Populær fransk Grand Prix-seier på hjemmebane

Det første store sportslige høydepunktet under 2024-utgaven av Jumping International de Bordeaux denne søndagen kom med CSI5*-WC Grand Prix Audi. For hjemmepublikummet ble utvilsomt denne hovedklassen reneste hestefesten – med etterlengtet fransk sprangseier, men også med nok av spenning for alle oss andre.

hest/Jumping International de Bordeaux/internasjonal sprang/NRYF
For Julien Epaillard og Donatello 'Auge fremstod dagens krevende Grand Prix på hjemmebane under Jumping International de Bordeaux nærmest som lekende lett. Foto: Arrangøren
av
Sille Kasin

Populær fransk Grand Prix-seier på hjemmebane

Avslutningssøndagen i Bordeaux bød som vanlig på to virkelig store høydepunkter rent sportslig. - Og først på programmet av disse to - internasjonal femstjerners sprang med hinderhøyde 1.60 m, nemlig Grand Prix Audi med 31 ekvipasjer til start. Årets startliste rommet ingen norske deltakere, men her var likevel nok å glede seg over. For sprangsport på dette nivået er uansett verdt å få med seg, og klassen denne søndagen ble virkelig en thriller av dimensjoner.

Jean-François Morand, den høyt respekterte banebyggeren som for lengst valgte å legge yrkeslivet som farmasøyt til side til fordel for internasjonal banebygging, inviterte denne gangen til toppsport med 13 hindre og 16 sprang i den lange grunnomgangen. I årets Grand Prix-klasse vartet Morand nok en gang opp med en grunnomgang som gjorde at både de to- og firbente utøverne virkelig måtte være på jobben og følge med underveis. Utfordringene kom spredt - akkurat som fasiten på en godt bygget bane. For flere ekvipasjer ble blant annet distansen på linjen fra hinder nummer ni, en okser på publikumssiden, og frem til rekken som hinder nummer ti spesielt krevende.

Til sist gikk bare fire ekvipasjer i årets startfelt videre til omhopping. Vi måtte helt til Julien Epaillard og Donatello d’Auge (Jarnac x Hello Pierville) fra start nummer åtte før vi fikk ettermiddagens første feilfrie. Etter hvert fikk den sympatiske franskmannen som aldri gir ved dørene, og spesielt ikke foran et superentusiastisk hjemmepublikum, selskap av irske Denis Lynch med Brooklyn Heights (Nabab de Reve x For Pleasure) som ble nummer to, belgiske Pieter Devos med Jarina J (Cicero Z van Paemel x Harley) som endte som nummer fire etter en skikkelig misforsåelse, og irske Jessica Burke som klinket til med nok en topplassering denne helgen, denne gangen som nummer tre med Nikey HH (Herald van’t Ruytershof x Upsilon vd Heffinck).

Etter hvert skulle det altså vise seg at det gikk Julien Epaillards vei. For dette ville han bare vinne og dermed også sikre det kyndige hjemmepublikummet stevnets første og eneste internasjonale seier denne helgen. - Og omhoppingsbanen, den så absolutt ut til å passe den lynraske franskmannen og sensasjonelt gode Donatello perfekt.

- Det er fantastisk å vinne her, slo Julien Epaillard fast da seieren ar sikret, og publikum belønnet ham med taktfast applaus og jubel. - Bordeaux er et helt spesielt stevne med lange, stolte tradisjoner. Det var vanskelig, for omhoppingsbanen bød på et par skikkelig vanskelige svinger, og det er jo alltid krevende å være først ut i omhopping mot klokken på dette nivået. Jeg er virkelig lykkelig i dag. Forrige helg vant jeg verdenscupen i Amsterdam og nå Grand Prix’en her i Bordeaux. Så kanskje meldte jeg feil i verdenscupen og burde ha ridd i Dubai forrige helg og Donatello her i går, smilte han undrende. - Men det er jo alltid stas å vinne en Grand Prix, og jeg er jo allerede kvalifisert til verdenscupfinalen, så jo – det har vært en utrolig flott helg. Og banebyggeren, han gjorde virkelig jobben sin selv om det var teknisk vanskelig i dag, for de unge hestene som var ute for å lære, fikk også gode opplevelser.

Resultater:

Relaterte artikler