Så ble det også VM-gull til Sverige

For et år siden var det Sverige som tronet aller øverst på pallen under OL – fredag kveld i Herning tok det svenske laget gull i Agria FEI Jumping World Championships i Herning, Danmark. Det er Sveriges aller første VM-gull gjennom tidene.

av
Rebecca Ballestad-Mender
Sverige tok fredag kveld sitt første VM-gull for lag på sprangbanen - sølvet gikk til Nederland, mens Storbritannia sikret seg bronsen. (Foto: FEI)

Det var OL-rytterne Henrik von Eckermann, Malin Baryard-Johnsson og Peder Fredricson som tok gull av olympisk valør i 2021 – i Herning fikk disse tre følge av Peders bror Jens i jakten på gullet, med Rolf Göran Bengtsson som reserve. Den jakten lyktes de med.

Etter at Marie Valdar Longem valgte å trekke seg fra fredagens klasse som følge av at hennes Echo de Virton hadde fått en hudreaksjon på et ben, var Victoria Gulliksen/Equine America Papa Roach alene om å forsvare de norske fargene i denne 1,65 m klassen. 23 individuelle ryttere innledet klassen, med en mulighet til å klare å bli blant de 25 som går videre til søndagens finale.

Victoria ble felt av muren

For Victoria brast det håpet på banens hinder nummer to, muren «The World», en smal hvit mur pyntet opp med et tredimensjonalt kart i grønt relieff over verden i midten. Det kom for overraskende på Papa Roach.

-Jeg fikk et stopp på muren, den ble litt å titte på der under flomlysene i arenaen. Jeg skulle ha vært mer på og pushet ham litt mer, sa Victoria. – Bommene er lette, og det var fort å få feil gjennom hele banen.

Nettopp en lett liten bom til gikk ned for Victorias del, på siste i trekombinasjonen hvilket var banens nest siste hinder, men stoppet ble spesielt dyrt idet tidsfeilene ramlet inn for ekvipasjen. Det virket nærmest urettferdig at feilene skulle galoppere avgårde slik, for etter muren gjorde Victoria og hennes røde vallak en fabelaktig innsats.

Et stopp på hinder nummer to fikk store følger for Victoria Gulliksen/Equine America Papa Roach i fredagens klasse. (Foto: NRYF)

Spenning og overraskelser

Sverige har vært nær å ta gull før – i 2002 ble det bronse i Jerez, Spania. De hadde et favorittstempel i Danmark og de innfridde, mens Nederland tok sølvet og Storbritannia bronse. Individuelt ligger von Eckermann i tet foran Jens Fredricson.

Sverige lå i ledelsen da de gikk inn i finalen, men bare ørlite foran Frankrike. Banebygger Louis Konickx hadde satt opp en bane for VM-rytterne som virkelig satte dem på prøve – og kvelden rommet mange overraskelser. Regjerende verdensmester André Thieme overrasket alle ved å falle av hesten sin DSP Chakaria i spranget over hinder nummer tre hvilket spolerte Tysklands sjanser – og for Frankrike gikk det langt flere bommer i bakken enn det en forventning om medalje kunne tåle.

Nederland derimot viste styrke. Fryktløse Sanne Thijssen/Con Quidam RB fikk en liten feil ved trekombinasjonen, mens Maikel van der Vleuten/Beauville Z tok med seg planken på nummer fire. Jur Vrieling red mesterlig med sin 10 år unge Long John Silver mens Harrie Smolders/Monaco som siste ut for Nederland holdt nullen.

For britene begynte det med en bom ned for regjerende olympisk mester Ben Maher med Faltic HB, et riv ble det også på Joe Stockdale/Equine America Cacherel. Harry Charles’ feilfrie runde med Romeo 88 skulle vise seg å være en bronse verd idet Scott Brash/Hello Jefferson fikk åtte feilpoeng. Sammenlagt holdt britenes 22,66 til bronse foran Irland med mindre enn et feilpoengs margin, med Tyskland hakk i hæl.

Svensk alt sammen

Fredag kveld syntes det som om store deler av Sverige hadde inntatt Herning, hele stadion var preget av blågule farger og svensk jubel. Jubelen var så stor innledningsvis av von Eckermanns hest King Edward et øyeblikk vurderte å returnere til oppvarmingen idet de skulle entre stadion.

-Da vi hørte applausen og alt sammen, da svingte han rundt andre veien. Men han hoppet fantastisk nok en gang, og jeg ser virkelig frem til søndag. Han er en veldig følsom hest, men på en fantastisk måte, sa von Eckermann.

Henrik von Eckermann/King Edward har tatt ledelsen individuelt etter innsatsen i fredagens lagfinale. (Foto: FEI/Richard Juilliart)

-Min hest var veldig god, han hoppet lett og med selvtillit, var avslappet med mye power. Jeg var litt heldig på det siste hinderet, men man trenger alltid litt flaks! Tiden var tight og man tenkte på det hele veien, man kunne ikke legge inn et ekstra steg noe steg, og det gir mer press på at man holder balansen i høy fart og med disse vendingene – jeg synes det var en veldig god bane og jeg er veldig glad, sa Jens Fredricson.

-Det har vært et fantastisk år, sa Sveriges lagleder Henrik Ankarcrona. – Vi hadde en plan etter OL fordi vi ønsket å være øverst på pallen her igjen. Vi visste vi hadde kapasiteten, kreftene og evnene til å gjøre det. Men det er en ting å si det – og noe ganske annet å få det til å skje!

-En veldig god bane og jeg er veldig glad, sa Jens Fredricson med hele seg etter en super runde og et velfortjent laggull. (Foto: NRYF)

Ros til banebyggeren

Den nederlandske laglederen Jos Lansink gratulerte banebyggeren Konickx med hans mesterverk. – Det var en fantastisk bane, den gjorde det vanskelig for rytterne, de hadde ikke tid til å trekke pusten noe sted. Man måtte hele tiden ri frem, og det er derfor vi fikk så mange feil tror jeg. Vårt lag ønsket virkelig kvalifisere seg til Paris, men det virket ganske fjernt. Men med runden til Jur med to feil så det bedre ut, og så etter Harries runde skjønte vi at vi hadde medaljesjanse. Å bli nummer to var en bonus!

Alt kan skje i finalen

I ledelsen frem mot den individuelle finalen søndag ligger altså to svensker i tet – von Eckermann og Jens Fredricson. Peder Fredricson måtte se sin ledelse glippe etter tre bommer ned sammen med sin H&M All In. De to svenske i toppen følges ad av Belgias Jerome Guery, Martin Fuchs (SUI), Max Kuhner (AUT), Daniel Bluman (ISR) og Yuri Mansur ffra Brasil. Mellom topp fem er det mindre enn et riv – mellom topp 14 mindre enn to hinder – det blir en ny thriller i Stutteri Ask Stadium søndag.

På reservelisten til start står Sanne Thijssen (NED), Peder Fredricson (SWE), Harry Charles (GBR), Ioli Mytilineou (GRE) og Antonio Maria Garafalo (ITA).

Start- og resultater