Satser på barn og unge
-Vi traff på tema om å få barn og unge i aktivitet, sier styreleder i Hammerfest Rideklubb, Bjørn Ostad. De mottok nylig 100 000 kroner fra Equinors støtteordning, og kan nå styrke sitt tilbud og jobbe mer aktivt med rekruttering.
Onsdag i forrige uke fikk rideklubben overrakt en sjekk på 100 000 kroner fra Equinors støtteordning for å lage aktivitet med hest for barn og unge i Hammerfest. Lag og foreninger i hele landet kan søke om midler til aktiviteter for barn og unge. Det kommer godt med for klubben som nå skal gå til innkjøp av to hester og legge til rette for lavterskeltilbud.
Flere nye aktiviteter
Hammerfest Rideklubb ble stiftet i 1982 og feirer 40 år i år. Hvordan det skal markeres er foreløpig ikke avklart, men klubben har fått en god start på året. De har rett over 80 medlemmer, et tall de håper å øke, og støtten fra Equinor kommer godt med.
-Det følger med et aktivitetskrav. Vi skal satse på både runderidning og stell av hestene, sier Ostad. Det vil bli tiltak som barneridning for de aller minste hvor de blir leid rundt på banen, og noe stell før og etter. Da er det ofte vafler på klubbrom etterpå. De litt eldre barna kan få mulighet til å ha hest på fôr en eller flere dager i uken. Det vil også bli stellekurs og innføring i hestehold, samt turridninger når det går mot varmere dager. Etter hvert vil det også bli tilgang til private treninger med instruktør.
-Klubben skal kjøpe to hester som vi skal bruke til dette, noen trauste små hester. En hest er allerede på plass, forteller Ostad. Klubben har også et nært samarbeid med Hammerfest Staller AS, og skal få låne en hest derfra. Da blir det tre nye hester som skal bidra til at nye medlemmer finner veien opp i salen.
Vil fylle opp stallen
I 2000 ble det bygd ny stall i Hammerfest, denne har Hammerfest Rideklubb eierinteresser i og er nest største aksjonær. Anlegget har full innendørs bane på 20 x 60 meter, og stor utendørs bane på 30 x 70 meter med helt nytt toppdekke.
-Vi har mange fine turområder i Hammerfest for hest. Stallen har plass til 31 hester, men vi har nå 17 hester på plass, sier Ostad. De nye hestene vil dekke et behov i lokalmiljøet.
-Det er ofte dyrt å ha en privathest, så dette blir et lavterskeltilbud som kan hjelpe med rekruttering til sporten og klubben, sier Ostad. Det er mange ledige bokser. De ønsker klubben å få fylle opp.
Uten rideskole i nærheten der klubben kan rekruttere nye medlemmer, og kun private hester i stallen, er rekruttering en utfordring. Med tre hester til utlån håper de å øke interessen for riding i lokalsamfunnet og vinne flere medlemmer til klubben. Da kan de nye rytterne etter hvert få være med på flere aktiviteter.
-Vi har faste trenere som kommer sørfra, og ønsker å kunne tilby treningshelger en gang i måneden fra fredag til søndag. Når nye medlemmer når dette nivået, kan de få være med på treningene, og etter hvert vil det bli enkelte klassetilbud ved stevner.
Utfordringer i nord
I Hammerfest Rideklubb er det særlig interesse for en gren av hestesporten.
-Det er mest dressur i klubben, det blir kostbart å drive med sprang. Det er dessverre litt tøft her nord. Alt blir dyrere jo lengre nord man kommer, det blir færre stevner, lengre distanser og mye kjøring. Det tar åtte til ni timer å kjøre til Tromsø for å konkurrere. Det blir tungvint, sier Ostad. Klubben har likevel hatt flere representanter ved NM sørpå, og håper å reise tilbake til flere mesterskap.
Det er mest dressur i klubben, det blir kostbart å drive med sprang
NM er målet
Bjørn Ostad har vært styreleder i ett år, og kom inn som hestepappa.
-Jeg har ei datter på 15 år, som synes hest er kjempestas, smiler han. Da ble det naturlig for far å melde seg til tjeneste.
-Alt drives på dugnad, sier Ostad. Dugnadsinnsatsen er på topp i klubben, men de to siste årene har vært preget av pandemien med færre aktiviteter. Klubben arrangerer tre til fire stevner i året, hvorav ett landsstevne.
-Nå håper vi på en normal sesong, at vi får lov til å gjennomføre stevner, og dra rundt for å konkurrere, sier Ostad. Klubben har klare planer for stevnesesongen.
-Målet i år er å få sendt folk til NM, både individuelt og lag.
De fleste rytterne i klubben konkurrerer på lett – middels nivå dressur.
-Det er vanskelig å få deltatt i høyere klasser her nord siden det krever teknisk personell av høyere grad – det er også økonomisk utfordrende. Vi har to-tre ryttere som ønsker å ri på vanskelig nivå – enkelte løser det med å reise sørover i sommersesongen.
Behov for teknisk personell
Rekruttering av nye medlemmer er i fokus, men klubben håper også at flere vil engasjere seg stevnearbeidet.
-Vi ønsker mere teknisk personell. Det vil bli et behov. Det har ikke vært kurs på lang tid, men vi håper det kommer kurs i år, sier Ostad. Han trekker frem klubbens forrige leder Britt Jorunn Aksnes Clausen.
-Vi er heldige som har Britt. Hun er dressurdommer III, har gode forbindelser og er godt kjent i systemet. Hun har også dømt i NM, sier Ostad.
-Av teknisk personell for øvrig har vi en dressurdommer I, Steward I og Feil- og stil dommer.
Ønsker flere gutter
Det ligger til rette for økt rekruttering i Hammerfest, og styrelederen ser frem til å få flere blide barn og unge inn i stallmiljøet, både jenter og gutter.
-Det hadde jo vært kjekt med flere gutter i salen, så vi håper at flere gutter benytter muligheten og prøver ut noen av de aktiviteter som Hammerfest Rideklubb nå legger opp til, kanskje ser de at dette faktisk kan være noe også for dem, avslutter Ostad.
Hammerfest Rideklubb
Stiftet: 1982
Antall medlemmer: ca 80