Undersøke hesten selv
Hvordan kan man undersøke hesten sin selv? Veterinær Marianne Øverlie gir gode råd om hvordan man kan bli best kjent med egen hest.
Tekst: Veterinær Marianne Øverlie/Bjerke Dyrehospital
Det er viktig at alle kan undersøke hesten sin selv. Det er lurt å øve seg på dette når hesten er frisk slik at man vet hva som er normalt for sin hest og hvordan man kan undersøke hesten hvis uhellet er ute.
Puls og pust
Hvis hesten blir akutt syk og du ringer veterinæren din, er det nyttig å informere veterinæren om hva for eksempel pulsen på hesten din er. Puls er antall hjerteslag i minuttet. Antall pulsslag kan kjennes under kjevegrenen, der hvor blodåren krysser beinet. Normal pulsfrekvens er 28-44 slag i minuttet. Du kan også telle hvor mange ganger hesten puster per minutt. Det er lettest å observere hvor fort hesten puster ved å følge med på hestens flanke. Normalt puster hestene 8-16 ganger per minutt. Hvis puls og/eller respirasjonsfrekvens er raskere enn dette, kan det være et tegn på at hesten har vondt.
Slimhinner
Andre undersøkelser man enkelt kan gjøre selv er å se på hestens slimhinner. Dette er lettest å vurdere over hestens fortenner. Slimhinnene skal være lyserosa og fuktige. Hvis man presser en finger på slimhinnen og slipper fingeren igjen skal det ta under to sekunder før slimhinnen igjen får sin normale farge. Man kan også forsøke å lytte på hestens buk for å høre på tarmlydene. Hvis det er helt stille i buken kan dette tyde på kolikk. Altfor høye lyder kan være et tegn på at hesten vil utvikle diaré. I tillegg bør man vite hva hestens normale temperatur er. Den skal normalt være 37,5 til 38,5 grader.
Slimhinnene skal være lyserosa og fuktige
Akutt halt
Hvis hesten er akutt halt og ikke vil ta vekt på beinet, bør man kjenne om pulsen i benet «banker». Dette kjennes på sidene av kodeleddet. Den skal normalt være svak og vanskelig å kjenne. Hvis den kjennes godt kan det være et tegn på at hesten har vondt i hoven.
Jeg anbefaler at alle øver seg på dette. Hvis det er vanskelig, be veterinæren din om hjelp neste gang han eller hun er på besøk.
Artikkelen har tidligere stått på trykk i Hestesport.