Kady tok hjem hedersprisen i Norsk Varmblod

Etter nærmere førti år som oppdretter, kan Kady Besseberg nyte fruktene av målrettet arbeid. Under hingstekåringen på Starum forrige helg, mottok hun Norsk Varmblods Hederspris 2023 som årets profil.

hest / Norges Rytterforbund
Kady Besseberg mottok forrige helg Norsk Varmblods Hederspris 2023 av Mette Hansson, her flankert av de to andre nominerte – til høyre for Kady står Kathrine Wik-Farstad, til venstre Martine Dyngeland sammen med Hanne Myhrer Dyngeland. (Foto: Åse-Berit Jamne/Jamne Design)
av
Ekstern part

Tekst: Rill Rytter Fjøren

Prisen er «en hederspris for hester, oppdrettere og personer, som gjennom sin profil og sitt arbeid danner et forbilledlig eksempel innenfor avl og sport i Norsk Varmblod», leser vi på Norsk Varmblods nettside.

«Prisen skal bidra til å fremme godt avlsarbeid og gode sportspresentasjoner, hånd i hånd med god dyrevelferd og god sportsånd, og med dette inspirere og motivere andre medlemmer av Norsk Varmblod». Kriteriene for å få prisen er basert på fremragende resultater oppnådd i året som har gått.

Tre gode kandidater

De tre nominerte denne gang var Hanne Myhrer Dyngeland, Kathrine Wik-Farstad og Kady Besseberg. Og i år ble det Kady som mottok prisen.

- Jeg er så ydmyk, rørt og takknemlig, sier Kady.

- Jeg var ikke forberedt på dette, jeg visste ikke en gang at jeg var nominert! At så mange har heiet meg fram er overveldende. Jeg har fått hundrevis av «likes» på Facebook og Instagram, og hyggelige kommentarer fra folk jeg ikke vet hvem er en gang!

hest / Norges Rytterforbund
To av fjorårets deltagere i unghest-VM hadde Kady Besseberg som oppdretter - dette er Benedikte Endresen med Engas Narinja (Balou/Casir Ask) som deltok i 7-års klasse. (Foto: Pegasus Photo)

Kady har vunnet mange priser for sitt oppdrett i Norsk Varmblod tidligere, og at to av hennes avkom startet VM i sprang i fjor, det har blitt lagt merke til.

hest / Norges Rytterforbund
Mathilde Kalland deltok i fjorårets unghest-VM med Engas Aurantiaco (Untouchable/Calato), halvbror til Engas Narinja, i 5-års klassen.

Det hele begynte da Kady var 12

Kady var bare tolv år gammel da hun kjøpte sitt første føll, hoppeføllet Batseba, i 1978. Det var starten på en livslang lidenskap.

Hos Cecilie Kilde gikk hun i lære og lærte masse om avl og oppdrett.

Hun hadde fryktelig lyst til å prøve seg på egen hånd, og da hun fylte tjue fikk Batseba sitt første føll.

-Jeg fikk en skikkelig «flying start» som oppdretter siden Batseba avlet så bra, smiler Kady.

- Batseba fikk mange gode avkom.

hest / Norges Rytterforbund
Et av Kadys mange store øyeblikk som avler - Engas Naranja ble beste sprangbetonte hoppe i 2009. (Foto: Åse Berit Jamne/Jamne Design)

Kadys filosofi

Kady var bitt av oppdrettsbasillen og kjøpte enda en avlshoppe, Chablis. Nå har hun flere eldre avlshopper innen både sprang- og dressur.

- Jeg liker best å avle på gamle hingster som har resultater, sier Kady.

Hun siterer sin gamle mentor, Karsten, på stutteriet Blue Hors:

-«Never change a winning combination», sa han. Har jeg en god kombinasjon, holder jeg meg til den. Og benytter eventuelt sønnene hvis hingsten er blitt for gammel. Jeg er trofast til de stutteriene jeg startet med, de vet hvem jeg er og jeg får god oppfølging og service. Disse stutteriene er store, de har mange hingster så jeg finner alltid en som passer til min hoppe. Jeg vil avle på hopper som er godt utdannet og har resultater. Sporten er viktig for meg. Og nå har jeg endelig råd til å beholde de gode hestene og kan utvikle dem videre. Jeg kan låne dem ut til gode ryttere og nyte resultatene uten at de blir solgt som 3-åringer.

hest / Norges Rytterforbund
Kady ønsker at hestene skal ut i sporten – sporten er viktig for henne. Engas Aurantiaco eier hun nå halvparten av og lar Mathilde Kalland utvikle ham og ri inn gode resultater på sprangbanen. (Foto: Åse-Berit Jamne/Jamne Design)

Engas Aurantiaco etter Engas Naranja, er et godt eksempel på dette. Kady eier halvparten av ham og kunne glede seg over gode resultater da han med rytter Mathilde Kalland startet VM i Belgia i år.

- Jeg setter også føll på gjennomavlede, unge hopper når morsresultatene er gode eller resultatene fra tre års bedømmelsen er bra, fortsetter hun.

- Når føllet er født, fortsetter utdannelsen deres. Dette gir en raskere fremgang i avlen. Tidligere avlet jeg på litt mer usikkert grunnlag, men man lærer med erfaring. Med de litt vanskelige tidene vi er inne i nå, avler jeg kun på hopper jeg tror gir et topp resultat.

Ti føll i året

Gjennomsnittlig ti føll i året blir ti unghester som skal håndteres og ris inn. Kady gjør det meste selv. Men unghester kan være usikre og uberegnelige og selv Kady trenger en hjelpende hånd når de skal ris inn. Etter flere fall, uhell og operasjoner har Kady skjønt at hun må være mer forsiktig.

- Heldigvis har jeg hatt hjelp av flere flinke jenter, sier hun.

Noen av føllene blir solgt mens de er små, andre beholder hun til utdannelsen deres er godt påbegynt. Hun har etter hvert opparbeidet en god stamme og det er ikke alltid like lurt å selge unghestene. De er mye mer verdt som voksne og utdannede. Det er heller ikke uvanlig at hun står med tårer i øynene når hestebilen med et av hennes avkom forsvinner i det fjerne. Hun er fryktelig glad i dem alle sammen!

hest / Norges Rytterforbund
Foto: Åse-Berit Jamne/Jamne Design

Relaterte artikler