På kurs for å bli steward 1

Hvordan er det egentlig å ta et steward-kurs? Nylig ble det avholdt et Steward i kurs i Nord-Norge, og en av deltagerne, Caroline Teige fra Harstad Ride og Kjøreklubb, forteller om hvordan det var å være en del av et slikt kurs, som denne gang gikk i vakre Nord-Norge.

av
Rebecca Ballestad-Mender
Med Harald Farbrot som kursleder har Snefrid Vik (Hammerfest Rideklubb), Veronica Ostad (Hammerfest Rideklubb), Tove Sandsund Seierstad (Lofoten hestesportsklubb), Miriam Kilvær (Tromsø Ryttersportsklubb) og Caroline Teige (Harstad Ride og Kjøreklubb) gått første steg på veien mot å bli Steward 1. (Foto: Privat)

Av Caroline Teige

Helgen 18. til 20. august ble det avholdt Steward 1 kurs i nydelig sensommervær i Målselv.

Det var Troms rytterkrets som inviterte til Steward 1 kurs. Kurset ble avholdt ved Nasjonalt senter for Nordlandshest/lyngshest, og var lagt til samme helg som et distriktstevne i sprang, «Målselvspranget» i regi av Midt-Troms og omegn Hestesportsklubb, gikk av stabelen.

Fem deltakere fra ulike steder i Nord-Norge tok turen i håp om å gjennomføre og bestå den teoretiske delen av veien mot å bli autorisert Steward 1. Kursleder Harald Farbrot, som blant annet er autorisert National og International Steward, loset deltakerne trygt igjennom kurset og delte raust av sin kunnskap.

Harald Farbrot delte raust av sin kunnskap og loset deltagerne trygt igjennom ved Steward 1 kurset. (Arkivfoto: NRYF)

Hjelpe, forebygge og til slutt gripe inn

Deltakerne fikk gjennom to og en halv stevnedag grundig innføring i hvilke oppgaver som ligger til rollen som steward og hvordan utføre dette på best mulig måte. Stewardens motto er «HJELPE, forebygge og til slutt gripe inn», og stewarden skal ivareta velferden for hestene. Sikkerheten for mennesker og hester i forbindelse med konkurranser er en viktig del av oppgavene.

Fordelen med å holde kurs på samme tid og sted som det avvikles stevne er at deltakerne får et innblikk i den praktiske delen av det å være steward. Deler av kurset bestod i å besiktige stevneområdet, stallene og oppvarmingsbanen. Deltakerne fikk også grundig opplæring i bruk av hinder på oppvarmingsbanen og fikk mange gode tips til hvordan man som steward kan holde best mulig oversikt over hva som skjer inne på oppvarmingsbanen.

Les mer om hva Harald Farbrot har å fortelle om stewardoppgaven: -Stewarden er der for din hest, for deg og for sportens fremtid

Harald Farbrot er norsk og internasjonal steward, og han har vært steward innen alle stevnekategorier, inkludert OL. (Arkivfoto: NRYF)

Spre idrettsglede og tenke hestevelferd

I tillegg til den faglige biten, sitter kursdeltakerne igjen med et viktig budskap fra Farbrot: En steward skal være med på å spre idrettsglede og tenke hestevelferd! Dette må sitte i ryggraden på en steward, og komme til uttrykk gjennom utførelsen av arbeidet.

Når kurset er bestått, skal kursdeltakerne praktisere under en erfaren steward på to eller flere stevner. Først når praksisen er gjennomført kan de praktisere som Steward 1 på egenhånd. Forhåpentligvis har vi innen kort tid 5 nye Steward 1 i Nord-Norge!

Se mer om utdanning som steward her

Arkivfoto: NRYF

Relaterte artikler