Et navn med rette
Søndag ble årets ti nye landsmestere i sprang på ponni og hest kåret i Drammen, og allerede på lørdag fant årets speedmester raskeste veien over mål i Rabondi Z Trophy. - Og med deltakere fra hele 72 ulike rideklubber og med medaljører fra 20 av disse på pallen, lever virkelig det populære arrangementet opp til navnet sitt. For her er virkelig ryttere fra hele landet samlet.
Landsmesterskapene i sprang begynner å få en lang historie - helt tilbake til 2015, da første utgave ble arrangert på Drammen Ridesenter etter initiativ fra naboen på Grette gård, Jan Auen Hafskjold. Dette året samlet det populære arrangementet for bredden som i utgangspunktet er tenkt å sikte mot alle dem som ikke helt føler seg klare til eller kanskje ikke har ambisjoner om å ri et norgesmesterskap, utøvere fra hele 72 rideklubber rundt om i Norge.
I landsmesterskapenes aller første finale på lørdag - Rabondi Trophy som er oppkalt etter stjernehesten til Jan Auen Hafskjold, handlet det også dette året om fortsatt å holde alle bommer oppe og finne raskeste veien til mål. Dette klarte Bergen Rideklubbs Sienna Øvredal Hordens med bravur etter å ha tøylet Huppydam WP Z feilfritt og raskt rundt. Dermed ble hun årets speedmester. Nummer to ble en lykkelig Elin Svele fra Jarlsberg og Melsom Rideklubb, mens en like glad Maja Leganger Johnstad fra Bergen Rideklubb kapret tredjeplassen med Lolievio. Startfeltet rommet 52 deltakere, og blant disse leverte åtte ekvipasjer nullrunder gjennom alle tre runder.
I landsmesterskapet 1.10 m deltok 62 ekvipasjer, og til sist stod syv ekvipasjer med null i protokollene etter de to innledende avdelingene. Dermed var det klart for spennende medaljekamp. Etter hvert skulle det vise seg at siste ekvipasje ut i omhoppingen trakk det lengste strået, og årets landsmester i 1.10 m ble dermed Marie Moen Pettersen med Lerens Pablo fra Steinkjer Rideklubb.
- Turen hjem til Steinkjer kommer til å gå mye raskere enn den gjorde hit til Drammen, ler den rykende ferske landmesteren i 1.10 m. - Og medaljen skal jeg henge på Agria-bamsen som jeg vant, fordi den ligner på gamleponnien min, ler 19-åringen. - Det er en skikkelig god følelse å vite at jeg er landsmester i ett helt år videre. Men det har ikke sunket helt inn at jeg vant og slo ut så mange. Lerens Pablo er en 15 år gammel vallak, og jeg har lånt ham i ett og et halvt år nå. Men det ser ut som om han blir hos meg, for jeg er blitt så glad i ham, smiler hun.
Videre forteller den 19 år gamle landsmesteren at hun trener for Kari Heistad. Og Kari har gitt eleven sin gode råd med på veien i stevnesituasjoner.
- Jeg pleier ikke å være særlig nervøs, for jeg hører på Kari som sier at jeg må ha is i magen på stevnene. Og i tillegg fikk jeg en super oppkjøring i Sandefjord forrige helg - med bare gode runder og flere plasseringer, forklarer hun.
Sølvet gikk til Ida Eline Raudajoki Hungnes med Cover Girl W fra Dikemark Rideklubb, mens årets bronsevinner ble Alyssa Fiona Barazon Reistad med Charlie Sweets fra Sylling Rideklubb.
I årets landsmesterskap i 1.20 m presentert av Agriavar det 59 deltakere. Til sist stod bare tre ekvipasjer med null i finalen og måtte ut i omhopping om medaljene. Filip Brekke fra Drøbak Rideklubb var først ut, satte igjen nullen og sikret bronsen, mens Emma Høyland Nærland fra Soma Ryttersportsklubb tok hånd om sølvet. Amalie Marie Litland fra Bergen Rideklubb trakk til sist det lengste strået mot klokken i omhoppingsrunden med Du Beau Z. Og slik ble gullet og tittelen vunnet.
- Det er veldig gøy å ha blitt landsmester, for det er jo alltid gøy å gjøre det så bra på stevne, stråler årets gulljente i 1.20 m. - Det var morsomme baner og veldig gøy å ri her.
Den dyktige 15 år-åringen er imidlertid ingen debutant i mesterskapssammenheng, for som childrenrytter har hun deltatt både i nordisk og EM.
- Det var egentlig ikke planen å ende opp med Bob som vi kaller Du Beau hjemme på stallen. Men så døde mesterskapshesten min under Oslo Horse Show av kolikk for snart to år siden. Og da ble det til at vi kjøpte Bob som da bare var fem år, forteller hun.
Og kjøpet av Bob, som Amalie snart skal ri i Norgesserien, har familien Litland aldri angret på.
- Han er en fantastisk hest – kjempesnill, og han gjør alltid sitt beste, smiler hun.
Og at Amalie trives på Østlandet for sommeren, er også sikkert.
- Vi er en gjeng fra Bergen som pleier å dra på en liten turné med stevner på Østlandet om sommeren, forteller hun. – Her er det jo litt mindre regn og også litt større stevner enn hjemme i Bergen. Alt skjer jo egentlig her, for bortsatt med treningene med Amund Eide, så skjer et jo egentlig ikke så mye annet hjemme, ler hun. - Men treningene er helt gull, avslutter hun smilende.
Startfeltet i landsmesterskapet i 1.30 m presentert av Gjelsten Holding rommet 22 deltakere. Her var Bærum Rideklubbs Anette Ringnes og Flintstone W i en klasse for seg. Som eneste ekvipasje gikk nemlig disse to null gjennom hele mesterskapet, alle tre dager. Anja Moen fra Tønsberg Rideklubb hadde også et godt mesterskap med Hermantica. Det ble med de fire feilene fra første avdeling på de to, og dermed var sølvet sikret. I omhopping om bronsen trakk til sist Bergen Rideklubbs Lisa Stigen Oglivie-Birkeland det lengste strået .
Mens mesterskapsklassene for hest ble gjennomført på hovedarenaen , inntok LNM-deltakerne på ponni Gjelsten Arena 2. - Og snakk om ponniglede!
I landsmesterskapet i LB for ponni kategori 3 gikk Lotte Evenmo fra Tønsberg og Omegn Rideklubb med Stall-Hopp Lady Lilith til topps med gull, mens Ingrid Amalie Nygård fra Grenland Ryttersportsklubb hentet sølvet hjem med Stendyssen’s Sunniva. Bronsen gikk til Saga Emiline Nordberg-Hansen og Sky’s Dajka fra Grenland Ryttersportsklubb.
Hønefoss og Ringerike Rideklubbs Andrea Alme-Meijers gikk på sin side helt til topps på pallen og med gull rundt halsen etter å ha ridd Vognmandgårdens Ariel inn til seier i mesterskapet i LB for ponni kategori 2. Olea Rimfeldt med Boogie Burgarti fra Drammen og Omegn Rideklubb vant populært sølv,mens Amalie Elea Melbye Johansen og Buchaill Beag fra Polarsirkelen Hestesportsklubb sikret den gjeve bronseplassen.
Thea Hasseldokk Falch-Nevand som blir 11 senere i år, deltok også i mesterskapet i LB for toere med ponnien sin, Carnhill Bertas Lad, og ble nummer fire sammenlagt etter å ha fått et riv i omhoppingen.
- Det er helt greit å havne utenfor pallen, altså, for jeg er veldig fornøyd med runden min, smiler drammensrytteren blidt. – Og jeg red bra, selv om jeg fikk et riv, forklarer hun. - Jeg har bare hatt ponnien min som er 18 år, i fire og en halv måned - eller cirka noe sånt, så dette var mitt første nasjonale stevne. Det var veldig gøy å ri landsmesterskapet, og også veldig gøy om kveldene da vi rytterne kunne leke sammen, synes jeg.
I landsmesterskapet i LB for ponni kategori 1 med hele 25 ekvipasjer til start, klinket Mina Risberg Osen fra Eidsberg Rideklubb til og holdt alle bommer oppe med Johnnys Molly – og som eneste ekvipasje med bare nullrunder i protokollene. Skedsmo Rideklubbs Jennie Hübert Sundling sikret på sin side sølv med Lotte, mens Celine Kalstø Apeland og Claremont Lass fra Indre Haugaland Ryttersportsklubb sikret bronse.
De unge rytterne i landsmesterskapet for LA ponni for kategori 3 og 2 presentert av Hööks måtte på sin side ut i omhopping mot klokken for å avgjøre medaljefordelingen. Gullet gikk til Hanna Elisabeth Jackhelln med Golden Spirit fra Skedsmo Rideklubb, mens de to lagvenninnene Bertine Hagen Berentsen og Linnèa Paulsen fra Drammen Rideklubb sikret sølv og bronse med Soxs Pocket Rocket og CC Sergeant.
- Dette var mitt første nasjonale stevne, så det var gøy å ta andreplass og sølv med Soxs Pocket Rocket i LA, forteller 11 år gamle Bertine Hagen Berentsen. - Og det var bare litt under ett sekund til gullet. Nå har jeg forresten gitt bort medaljen min til lillesøsteren min, men jeg ser jo henne hver dag, så jeg får se den hver dag uansett, ler hun og fortsetter: - Ponnien min er 18 år og veldig grei. Neste stevne blir Norgesserien som også går her i Drammen. Da skal Thea og jeg ri på lag i 80 cm, så det gleder jeg meg veldig til. Men lillesøsteren min Billie, hun skal få den andre ponnien min, Burnbrae Jack - men ikke før om et par år, altså, fastslår hun. – Og et morsomste med hele stevnet – i tillegg til medaljen, da – er restauranten, og at vi kunne hoppe hinder uten kjepphest helt til klokken ti på kvelden på lørdag, ler hun.
I landsmesterskapet i LA ponni kategori 1 trakk Oslo Ryttersportsklubbs Maria Solberg Darell det lengste strået med Veronicas Boy og kunne dermed klatre til topps på pallen. Nor Norderval Gulbrandsen fra Sørkedalen Rideklubb red også null i omhoppingen og kapret sølvet med Flessenbos Florian, mens bronsen gikk til Marie Kristine Kleiva fra Tromsø Ryttersportsklubb med Dark Boy Mist.
Drammen og Omegn Rideklubbs Amalie Rieber-Mohn kapret på sin side gullet i landsmesterskapet for ponni i MB for kategori 3 og 2 presntert av Global Trucks med Mayfield Welfenkrone, etterfulgt av Anniken Bjordal Schau fra Sørkedalen Rideklubb som tok sølv med Obama Søblink, og Leander Kismul Festenes fra Sandnes og Jæren Rideklubb som tok bronse med April Fool’s.
Landsmesterskapet for ponni MB kategori 1 presentert av Global Trucks avsluttet ikke bare stevnedagen på ring 2, men også hele mesterskapshelgen på Drammen Ridesenter. Arendal og Grimstad Rideklubbs Else Victoria Syversen Verstegen kapret gullet med SL Safo IV. Sølvet gikk til Kaja Foss Kjølner fra Jarlsberg og Melsom Rideklubb med Done 'N Dusted Dusted, mens klubbvenninnen Una Sønju Le Bruyn kapret bronsen med Belem Du Verdon.
Med dette var et punktum for landsmesterskapene i sprang satt på Drammen Ridesenter for denne gang. - Og med deltakere fra hele 72 ulike rideklubber og med medaljører fra 20 av disse på pallen i etterkant av finalen i Rabondi Trophy på lørdag og de øvrige finalene i landsmesterskapene på søndag, lever virkelig det populære LNM-arrangementet fortsatt opp til navnet sitt. For her har stevneleder og primus motor Eirik Berentsen nok en gang virkelig lyktes i å samle sprangryttere fra hele landet.
Resultater: Drammen og Omegn Rideklubb / DRS AS (equipe.com)