Nær avlysning – så snudde alt, takket være frivillige
– Dette hadde ikke gått, om det ikke hadde vært for verdens beste team av ildsjeler som kastet seg rundt og fant løsninger.
Pinsestevnet på Tanum er et av vårens vakreste eventyr innen dressursporten. Wenche Alm har vært stevneleder for arrangementet i over tjue år, men i år var det like før stevnet måtte avlyses. Dressurstevnet er en viktig begivenhet, ettersom det er uttaksstevne til Falsterbo, Unghest-VM og Nordisk Baltisk Mesterskap for paradressur.
Spenning helt inn
- Det danske firmaet som leverer bokser hadde skrevet opp feil dato og kunne ikke levere de femti boksene jeg trengte, forklarer Wenche som presiserer at dette er første gang noe lignende har skjedd. Samarbeidet med leverandøren har vært knirkefritt i alle år.
Gode råd var nå dyre, og Wenche visste at firmaet hadde mange bokser stående i Drammen. Sammen ble de enige om at hun kunne få femti bokser der, om de selv fikk sørget for at de ble demontert og hentet. Takket være innleid hjelp fikk de på plass 30 bokser som ble lagt på en flakhenger, og det så lyst ut. Men så ...
- På grunn av en misforståelse forsvant danskene med hengeren, og vi stod igjen med null bokser – igjen!
De innleide personene hadde ikke mulighet til å ta ned femti bokser til, men kunne hjelpe til med tretti bokser. Da var man over halvveis, men fortsatt manglet det tjue bokser.
2022 er «Frivillighetens år» i Norge
- Jørgen Cappelen, Arild Johansen og Ingebjørg Henni skal ha mye ros for å ha dratt i land de siste boksene som manglet. Uten dem hadde det ikke blitt noe stevne. Hester fra Tanum ble plassert hos Jens P. Heyerdahl, på Vestre Bærum, i ledige bokser på Bjerke gård og stallen ved ridehuset ble stilt til disposisjon. Takket være flott samarbeid og en fantastisk innsats fra Vestre Bærum rideklubb og de som driver stallene på Tanum og velvillige oppstallører kunne stevnet gjennomføres som planlagt.
Det som må sies å ha vært kaos i forkant i stevnet, ble oppveid av strålende pinsevær, masse folk, god stemning og flotte sportsprestasjoner.
Stevnelederen har noen betraktninger rundt det å arrangere dressurstevner i Norge. – Å arrangere dressurstevner krever utrolig mange frivillige. Vi har aktivitet på to baner, og på det meste er det seks dommere og seks skrivere i sving samtidig. Det er ikke mye penger i dette, så det er ikke et alternativ å leie inn mennesker. Dermed er vi veldig avhengige av at folk stiller opp for å hjelpe til.
Hun kan ikke få fullrost sitt eget team av frivillige i klubben. – Spesielt ønsker jeg å fremheve parkeringsvaktene våre, som i tillegg til å være superhyggelige fra morgen til kveld også kjører hengere på plass hvis det er nødvendig, og en av dem fôrer til og med frokost til hestene på morgenen!
2022 er «Frivillighetens år», hvor frivilligheten skal feires. Målet med Norges strøste lagarbeid er å få enda flere med på laget - det trenger også hestesporten.
Selv om stevnet ble en suksess, takket være nettopp den frivillige innsatsen, er det noen tendenser stevnelederen merker seg etter å ha arrangert stevnet i over tjue år.
- Man ser kanskje at dugnadsånden er litt dalende. Mange gjør en enorm innsats, mens andre ikke dukker opp. Jeg merker meg at det har kommet nye klubber som fungerer som representasjonsklubber, de arrangerer ikke stevner og man blir medlem for å slippe å jobbe dugnad, forklarer stevnelederen.
På det sportslige plan gledet hun seg over at det var flere nye ryttere i Grand Prix-klassene, og at det er en vekst på det høyeste nivået. Det var også en del unghester til start, selv om det er tidlig i sesongen. Men det var antallet små hester som gledet henne mest.
-Det var ponnibonanza! Det må virkelig være lovende for fremtiden at det var så mange ponnier til start, jeg tror det var ny rekord, avslutter Wenche.
Spesielt ønsker jeg å fremheve parkeringsvaktene våre, som i tillegg til å være superhyggelige fra morgen til kveld også kjører hengere på plass hvis det er nødvendig, og en av dem fôrer til og med frokost til hestene på morgenen!
Wenche Alm
Stevneleder
Stewardens pris
Som alltid ble stewardens pris delt ut, og i år gikk den til Therese Bragstad, Marie Vik Johannessen og Silje Chatrin Bjørnvik.
Prisen tildeles for god hestevelferd. Rytter har vist dette gjennom sin opptreden mot hest, trener, støtteapparat og andre ryttere. Dette er noe stewardene ser som en positiv tilførelse til sporten og noe som bør være en naturlig del av hesteholdet både hjemme til daglig og i konkurransesammenheng.
Uttaksstevne
Pinsestevnet er spesielt viktig for unghestene, ettersom det er uttaksstevnet til Falsterbo i Sverige som går av stabelen 9. – 17. juli. I tillegg er det et av to uttaksstevner til Unghest-VM, hvor de 5, 6 og 7 år gamle hestene kjemper om billettene.
Alle de fire årsklassene for de yngste hestene var del av Stutteri B’s Unghestchampionat som innebærer deltakelse på begge uttaksstevnene, nemlig pinsestevnet og L-/E-stevnet som finner sted 5. – 7. august på Tanum.
Vi gratulerer Tanum rideklubb med et vel blåst arrangement, og sender nok en gang en stor takk til alle de frivillige som bidrar til at vi får avholde flotte ridestevner!