Skabb på hest

Hva er skabb og hvordan vet man om hesten har dette? Veterinær Marianne Øverlie gir deg svarene.

Illustrasjon av skabbmidd- Chorioptes. (Bilde: Acarologiste)
av
Ekstern part

Av veterinær Marianne Øverlie, Bjerke Dyrehospital

Skabb er en hudlidelse hos mange dyrearter som skyldes skabbmidd. Det finnes flere ulike typer skabbmidd og en av disse er Chorioptes. Denne skabbmidden gir haleskabb og skabbmugg i kodebøyen på bein (fotskabb).

Skabb kan føre til infeksjoner

Mugg og rasp er en samlebetegnelse for betennelse i huden på de nedre delene av beina på hesten. Når huden mellom kodeleddet og kronranden blir affisert kalles det mugg, mens rasp går lengre oppover beinet. Dette kan skyldes fukt, småskader, bakterier, og/eller sopp. Da får de gjerne sprekkdannelse i huden, fortykket hud, skorpedannelse, væskende områder eller fortykket hud. Dette kan gjøre vondt, hestene kan bli halte og få lymfangitt (underhudsbetennelse) av dette. Mugg og rasp kan ligne på fotskabb, men karakteristisk for fotskabb er at hestene ofte vil klø veldig. Dette fører til at de stamper med beina, forsøker å klø og/eller bite seg på bakbeina. Dette vil skade huden og gjør at bakterier og sopp kan trenge inn. Derfor kan hestene, i tillegg til at de har skabbmidd, få enda en infeksjon på toppen dette.

Hester med mye hovskjegg får skabbmidd oftere enn andre raser.

Man ser at hester med mye hovskjegg plages mer av skabbmidd enn andre hesteraser. (Foto: NRYF)

Diagnostisering

Fotskabb diagnostiseres ved at hesten viser de klassiske symptomene i form av kløing. Man kan også ta en skrapeprøve for å se om man kan se midden i mikroskop. Det kan være vanskelig å finne skabbmiddene og hestene kan derfor ha skabbmidd selv om man ikke finner middene under mikroskopet. Derfor velger man noen ganger å behandle på mistanke. Det er også viktig å være oppmerksom på at hesten kan ha skabb selv om de ikke klør.

Behandling av skabb

Når det gjelder behandling er midden forholdsvis motstandsdyktig mot ulike legemidler og den trives veldig godt i hestens hovskjegg. Det er derfor viktig at man barberer vekk alt hovskjegg. Det finnes flere ulike typer legemidler man kan bruke og dette vil vurderes i hvert enkelt tilfelle. I noen tilfeller vil man kombinere systemisk og lokal behandling. I tillegg må man behandle eventuelle sekundære infeksjoner. Alle hester som går i samme paddock bør behandles siden midden ofte smitter mellom hester. Midden kan overleve i mer enn to måneder i omgivelsene, derfor må også stallen og utstyret rengjøres.