Marginene avgjorde

Den første helgen i juli inntok tre norske voltigører med team ikoniske Flyinge Kungsgård i Skåne som deltakere under CVI Flyinge, blant annet med håp om at Kristine Åssveen hadde marginene på sin side.

av
Sille Kasin
Kristine Åssveen, Lilly Weldigh og Hh's Czardas avsluttet CVI Flyinge med en feiende flott kür. Dessverre glapp likevel VM-kvalifiseringen med minst mulig margin. Arkivfoto: Privat

Årets utgave av CVI Flyinge gikk av stabelen i tidsrommet 1. – 3. juli på ærverdige Flyinge Kungsgård. Senteret med ett av verdens eldste stutterier med røtter helt tilbake til 1100-tallet og stod senest som arrangør av Nordisk baltisk mesterskap i dressur og sprang. Og denne første helgen i juli, altså – internasjonal voltige med blant andre tre norske utøvere til start.

Hyggelig gjensyn

I den obligatoriske delen og den påfølgende freestylerunden i CVIJ1* stod junior Ella Bryne Smogeli på hesten Christmas Ps Z og longør Nienke De Wolff for en god runde og endte som nummer seks av i alt 27 utøvere fra vertsnasjonen Sverige, Danmark, Finland, Tyskland og USA med en score på 6.575. Dermed kvalifiserte Ella seg videre til 2*.

- Ellas runde i 2* gikk med svenske Anna Andersson som longør og hesten Sems, forteller leder av Sportsutvalg voltige i NRYF, Yri Øverland. – Dette er en hest som Ella trente og startet på i 2017 i Sverige, så det var virkelig et hyggelig gjensyn.

Med god margin

Vår andre norske juniorutøver ved CVI Flyinge, Tage Øverland, kjørte også sine runder i 2* på Christmas Ps Z, en nederlandsk vallak født i 2013 etter Cosun og med Karandasj som morfar, og med Nienke De Wolff som longør. Christmas Ps Z, gikk i tillegg til med våre to norske juniorutøvere også med flere andre voltigører i Flyinge og skal nå videre til verdensmesterskapet i voltige i Herning i midten av august.

Tage Øverland oppnådde på sin side kriteriet til landslag, EM og VM med god margin gjennom rundene sine med totalt 6.762 poeng under helgens CVI-stevne, og fikk også med seg en førsteplass i CVIJ Male 2*. Dermed ble de velkjente tonene fra den norske nasjonalsangen avspilt på Flyinge, og den lille, men svært entusiastiske norske heiagjengen fikk oppleve et riktig så godt øyeblikk.

Tage Øverland imponerte stort under CVI Flyinge og har allerede nå mesterskapskvalifisering i boks for neste år. Foto: Privat

Junior-EM uten norske

Årets europamesterskap for junior i voltige går imidlertid uten norske deltakere. For Tage Øverlands del glapp tanken på EM-deltakelse da kvalifiseringskravet ikke ble oppnådd under Nordisk baltisk mesterskap i voltige i juni, og fristen for formell EM-kvalifisering da gikk ut – til tross for solid innsats i Finland. Og for Christmas Ps Zs del ville det ha vært kort tid mellom mesterskapet i Herning og juniorenes EM, og i tillegg fryktelig lang vei til Kaposvár i Ungarn der mesterskapet blir arrangert. Slik har dermed den unge rogalendingen nå god tid til å bygge seg opp til VM for junior i voltige som blir avholdt på Flyinge i 2023.

Med minst mulig margin

Størst spenning var det derfor knyttet til Norges seniorekvipasje til start – voltigør Kristine Åssveen, longør Lilly Weldigh og hesten Hh’s Czardas, en ni år gammel dansk vallak født i Danmark. For ville denne helnorske ekvipasjen ha marginene på sin side, slik at kravet til VM-deltakelse i Herning ble oppnådd, og deltakelse i det kommende arrangementet bli en realitet?

- Ja, hva skal man si, parerer Lilly Weldigh da vi noen dager etter hjemkomsten fra CVI Flyinge, spør hvordan duoen føler det da årets VM-deltakelse i Herning dessverre glapp med minst mulig margin.

– Vi begynte med en veldig fersk hest denne sesongen, og dette forklarer det meste, innleder Lilly som i tillegg til selv å være utøver også sitter i NRYFs Sportsutvalg voltige som leder av satsningsgruppe og landslag. - Det skal jo ikke være mulig å kvalifisere til et internasjonalt mesterskap etter mindre enn én sesongs oppkjøring. For det tar tid å bygge et partnerskap med en hest, påpeker den erfarne longøren og fortsetter. - «Noddy» var tydelig grønn på det første stevnet vårt i Italia, men vi visste jo for så vidt før vi dro at han kom til å trenge noen stevner før han gikk seg til. – Men vi lærte mye av dette første stevnet, og det neste gikk bedre – selv om vi ikke var der vi er på trening i det hele tatt. På det tredje stevnet følte vi endelig at vi var der vi burde være, men dommerne lå veldig lavt, og vi tenker begge at vi burde ha fått bedre uttelling, forteller Lilly.

Til tross for noe blandete resultater fikk teamet likevel mulighet til å delta ved CVI Flyinge, og håpet var derfor fortsatt at VM-kvalifisering kunne være innenfor rekkevidde.

- Vi var veldig heldige å få starte på Flyinge, og både Kristine og jeg trodde egentlig at det skulle holde, fortsetter hun. – Dessverre ble det kaos på oppvarmingen da det begynte å regne, og igjen opplevde vi derfor en hest som ikke helt ville spille på lag. Men vi er likevel utrolig fornøyde med den avsluttende kür-runden vår, ikke minst fordi vi har jobbet så hardt med å få den til å sitte.

Niåringen Hh's Czardas var ikke 100% med på notene til enhver tid, men blir en stabil makker å regne med videre, forteller longør Lilly Weldigh. Foto: Privat

Spennende tider videre

- Forhåpentligvis er vi langt bedre rustet til innsats ved neste års verdensmesterskap på Flyinge, så da går vi altså for Sverige i 2023, ler hun. - Hele den norske innsatsen ved CVI Flyinge var veldig bra, og jeg er spesielt stolt over de to juniorene våre. Ella kvalifiserte seg fra 1* til 2*, og Tage oppnådde mesterskapskvalifisering. Voltigenorge har derfor mye å se frem til videre, og vi har også childrenutøvere som kan være med og hevde seg i utlandet, avslutter voltigør og leder for satsningsgruppe og landslag i NRYFs Sportsutvalg voltige, Lilly Weldigh smilende.

Resultater: