Jepp, du leste rett: En ekstra-klasse under helgens HM ble «HM for kjepphest»

Ikke alle hestene under helgens HM i dressur hos Grenland Ryttersportsklubb hadde fire bein og veide 100-vis av kilo. Syv av dem kom faktisk i form av en pinne med et hode i den ene enden. Med rekruttering i fokus stilte syv unge, glade kjepphestryttere fra Stall Gislesjø rideskole opp i uoffisielt HM for kjepphester fredag kveld.

De syv kjepphestekvipasjene fra Stall Gislesjø rideskole skrev historie under helgens HM i dressur, med egen uoffisiell HM for kjepphester fredag kveld. (Foto: Privat)
av
Rebecca Ballestad-Mender

Det var fredag kveld på Vallermyrene, og tid for høytidelig åpningsseremoni av årets første mesterskap på norske ridebaner. HM dressur 2022, i fem forskjellige klasser. Eller seks, når man regner med den helt spesielle begivenhetet som fant sted fredag kveld – HM dressur for kjepphest, et uhøytidelig mesterskap som med ganske stor grad av sikkerhet fant sted for aller første gang i historien.

For en fredag

-Vi hadde en fantastisk morsom ettermiddag og kveld, forteller Hilde Løvmo, som har tittelen kjepphestinstruktør.

Mesterskapet for de unge kjepphestrytterne startet med å ønske en av deres «egne» lykke til i det mesterskapet som var for firbente – Ingrid Løvmo, instruktør ved Stall Gislesjø, stilte til start med hesten Skywalker.


Aller først var det tid for å hilse på en firbent helt for kjepphestrytterne - hesten Skywalker, hesten til instruktør Ingrid Løvmo ved Stall Gislesjø rideskole, ladet opp til mesterskapet i paddock. (Foto: Privat)

-Vi hilste på Skywalker først og ønsket ham lykke til i HM, før vi gikk i samlet flokk til sekretariatet for å vise hestepass og bli registrert til start, forteller Hilde.

– På mesterskap må jo alle gjennom veterinærsjekk, for at veterinæren skal sjekke chip og kontrollere hestens helsetilstand. Det gjelder såklart også for kjepphester, og veterinær Gyri Kasin sjekket grundig, både chip og kontroll av pass.

De 7 stolte ekvipasjene var

  • Amanda/Brownie
  • Erle/Wendy
  • Ovidia/Monterosso
  • Sandra/Safari
  • Mille/Daisy
  • Mille/Pinto
  • Mingaile/Willy

Alle de syv kjepphestene gikk igjennom vetsjekk.

-De passerte med glans, her var det ingen som var snørrete i nesa eller halte ved mønstringen!

Mesterskapet der alle er vinnere

Etter vetsjekk var det tid for en ørliten treningsøkt for deltagerne. Så gikk åpningsseremonien i gang, og de syv kjepphestekvipasjene marsjerte høytidelig inn sammen med de andre deltakerne i HM. Og selvsagt vanket det goodiebags for kjepphestene, det var velkomstdrinker og presentasjon av alle ekvipasjene, før Mesterskapet med stor M gikk i gang.

Og det Mesterskapet gikk over all forventning! Dommer var Anita Elisabeth Guddal, og den dommeroppgaven var ikke liten – her var det snakk om å dømme syv spreke kjepphester, mens den norske eliten innen dressurridning sto ringside og heiet frem rideskoleelevene fra Stall Gislesjø. Etter fabelaktige prestasjoner, som helt klart også må ha motivert de rytterne som ladet opp til innsats på hesteryggen, var det premieseremoni. Mest sannsynlig var også denne delen av HM dressur kjepphest særdeles motiverende for dressurrytterne, med flotte rosetter til alle sammen.

-Jeg håper alle hadde det like gøy som oss, kjepphestekvipasjene var superflinke! Selvsagt vanket det flotte rosetter, og i kjepphestklassen er alle vinnere. Dette er rekruttering i praksis, stråler Hilde.

Kjepphest - noe for deg?

Hvis du kunne tenke deg en karriere som kjepphestrytter - eller om det kan være en aktivitet å ta opp i din rideklubb eller rideskole, da får du gode tips og muligheter til morsomme ting her:

NRYF kjepphest