Nå er flyet på vei - og Yassir II og Luna er med

I dag går det et fly med syv hester om bord fra Amsterdam, to av disse er norske. Destinasjonen er Butheeb International Endurance Village i Abu Dhabi og VM i distanse. Vi følger Tonje Danielson og Olaug Espeli Carstensen mot mesterskapet.

Illustrasjonsfoto: FEI/Leanjo de Koster
av
Rebecca Ballestad-Mender

Det er to rutinerte ryttere – og to rutinerte hester – som skal ri mesterskapet ved Butheeb International Endurance Village (BIEV). Alle fire har godt med fartstid i sporten og mange mil bak seg.

Endrede forutsetninger

Men det var VM i Verona i oktober som var Tonjes mål.
-Jeg trente mot Verona, det var der jeg skulle trå til, gå for bedre plassering, forteller Tonje.
Da beskjeden om avlyst VM i Verona kom kort tid før mesterskapet, gikk luften litt ut av ballongen for Tonjes del.

-Da ble det litt stopp for meg og jeg kjente at jeg mistet motivasjonen, sier hun åpenhjertig.

FEI søkte etter nye arrangører, og valget falt på BIEV.
- Det er fantastisk morsomt å ri i ørkenen, men det gir noen ekstra utfordringer. Forutsetningene for å prestere har endret seg for vår del, men jeg fikk motivasjonen tilbake etter hvert og har brukt tiden til å forberede oss godt, forteller rytteren.
- Hesten min er i toppform, men jeg skal ikke ri fort for det. Luna er ikke en ren araber, hun er en gatemiks fra Spania. Det gir litt mer utfordringer i et varmt klima, og det må jeg ta hensyn til.
Med erfaring fra flere ørkenritt, vet Tonje at det har sine utfordringer. – Det er litt som å ri på vidda, bare at snøen er byttet ut med sand – og så er det «måkt» en bred stripe som man rir på. Det er bare sand, alt er så likt, og da er det veldig fort gjort å la lure. Man tror man rir sakte, men så rir man kjempefort. Derfor må jeg passe godt på tempoet.

Tonje Danielson satset mot VM i Verona i høst - og måtte samle ny motivasjon for å gå for VM i Abu Dhabi i stedet. Bildet er fra Hallingdalsrittet i høst, her med hesten Vonius Kossack. (Foto: Alf Magne Sjøveian)

Svensk underlagsekspert har kontrollert banen

BIEV blir et nytt bekjentskap for Tonje, og i motsetning til mange andre ørkenritt byr dette rittet på mer variert terreng. Blant annet inngår et skogsområde i rittet. Dette gir variasjon, lavere fart og utfordringer av den tekniske arten. I januar var den svenske eksperten på rideunderlag, professor Lars Roepstorff, ved BIEV for inspeksjon av banen. I tillegg til sin kunnskap om underlag har han også erfaring som veterinær for det svenske distanselaget i bagasjen. Han har gitt sine instruksjoner til arrangøren i forhold til hvordan de skal preparere banen før de 129 rytterne rir ut på det 16 mil lange rittet lørdag 25. februar.

Når Tonje og Olaug har ridd i ørkenen før, har rutinen vært at det har gått et spor langs banen for hestene der biler med groomer kjører slik at ekvipasjene følges hele tiden. Slik blir det ikke under mesterskapet.

-Det er flere som har syntes at dette er negativt. For egen del synes jeg derimot at det var bra – da har jeg alltid hatt noen i nærheten med vann som kan avkjøle hesten når som helst. Nå blir det bare ved faste punkter at groomene står klare.

Tonje Danielson har deltatt i ritt i ørkenen flere ganger - her med hoppen Doratshah i Dubai i 2017. (Foto: Privat)

VM-arrangøren valgt av en grunn

Nettopp VM-anlegget ved Boutheeb er grunnen til at mesterskapet ble lagt til dette landet. Gjentatte ganger har det skjedd brudd mot hestevelferden i De forente arabiske emirater, men FEI understreker at det er stor forskjell mellom arrangørene og at Boutheeb skiller seg sterkt ut. Her er det permanent infrastruktur og fasiliteter i verdensklasse, og arrangørens store engasjement for hestens beste var en nøkkelfaktor for å tildele BIEV arrangementet.

-I alle land er det forskjeller når det gjelder hestevelferd, det er store kulturforskjeller – man trenger ikke reise lenger enn til Spania eller Tsjekkia for å se eksempler på hestehold helt annerledes enn hva vi er vant til. Kulturforskjeller tar langt tid å endre, det tar tid å snu det til vår standard. Det hjelper ikke at vi ikke er der, tvert imot må vi sette søkelyset på dette. Det er bare sånn ting kan endres, sier Tonje.

Tonjes egen erfaring fra De forente arabiske emirater er i stor grad positiv. - De gangene jeg har vært i denne delen av verden, har jeg sett lite dårlig ridning. Og på vegne av min egen hest er det ikke noe sted jeg kjenner meg tryggere. Her er det veterinær standby 24/7, det er topp moderne hesteklinikker rett ved – vi blir passet godt på.

- På vegne av min egen hest er det ikke noe sted jeg kjenner meg tryggere enn i disse landene. Her er det veterinær standby 24/7, det er topp moderne hesteklinikker rett ved – vi blir passet godt på, sier Tonje. (Foto: FEI/Christophe Taniere)

Spent på opphold i telt

Olaug har heller ikke ridd ved BIEV, men har besøkt stedet flere ganger. – Det er fantastisk flott der, med alle tenkelige fasiliteter for hestene. Sjeiken som grunnla stedet har hatt hestevelferd i fokus, og de har arrangert mange ritt der. Jeg har bare gode erfaringer fra turene til Emiratene, de er så vennlige og utrolig opptatt av at vi som gjester i deres land skal ha det så godt som overhodet mulig.

Olaug kjenner derimot litt mer spenning knyttet til oppholdet for de tobente. – Vi har fått beskjed om at groomene skal bo i telt! Vi har fått lite informasjon om dette, så vi vet ikke hva dette innebærer, forteller Olaug som har med seg Tone Guttormsen, Kirsten Aasvang og sin mann Ole Carstensen til mesterskapet. Hun fortsetter leende: - Så selv om jeg ser for meg dette teltet litt som glamping, så har vi for sikkerhets skyld booket hotellrom også!

Olaug Espeli Carstensen har med seg vallaken Yassir II til mesterskapet - her er de ved EM i Nederland i 2021. (Foto: Team Norway Endurance)

Ser frem til å lande

Tiden og turen frem mot flyplassen har imidlertid vært litt mer utfordrende.

-Det har vært veldig mye frem og tilbake, blant annet med nye beskjeder om flyvninger og flytider. Til slutt ble det avgjort at det skulle gå to fly i stedet for ett, så på det flyet våre hester er med på er det bare syv hester totalt. Det har vært litt stressende, men vi skal nok bokstavelig talt lande når vi kommer frem, smiler Olaug.

Begge hestene har tatt reisen så langt greit, og Olaug synes det er litt ekstra betryggende at Tonje skal være med på samme fly som hestene.

-Vanligvis får man ikke være med på dette, men Tonje fikk muligheten. Transportøren har selvsagt proft personale om bord, men det kjennes likevel godt at Tonje skal være der.

Olaugs vallak Yassir II er en rutinert herremann, med mange fullførte 16-mil bak seg. Ørkenlandskap blir imidlertid en ny erfaring for Yassir II. – Han er i god form, han reiser godt, men i rittet skal vi ta det med ro. Det er stor forskjell på sommertemperatur og sand mot vinter og snø hjemme; målet vårt er å fullføre, sier Olaug.

-Målet i VM er å fullføre, fastslår Olaug, her med hesten Yacari under et ritt i regi av Gyland Hestesportslag. (Foto: Alf Magne Sjøveian)