Seier til Irland - Norge rykket tilbake til start

Etter den sensasjonelle norske seieren i andre divisjon av nasjonshoppingen tilbake i 2019, fikk Norge for aller første gang i historien plass i toppligaen. Etter fredagens toppdivisjonsrunde i irske Dublin, der Norge bekreftet sin niendeplass i den europeiske divisjonen, er det klart at Norge nå er ute av førstedivisjon og har rykket tilbake til start. Et irsk lag i toppform tok seieren på hjemmebane og kunne med det også sikre seg den prestisjefylte Aga Khan Trophy.

Det irske laget feirer seier, finaleplass og Aga Khan Trophy i Dublin - Cian O'Connor, Shane Sweetnam, lagleder Michael Blake, Conor Swail og Max Wachman. Foto: FEI/Martin Dokoupil
av
Rebecca Ballestad-Mender

Det var Victoria Gulliksen/Equine America Papa Roach (Perigeuz/Zeus), Cecilie Hatteland/Missy (Belgha’s VDL Emilion/Heartbreaker), Marit Haarr Skollerud/Lancaster( Fantomas de Muze/Crown Z) og Johan-Sebastian Gulliksen/Ambrosio d’Alcy (Cabdula du Tillard/Calvaro F.C.) som hadde oppgaven for Norge på den grønne plenen ved Royal Dublin Society Showgrounds i går ettermiddag. Det var første gang et norsk lag red ut på denne gressmatten som er sentrum for et tradisjonsrikt stevne i Irland – det er Irlands største ridestevne, og deres Aga Khan Cup går helt tilbake til 1926. Inntil 1925 hadde stevnet vært nasjonalt, men så kom forslaget om å gjøre det internasjonalt, og da Aga Khan hørte det, tilbød han et «challenge trophy). I 1926 ble den massive pokalen for første gang delt ut i en nasjonshopping i Dublin. Dagens pokal er for øvrig den sjette i rekken.

Under sterkt press

Norge var under ekstremt press fredag ettermiddag ettersom de lå sist på rankingen i den europeiske divisjon 1 inn mot fredagens nasjonshopping. De måtte ikke bare gjøre det godt – de måtte gjøre det ekstremt godt for å klare det lille halmstrået som var for å bli blant de syv som skulle få gå videre til finalen i Barcelona.

Det så lovende ut da Victoria og en opplagt Papa Roach la ut på 1,60 m banen bygget av Allan Wade, men i trekombinasjonen kom de litt for nær og tok en bom. Skjebnen ville også at det ble en bom ned på siste hinder. Åtte feil ble det også for Marit, mens Cecilie Hatteland nøyde seg med en liten bom ned på sin Missy som var full av energi og ga sin rytter nok å holde på med. Johan-Sebastian fikk det ikke til å stemme med sin fuks i dag, og etter at flere bommer hadde gått i bakken, valgte han å trekke seg. Victoria viste styrke ved å komme inn i andre runde og ri en herlig nullrunde, mens for både Marit og Cecilie ble det 12 feilpoeng. Johan-Sebastian fant rytmen bedre med Ambrosio d’Alcy denne gang, men tre bommer ned ble det likevel, og med 44 feilpoeng totalt ble fasit sisteplass blant de syv lagene.

Det norske laget var under ekstremt press da de kom til start i nasjonshoppingen - som ble innledet med defilering til hest (med stand in). Halmstrået mot finaleplass ble for lite til å få tak i, og det blir finale i oktober uten norsk deltagelse.. (Foto: NRYF)

Fantastiske irer

Frankrike og Irland utpekte seg ved å sanke inn den ene nullrunden etter den andre, og etter de to rundene sto de likt med kun fire feilpoeng hver. Dermed måtte de ut i omhopping om seieren. Franske Marc Dilasser/Arioto de Gevres (Diamant de Semilly//Qualisco III) satte press på irske Conor Swail/Count Me In (Count Grannus/Sherlock Holmes) med feilfri runde på 31,81 sekunder, men den irske duoen satte publikum i ekstase da de seilte feilfritt over siste hinder på tiden 30,31 s. Dermed ble det Irland, som foruten Swail bestod av Max Wachmann med hesten Berlux Z, Shane Sweetnam/James Kaan Cruz og Cian O’Connor/Kilkenny. Max Wachmann var en som imponerte særlig i denne sammenheng, med sine 18 år og status som skoleelev. Erfaring har han dog mye av, han er barnebarn av John og Sue Magnier ved Coolmore Stud, som er verdens største oppdretter innen galopphester. I 2019 vant han dobbelt gull i EM for ponni, og i sommer ble han individuelt nummer fem i EM for unge ryttere. Hans trener er Cian O’Connor, og hesten han red gikk OL i fjor med Simon Delestre – hvis nasjon var det laget som tok andreplassen for dagen, foran Sveits.

Max Wachmann imponerte sitt hjemmepublikum med to gode runder på det grønne gresset - Wachmann er kun 18 år og fremdeles skoleelev. (Foto: FEI/Martin Dokoupil)

For Irland har det vært litt av en uke, i VM i Herning ble de nummer fire og misset bronsen, men sikret seg kvalifikasjon til OL. Så drar de hjem og vinner siste avdeling av nasjonshoppingen og med det også irenes prestisjefylte Aga Khan Trophy. Lagleder var Michael Blake, og for ham var dagene etter suksessen i Danmark enda tøffere, helseproblemer innebar et opphold på sykehus i Dublin, men han kunne pakke sakene derfra på tirsdag og så fokusere på nasjonshoppingen. – Jeg gjorde nesten en avtale med Gud om dette, sa han med et smil på pressekonferansen. – Dette er fantastisk for meg, tredje gang jeg rir med i Aga Khan Cup, og det er bare fantastisk – og et stort mål for meg – å være irsk og vinne Longines FEI Jumping Nations Cup of Ireland!

Conor Swail fortalte om sitt forhold til stevneplassen, som går tilbake til hans barndom: - Jeg red her på ponni kategori tre – og da falt jeg av på tredje hinder!

Conor Swail red to fantastiske nullrunder fredag med sin Count Me In - på en bane han har ridd siden han var liten. - Jeg red her allerede da jeg red ponni kategori 3. Da falt jeg av på tredje hinder, fortalte Swail. (Foto: FEI/Martin Dokoupil)

Fredagens resultat betød at Irland klatret godt oppover på listen og endte som nummer fire, med Frankrike i tet foran Nederland og Tyskland. På femteplass følger Sveits med Belgia og Storbritannia bak seg.

Det er disse syv nasjonene som går videre til finalen i Barcelona i oktober. Norge ble stående med 215 poeng sammenlagt, hvilket Sverige også gjorde. Disse to nasjonene deler både derfor åttendeplassen og en tapt finaleplass.

Resultater

Standings Longines FEI Jumping Nations Cup Europe Division 1