Spektakulært og rørende

Søndag ble den 61. utgaven av CSI de Genève toppet sportslig med seks av verdens beste kusker som alle ønsket seg sveitsisk verdenscupseier, samt årets siste av de fire Rolex Grand Prix-klassene som inngår i sprangsportens Grand Slam. Og en 16 år gammel skinnende hvit vallak i god form sørget for det virkelige store emosjonelle høydepunktet på en fullsatt Palexpo-Arena.

Opp gjennom årene har Clooney 51 og Martin Fuchs stått for mange av toppsportens største prestasjoner, og i forkant av Rolex Grand Prix Genève som de selv vant i 2019, ble den fantastiske firbente utøveren takket av. @sorayaexquis
av
Sille Kasin

CHI de Genève rangeres ikke bare som ett av hestesportens aller viktigste og mest populære arrangementer, men verdsettes også enormt høyt av utøverne selv. Gjennom de seneste dagene har et entusiastisk publikum blant annet kunnet glede seg over femstjerners sprangklasser på løpende bånd og forrykende innendørs feltritt av ypperste klasse over begge baner.

Lenge før denne avslutningssøndagen har det vært umulig å sikre seg billetter til Palexpo-Arena, for dette skulle tegne til å bli en helt spesiell dag for mange. På programmet stod nemlig som under flere av de tidligere utgavene både den femte innendørsetappen i FEI Driving World Cup™ presentert av Radio Télévision Suisse, og den siste av årets Grand Slam etapper i sprang, nemlig Rolex Grand Prix Genève. - Men i forkant av det mange ser som viktigste sprangklasse innendørs - også noe helt spesielt, og som faktisk mange hadde kommet ens ærend for å oppleve.

Forsvarte fjorårstittel

Denne helt spesielle adventssøndagen på Palexpo-Arena i Genève startet så fartsfylt som man bare kunne ønske det, for her var seks av verdens beste kusker samlet med teamene sine for å kjempe om den prestisjetunge verdenscupseieren under CHI de Genève – etter at etappene i Lyon i Frankrike, Maastricht i Nederland, Stuttgart i Tyskland og nå sist også Stockholm er vel tilbakelagt.

Og fjorårsvinneren, 29 år gamle Bram Chardon fra Nederland, han lyktes i å gjøre akkurat det han hadde satt seg fore. I 2021 var målsettingen å fravriste den australske verdenseneren Boyd Exell den ettertraktede seieren i Genève – hvilket han klarte, mens det dette året handlet om å forsvare og dermed også beholde den attraktive tittelen – hvilket han også klarte. Og det med bravur. I tillegg innkasserte den populære kusken viktige rankingpoeng på veien mot verdenscupfinalen i Bordeaux i februar.

Halvparten av feltet gikk til omkjøring, og etter en forrykende runde mot klokken var det klart at den unge nederlandske kusken hadde sikret seier og dermed også forsvart fjorårstittelen med samme fire skimler som i fjor, de to tretten år gamle vallakene Dreef Inca (Inciato VII x Neapolitano XXX) og Dreef Kapitany (Siglavy Capriola Favorit x 3149 Balaton Maeestoso-1, den elleve år gamle vallaken Favory Faro (Favory Xxiv-33 x Maestoso XL) og den ti år gamle hoppa Kendi (Cognac x Bana Conversano-13). Tyske Michael Brauchle med team ble nummer to, mens belgiske Dries Degrieck og team kjørte inn til tredjeplass. Både Michael Brauchle og Dries Desgrieck deltok for øvrig også i Genève i fjor, men ble da henvist til plasser utenfor pallen.

- Etter at jeg gjorde en feil i første runde, og ekvipasjene foran meg var veldig raske, måtte jeg virkelig prøve det jeg kunne, fortalte Bram Chardon etterpå. - Etter feilen jeg gjorde, reagerte søsteren min som satt ved siden av meg veldig raskt, og dermed klarte jeg å komme videre til omkjøringen. Presset var stort, men teamet mitt og jeg er som best i sånne situasjoner, smilte han.

Bram Chardon og tream sikret viktig verdenscupseier i kjøring i Genève og forsvarte dermed også fjorårstittelen sin på et julepyntet Palexpo-Arena. Foto: Massimo Argenziano

Ektefølt takk til Clooney

I forkant av årets utgave Rolex Grand Prix Genève ble publikum anmodet om å innta plassene sine for å oppleve et historisk øyeblikk. Og historisk og samtidig svært rørende ble det, for inn på den mørklagte arenaen, kun opplyst av lyskjeglen som fulgte ham, kom skinnende hvite, 16 år gamle Clooney 51 som har preget toppsporten i så mange år – helt fra han kom til sin faste rytter, sveitsiske Martin Fuchs, da Clooney selv var syv og Martin kun 21.

Og selvsagt var det her under CHI de Genève at Clooney skulle takkes av og offisielt pensjoneres – med verdenstoeren selv i salen, og med hans trofaste irske groom, Sean Vard, og eier, Luigi Baleri på plass - foran et emosjonelt svært preget hjemmepublikum. For gitt var dette slettes ikke, da Cornet Obolensky-sønnen kun få dager etter hjemkomsten fra OL Tokyo, som kjent falt stygt ute i gresspaddocken sin hjemme på gården i Wängi, brakk høyre skulder og deretter har måttet bruke tiden på å hente seg igjen. Nå venter et godt og trygt pensjonistliv i Normandie hos Martins familie på den ikoniske firbente atleten.

- Takk, Clooney, jeg ble fortalt at du var en eksepsjonell hest allerede som ung, og etter hvert ble du mitt livs hest, sa en tydelig beveget Martin Fuchs fra hesteryggen der han har feiret så mange triumfer i sportens største Grand Prix-klasser, internasjonale mesterskap og som verdensener. - Du fikk selv de største og vanskeligste banene som her i CHI de Genève til å virke enkle, og du har bidratt til at alle drømmene mine som rytter har gått i oppfyllelse. Hjertet mitt blir varmt bare jeg tenker på deg. Tusen, tusen takk, Clooney, for alt du betyr for meg og familien min!

Sammen har Clooney 51 og Martin Fuchs hatt en fantastisk karriere og et unikt partnerskap. Her etter individuelt VM-sølv i Tryon, USA i 2018. Foto: Sille Kasin

Uhyre sterkt startfelt

Og mens vi til fulle fikk demonstrert hvordan det helt spesielle båndet mellom hest og rytter ikke opphører, selv om sportskarrieren er over, ble Palexpo-Arena gjort klart til søndagens og årets sportslige høydepunkt i Genève, nemlig den fjerde og siste etappen i Rolex Grand Slam for året. I serien inngår ellers The Dutch Masters i Nederland, CSIO Spruce Meadows i Canada og CHIO Aachen i Tyskland.

Årets startfelt i Rolex Grand Prix Genève rommet 40 utøvere, og hele 23 av disse ligger nå blant topp 30 på FEI-rankingen. Her var det med andre ord duket ikke bare duket for virkelig toppsport og konkurranse mellom de beste av de gode, men mellom de beste av de aller beste. I forkant var det derfor også nærmest umulig å spå en vinner, og dermed også ulidelig spennende ekvipasjene fra første startsignal gikk og til årets vinner krysset målstreken – men først handlet det selvsagt mest om hvem og hvor mange som tok seg videre til omhopping på tid.

En lang og krevende bane

Årets to banebyggere, Gérard Lachat fra Sveits og hans nederlandske kollega Louis Konickx, inviterte nok en gang til en krevende, klassisk og ikke minst lang 1,60 m- bane i grunnomgangen med 14 hindre og hele 18 sprang. Disse kom fort på løpende både omtrent hvert fjerde sekund, om man tar utgangspunkt i banens maksimaltid og bane. Her måtte med andre ord rytterne virkelig bevare fokus, og det forteller også mye om hvor krevende dette må ha vært. Feilene kom forholdsvis spredt, og særlig viste det seg at trekombinasjonen 4 A-B-C, okser – rekk – okser, kombinasjonen 6 A-B, okser – rekk med vannbrett under, den vanskelige, litt korte linjen inn til kombinasjonen 13 A-B, rekk – rekk, og banens aller siste massive okser - hinder nummer 14, skulle skape problemer og felle flere av forhåndsfavorittene. Blant disse var nederlandske Harrie Smolders, amerikanske Laura Kraut, tyske Marcus Ehning, franske Julien Epaillard, svenske Peder Fredricson og Henrik von Eckermann, brasilianske Marlon Zanotelli, samt det sveitsiske hjemmehåpet Steve Guerdat. Og som FEIs kommentator påpekte: - Det er fristende å sammenlikne denne banen med en Rubicks kube der absolutt all biter skal på plass, og det kun er dette som gir en feilfri runde.

Spektakulær omhopping

Til tross for en lang og krevende bane gikk hele 13 ekvipasjer null, og dermed var vi sikret det som trygt kan kalles årets mest sensasjonelle og også mest spektakulære omhopping. Først ut var britiske Ben Maher og Dalla Vegas Batilly som fikk et kostbart riv tidlig i banen, og deretter fulgte tyske Daniel Deusser med Tobago Z. De to satset vireklig alt og gikk feilfritt, men med så tidlig stsartnummer, var det umulig å vite hvor langt det skulle rekke. Et par sekunder bak på klokken, men også feilfri var deretter landsmannen André Thieme med DSP Chakaria.

Danske Andreas Schou red deretter Darc De Lux i det som må ha vært karriere beste runde, og la seg inn på en foreløpig andreplass. Deretter jaktet franske Simon Delestre og Cayman Jolly Jumper den foreløpige ledertiden og klarte det – med om lag ett tiendedels sekund. Men unge Thomas Gilles med Calleryama gjorde deretter det utrolige, tok en superkrapp sving inn til tredje hinder i omhoppingenerme. Dermed matchet det belgiske stjerneskuddet Delestres ledertid med bravur.

Tidligere CHI Genève-vinner, franske Kevin Staut, måtte på sin side se to bommer falle med Scuderia 1918 Viking de l’a Rousserie, men så stod irske Shane Sweetnam og James Kann Cruz for en virkelig prestasjon i verdensklasse og vippet Gilles ned fra førersetet. Og spørsmålet var da selvsagt – kunne dette virkelig holde til første irske seier i Genève siden 1998?

Da Elian Bauman deretter satte den andre nullrunde på hjemmebane med Little Lumpi E og red inn blant foreløpig topp fem, stod jubelen uansett i taket slik at det nesten blåste av. Og da Martin Fuchs kom inn med Leone Jei og nesten oppfylte en historisk hat-trick under selveste Rolex Grand Prix Genève – etter seier både i fjor og i 2019, da gikk hjemmepublikummet nærmest fra konseptene, og alle vi andre med. For dette, det måtte da være selve eventyret som var i ferd med å gå i oppfyllelse ?

Israelske Daniel Bluman med Ladriano Z måtte deretter se én bom falle, og så skulle det hele avgjøres av amerikanske McLain Ward som sammen med sin fantastisk Hh Azur garantert hadde kommet til Europa med alvorlige hensikter.

Dette skulle så til de grader vise seg å holde stikk, for feltets siste utfordrer leverte en helt magisk omhoppingsrunde som man rett og slett ikke kan tro var mulig å få til, så rask og prikkfri var den.

- Dere ser hva jeg føler, sa en svært rørt McLain Ward etter at storseieren verdt 400.000 sveitserfranc var i boks. –Azur er rett og slett en helt fabelaktig partner. CHI de Genève betyr så mye for alle oss i sporten. Dette er ett av de helt spesielle stevnene som vi bare rett og slett elsker å kunne være en del av, og det å ha vunnet her, er noe jeg alltid har drømt om.

At den meritterte amerikanske rytteren McLain Ward her opplever ett av karrierens største og mest emosjonelle øyeblikk, levnes liten tvil. Foto: @sorayaexquis

Resultater:

Merk at Eurosport NORGE sender én hel time med høydepunkter fra CHI Genève tirsdag den 13. desember kl. 18:00!