Distanse
Knallstart på distansesesongen i AlUla
Lene Hammeren var eneste norske deltager ved CEI2*rittet i AlUla i Saudi Arabia i helgen, men sørget for at både hun og norsk distansesport fikk en knallstart på den internasjonale distansesesongen. Fullført og godkjent 120 kilometer er som seier å regne, og Lene selv forteller om en opplevelse som varmet på flere måter.
Lene red sin 14 år gamle norskavlede arabervallak Arash (Bumar Ra Zanthoz, oppdretter Merete og Marianne Kjeldsen) ut fra start lørdag morgen, i et felt på nærmere 200 startende. 120 kilometer i dyp sand, kupert terreng og en stadig høyere temperatur ventet for ekvipasjen fra Hadeland Ride- og Kjøreklubb.
Stolt av Arash og teamet sitt
-Et magisk landskap, og for en følelse å ha nesten 200 hester rundt seg i starten, forteller Lene etter rittet som bød på ridning i sand, blant vulkanske steiner, svinger og rette strekninger, opp- og nedoverbakker.
Duoen hadde en god start. – Arash var super ut fra start, men full av energi og det tar jo litt tid å finne de man passer best å ri sammen med. Jeg er veldig fornøyd med alle etappene, jeg kunne ha fått ned pulstiden litt hvis vi hadde hatt litt enklere treningsforhold og litt lenger tid til forberedelser, men jeg er imponert over hvor god han kjentes hele dagen. Og ikke minst var jeg imponert over formen dagen etter, det var ingen hangover å spore der! Det var et tøft ritt, men det skal distanse jo være. Jeg er full av inntrykk, stolt av Arash og teamet mitt, sier Lene som hadde Klaus Berge og Tonje Danielson med seg til Alula.
Ekvipasjen ble nummer 61. Totalt 80 fullførte.
Arash er min venn, ikke min hest
Siden begynnelsen av desember, da invitasjonen til «Custodian of the Holy Mosques – Fursan Cup 2024» kom i posten, har Lene hatt fokus på forberedelser til rittet. Hjemme på Mogreina har forberedelsene til ørkenrittet blitt gjort i en helnorsk vinter, med snø og kulde.
– For en tur dette har vært, jeg er så glad for muligheten til å oppleve landet takket være sporten. Vi har blitt så godt tatt i mot og så godt tatt vare på hele tiden. Folk er gjestfrie og hjelpsomme, og det er ingen tvil om at Al Ula kommer til å vokse mye de nærmeste årene.
I oktober 2026 avholdes VM i distanse i nettopp AlUla, som er en gammel arabisk oaseby, propppet med historie. Her har det vært permanente bosettinger siden 5000 f.Kr. Nå inngår området i regjeringens utbyggingsplan “Vision 2030», og det jobbes med å utvikle området som et enormt «friluftsmuseum» - like stort som Belgia. Det skal romme både arkeologi, kultur og turisme.
Det legges også ned en stor innsats for å gjøre AlUla klar til VM i distanse om to år. – Jeg skal stå på og jobbe for å kunne komme tilbake da, smiler Lene.
Nå bærer det nordover igjen for Lene og Arash, sand skal byttet ut med snø. – Arash kommer til Nederland tirsdag, og vi satser på å være tilbake i snøen på torsdag.
Mange har fulgt Lene og Arash frem mot og under rittet. Lene har riktignok blitt varm av den arabiske solen, men hun har også kjent på den støtte hun har fått på veien. – Tusen hjertelig takk til alle som har heiet på oss hele veien, det varmer mer enn det aner, sier hun og legger til om hovedpersonen i det hele, Arash: - Jeg fikk flere henvendelser rittdagen «will you sell your horse?». Svaret mitt var bare: «He is not my horse. He is my friend”.