Tips til stevnedagen
Hvordan tar man best vare på hesten på stevnedagen, og hva er det viktig å tenke på?
Stevnesesongen er i full gang, og det er mye å tenke på når man tar med seg hesten til stevneplassen. Hva er det viktig å ta hensyn til i løpet av en lang og travel stevnedag? Siril Wethal Helljesen og Øivind Instefjord Ødemotland er landslagsledere for U21 i dressur, og gir gode råd på veien.
Hesten i fokus
For noen kan en stevnedag bli ekstra lang dersom man har en lengre reisevei.
-Det er viktig å ta hensyn til hestens behov. Skal man reise langt, er det vesentlig at hesten får tid til å hente seg inn før transport, samt at man får i hesten nok væske. Her kan mash/oppbløtt fôr være en god løsning. Noen hester fungerer fint med å stå på transporten før og etter start, men har man en hest som trenger å komme inn i en boks før eller etter start, bør dette planlegges, sier Helljesen og Ødemotland.
Det er viktig å ta hensyn til hestens behov
Oppvarming og næring
På oppvarmingsbanen rir man til høyre for hverandre. Det er viktig å se opp og vise hensyn til andre ryttere. Hvis man må stoppe under ridning, er det bedre å stoppe midt i en volte, ikke på sporet, midtlinjen eller til hinder for diagonalen.
Landslagslederne har også noen tips til oppvarmingen.
-Fra hjemmetreningen bør man ha en klar oppvarmingsplan. Hold deg til dine rutiner og hold deg til planen. Ikke tenk at du skal prøve noe nytt.
Det er også en fordel å være forberedt i forhold til tiden.
-Ta tiden hjemme, så du vet hvor lang tid du bruker på å få hesten klar til start. Legg dette inn i tidsplanen din. Det er alltid lurt å ha litt for god tid, i stedet for å stresse. Det er også viktig at alle i teamet ditt er klar over sine ansvarsområder, og at når starttiden kommer ut, legger man en plan.
På et lettere nivå kan det være noen som starter i to klasser. Da bør hesten få best mulige forhold.
-Dersom det er tid, la hesten få av utstyret. Kanskje kan hesten svampes litt ved behov?.
Fôr og vann er nødvendig.
-Få i hesten væske og gjerne høy. La den få mulighet til å tisse, enten ved å sette den på transporten, eller sette hesten tilbake i boksen om det er tid til det. Er det kort tid, kan det være godt å bli leid og få løsnet salgjorden litt. Vann, og eller mash/oppbløtt fôr bør være tilgjengelig uansett tidsrom.
Frivillighetens år
2022 er Frivillighetens år. Å arrangere et stevne krever tid og innsats fra frivillige i klubbene. På stevneplassen er det mange funksjonærer med ulike oppgaver. De er i sekretariatet, de er dommere, tidtakere, stewarder og andre hjelpere. Helljesen og Ødemotland avslutter med en oppfordring.
-Uten de frivillige - ingen stevner. Oppfør deg pent mot alle du møter. De er der for sportens skyld. Følg reglene, og vær en god ambassadør, både for deg selv, klubben og sporten vår. Ta hensyn og vær imøtekommende som deltaker!
Generelt konkurransereglement (KR I)
§ 136 – Bruk av oppvarmingsbanen
1.a) På oppvarmingsbanen skal rytteren og hans medhjelper(e) opptre slik at andre ryttere og
hester ikke forstyrres i sine forberedelser. Ekvipasje som skritter, har alltid vikeplikt. Ved møte
forøvrig skal ekvipasjen holde til høyre. Oppvarmingsbanen skal ikke brukes som oppstillingsplass for ventende hester. Leiing av hester uten rytter er ikke tillatt mens oppvarmingen til en
konkurranse foregår, med visse unntak for para-klasser
Husk å bringe med til stevneplassen:
- Dokumentasjon på gyldig klubbmedlemskap
- Gyldig Grønt kort og rytterlisenskort
- Gyldig hestepass /med hestelisens), og gyldig vaksinasjonsattest
- Gyldig målekort for konkurranseponni