Tips til oppvarmingen

Hva er det viktig å tenke på når man varmer opp hesten før sprangkonkurransen? Vi har spurt noen ryttere og trenere om råd.

Illustrasjonsfoto: NRYF
av
Rebecca Ballestad-Mender

Solveig Fotland Newermann:

-Det tar tid for hesten å bli varm. Hesten har mye muskulatur og det er viktig å forebygge skader, sier Solveig. Hun råder rytterne til å skritte mye.

-Ta deg litt tid så hesten får blodsirkulasjonen i gang, og blir varm i muskulaturen. Bruk i alle fall 20 minutter med lett arbeid før du begynner å forlange for mye, sier Solveig.

Hun har også noen råd om hoppingen:

-Det er fint for hesten å få et par små sprang i kroppen, men et stort sprang vil kreve mer. Det gjelder å tenke fornuftig, og hele tiden ha en jevn stigning på høyden.

Bruk tid: Hesten har mye muskulatur og det er viktig å forebygge skader, sier Solveig. (Foto: NRYF)

Tom Vidar Gjeldnes:

-Ikke prøv å lære noe nytt på oppvarmingen, råder Tom Vidar.

-Lag deg en fast rutine på oppvarmingen som både du og hesten kjenner. Gjør akkurat det du må for å bli varm. Det er ikke på oppvarmingen du skal bruke opp sprangene.

Tom Vidar minner om at det er ulike behov:

-Når det gjelder unghest så er det om å gjøre å gi den en best mulig opplevelse. Med en rutinert hest vet man mer hva man trenger å gjøre for å få en god opplevelse.

-Lag deg en fast rutine på oppvarmingen som både du og hesten kjenner, sier Tom Vidar, her sammen med ponnilaget som tok EM-bronse i 2021. (Foto: FEI/Lukasz Kowalski)

Pål Flam:

-Det er viktig å bruke lang tid på å skritte og trave hesten først. Jeg pleier å sette meg på hesten når det er 20 ekvipasjer før jeg skal på banen. I blant sitter jeg bare lenge og skritter, sier Pål.

-Når jeg begynner å hoppe tenker jeg på å få bra kvalitet ut av hvert sprang, og hopper ikke bare for å hoppe. Det er ikke om å gjøre å hoppe høyt, men det er små detaljer som at hesten er rett og korrekt. Det handler om god kvalitet på de sprangene man gjør, og man må ha et mål med sprangene. Jeg jobber mye i skritt før trav og galopp. Jeg bruker også lang tid på å ri hesten ned, ca 15 til 20 minutter.

- Når jeg begynner å hoppe tenker jeg på å få bra kvalitet ut av hvert sprang, og hopper ikke bare for å hoppe, sier Pål. (Foto: NRYF)

Hege C. Tidemandsen:

-Det er viktig å huske på at du skal varme opp hesten. Du skal ikke vinne oppvarmingen, råder Hege Tidemandsen. Det er viktig å skritte og trave hesten, og kjenne at den er lydig. Da kan det hjelpe å ri overganger, og kjenne at ting funker og er på plass. Så gjelder det å hoppe noen sprang.

Hege understreker:

-Finn en god følelse, og hold hodet kaldt. Noen ganger kan det være mye stress på oppvarmingsbanen og det gjelder å ha is nok i magen, sier Hege. Det kan være mange som skal hoppe de samme hindrene, og da blir kanskje ikke oppvarmingen slik rytteren tenkte på forhånd. Da hjelper det ikke å stresse. Man må beholde roen og gjøre en god jobb.

-Det er viktig å huske på at du skal varme opp hesten. Du skal ikke vinne oppvarmingen, sier Hege. (Foto: NRYF)

Artikkelen har tidligere stått i Hestesport