varmt vær, og hopper som går med føll drikker ofte 60-80 prosent mer enn vedlikeholdsbehovet i løpet av en dag. Hva hesten spiser spiller også en rolle.

Hestene taper væske via avføring, urin, svette, respirasjon, -og melk hos lakterende hopper. (Foto: NRYF)

-Tørt høy og kraftfor har lite vanninnhold og følgelig må hestene drikke mer. Gress har høyere vanninnhold og hestene drikker gjerne mindre, forklarer veterinær Marianne Øverlie.

-Fri tilgang på rent vann er viktig, presiserer Øverlie. Hun har flere tips.

-Bruk bøtter og forsøk å holde oversikt over hvor mye hesten drikker. Flere velger å skru av vannkarene for å ha kontroll på hvor mye hesten drikker. På beite, hvis den går sammen med andre hester, er det vanskelig å vite nøyaktig hvor mye de enkelte hestene drikker. Husk at dersom den svetter eller den har løs avføring, så trenger den mer vann. Øverlie minner om at vann er viktig året rundt, og særlig om vinteren bør hesten tilbys temperert vann.

Bruk bøtter og forsøk å holde oversikt over hvor mye hesten drikker.


Mer vann på stevner

I stevnesesongen er det mange som transporterer hestene sine mange mil for å komme til stevneplassen, der hestene ikke har den tilgangen til vann som de er vant til. Gjennom en lang dag med konkurranser er det viktig at hesten får i seg nok vann, også for å kunne prestere.

Ikke alle hester vil drikke på transporten, men man bør prøve å få væske i hesten både før og etter en reise. (Foto: NRYF)

-Hester som er på stevne må også ha fri tilgang på rent vann. Hvis de står i gjestestaller, sett inn vannbøtte umiddelbart, råder Øverlie. Tiden hestene tilbringer på transporten varierer, men også her kan hestene trenge vann.

-Mange hester vil ikke drikke på transporten. De bør likevel få tilbud om vann, og man bør prøve å få i de mer væske både før og etter transporten, sier Øverlie. Hun minner også om elektrolytter og salt.

-Alle hester bør ha tilgang til saltstein for å opprettholde væske- og elektrolyttbalansen. Men det er veldig variabelt hvor mye de bruker denne, så elektrolytter eller salt bør gis i stedet eller i tillegg. Dette gjelder særlig i perioder hvor hestens væskebehov er økt, for eksempel nå som det er så varmt vær. Dersom hestene svetter mye, så mister den også salter. Derfor bør hestene ha en vannbøtte med elektrolyttilskudd i tillegg til en bøtte med rent vann i perioder med økt væskebehov. Dette kan også øke smakeligheten, og gjøre at den drikker mer, sier Øverlie.

Det er ikke alltid at hesten vil ha vann, selv om den blir tilbudt vann og trenger det. Da har veterinæren flere råd til hvordan man kan friste hesten til å drikke mer.

-Andre tips for å få den til å drikke mer er å tilsette melasse eller juice i vannet. Man kan også bløte kraftfôr eller lage grøtbøtter med mye vann for å øke vanninntaket

Ved hypping dusjing er det ofte lurt å bruke bare vann.


Spyle hestebeina

Det er viktig at hesten drikker nok vann, men det er også i andre situasjoner det kan være fint å bruke vannet. Mange velger å spyle hestens bein etter en treningsøkt.

-Å spyle beina til hesten etter trening eller konkurranse vil bidra til nedkjøling, og kan hjelpe til med å dempe en eventuell betennelse, sier veterinæren. (Foto: NRYF)

-Ved en betennelse vil det dannes varme. Å spyle beina til hesten etter trening eller konkurranse vil bidra til nedkjøling, og kan hjelpe til med å dempe en eventuell betennelse. Ved kjøling med vannslange vil det mest effektive være å bruke kaldt vann med høyt trykk og gjerne over litt lengre tid, forklarer Øverlie.

Sommeren er også tiden da mange velger å vaske hesten for å få den ren og pen etter en lang vinter, eller dersom den har rullet seg i søla.

- Hvor ofte man bør vaske hesten varierer avhengig av for eksempel treningsbelastning og utemuligheter. En skitten hest bør vaskes for å unngå gnag fra utstyr som sal og hodelag. Mange hester dusjes daglig etter trening. Vi anbefaler å bruke en mild såpe eller shampoo. Ved hypping dusjing er det ofte lurt å bruke bare vann. Hvis hesten har en hudlidelse bør man rådføre seg med veterinær for å finne riktig produkt og hyppighet av vasking, avslutter Øverlie.



Artikkelen har tidligere stått i Hestesport

Relaterte artikler