Uttak til Riders Academy - Ada og Mira har spennende dager foran seg

Ada Braaten Johnsen og Mira Høidal har noen spennende dager foran seg. På mandag starter uttaksprosessen til Riders Academy 2022, konseptet som skal hjelpe unge ryttere til å forberede seg til en fremtid som profesjonelle innen sporten.

To norske ryttere er med i årets uttaksrunde til Riders Academy - Ada Braaten Johnsen og Mira Høidal. (Foto: NRYF)
av
Rebecca Ballestad-Mender

Vanligvis er det helgene som er spenningstoppene for konkurranserytterne. Men for Ada og Mira – og ytterligere 24 dyktige ryttere fra rundt omkring i verden blir tre dager tidlig i neste uke usedvanlig spennende. Da samles disse i Peelbergen, Nederland, for uttak til Riders Academy 2022.

Dette skal rytterne igjennom

Etter et informasjonsmøte på tidlig ettermiddag, bærer det ut på ridebanen for de unge rytterne. Hver rytter har med seg en hest på 1,45 m nivå og en unghest i alderen 5 til 7 år, og uttaksprosessen innledes med at rytterne skal observeres mens de trener sin unghest. Fire ekvipasjer skal ri av gangen.

Til neste test henter rytterne frem sine erfarne hester for å gå ut i en 1,40 m klasse tidshopping. Etter dette går intervjuer av kandidatene i gang.

Tirsdag skal hver ri sin unghest i unghestklasse med hinderhøyde 1,10 – 1,20 m, deretter skal rytterne ut i en 1,45 m klasse, på tid. På ettermiddagen gjøres de gjenværende personlige intervjuene.

Med det er kandidatene gjennom de største ildprøvene – onsdagen er satt av som «reservedag» - hvilket muligens kan innebære ildprøver det også.

Ada Braaten Johnsen er blant kandidatene til plassene ved Riders Academy 2022. (Foto: NRYF)
Mira Høidal er blant kandidatene til plassene ved Riders Academy 2022. (Foto: NRYF)

To helnorske – og en med norske aner

Flere nasjoner er representert blant årets kandidater, foruten de to norske rytterne er det talentfulle utøvere fra Storbritannia, Frankrike, Nederland, Tyskland, Italia, Sveits, Irland, Spania, Tsjekkia, Polen, Russland og Belgia.

Belgias kandidat har også en sterk link til Norge, det er Alexander Housen, sønn av Camilla Hauglin og barnebarn til Drammen og Omegn Rideklubbs Bernt Otto Hauglin og Hedevig Hauglin.

Dette er konseptet

Konseptet a young Riders Academy, som startet opp i 2014, har som mål å hjelpe unge ryttere til å forberede seg til en fremtid som profesjonelle innen sporten.

Hvert år tas det ut fem til seks talentfulle ryttere mellom 18 og 23 år. Hvert europeiske forbund inviteres til å sende opp til tre kandidater. Gode resultater på 1,40 – 1,50 m nivå er blant kriteriene for å kunne søke. Rytterne må også ha med seg to hester til uttaket, en som konkurrerer i 1,45 m og en unghest i alderen 5-7 år. Bakgrunnen for at også en unghest skal tas med er at det gir uttakskomiteen et bredere grunnlag for å vurdere rideferdighetene.

Uttakskomiteen i år består av Emile Hendrix, Otto Becker, Jean-Maurice Bonneau og Sven Holmberg.

Rytterne som blir tatt opp i programmet vil få en skreddersydd treningsperiode, med to hester, ved en internasjonal sprangstall – på listen over ryttere og trenere som åpner sine stalldører for dette står Henk Nooren, Jos Lansink, Ben Wim, Gerco Schröder, Marco Kutscher, Franke Slothaak og Scott Brash.

Rytterne vil få undervisning om drift og økonomi av konkurransestaller og stevner, de får lære om rollene og funksjonene til nasjonale forbund og de vil få undervisning innen antidoping, veterinærfaglig områder, mental trening, team building, juridiske spørsmål og marked og kommunikasjon. Rytterne vil også bli invitert til større CSI-stevner i løpet av utdanningsperioden. Undervisningen gjøres i samarbeid med Franklyn universitetet i Sveits og universitetet i Uppsala, Sverige.

To norske ryttere har tidligere vært igjennom programmet, Pål Flam i 2016 og Lisa Ulven i 2018.

Hvem som blir tatt opp, vil bli annonsert i slutten av mai.

Se mer om a young Riders Academy her