Jeg lærte at jeg må tenke «jeg skal», ikke bare «jeg skal prøve»
Det var ingen ringere enn landslagstreneren Piia Pantsuu-Jönsson som sto klar da unge feltrittspirer i regi av Norges Rytterforbunds sportsutvalg feltritt forrige helg deltok på rekrutteringssamling i Vennesla. 15 år gamle Ismina Alice Budd var blant de unge til hest. Det ble til en viktig helg for rytteren som har NM ponni som stort mål i år. - Jeg lærte at jeg må tenke «jeg skal», ikke bare «jeg skal prøve», sier Ismina.
Hensikten med samlingen var kompetanseheving og motivasjon til videre satsing i grenen feltritt. Ismina kan krysse av for begge. – Jeg lærte veldig mye!
Et populært tilbud
Samlingen ved Vennesla Hestesportsenter 12. og 13. mars var for konkurranseutøvere i feltritt med ambisjon og realistisk mål om en toppidrettssatsing på sikt. Da sportsutvalget gikk ut med tilbudet, var responsen der med en gang – det ble fort fullt. Tre juniorgrupper med unge utøvere i alderen 15-18 år var de heldige denne gang.
-Da jeg fikk mail om at jeg fikk være med, ble jeg helt overveldet, innleder Ismina.
Lørdag begynte med dressurtrening. -Jeg sliter litt med at jeg blir litt stiv i skuldrene, men Piia hjalp meg til å finne ut hvordan jeg kunne slappe av i hendene, forteller rytteren. – Generelt lærte jeg også fine teknikker når det gjaldt hvordan jeg skal få hesten mer lydhør.
Ismina hadde med seg sin connemarahoppe May Mist e. Dunlewey/Little Rascal på samlingen. – Hun er litt lang i ryggen og har derfor litt vanskelig for å engasjere bakbeina. Men Piia hjalp meg med å få engasjert bakbeina.
Søndag sto det bakkearbeid sprang og terrengtrening på programmet. Der fikk Ismina hjelp til å få energi i galoppen. – Piia forklarte meg hvordan jeg kunne bygge galoppen, hvordan jeg skulle få en god kontrollerbar galopp slik at hun hoppet opp og ikke ble lang og flat.
Ble styrket i sin motivasjon
Det var litt nervepirrende å bli med på en samling som dette forteller rytteren.
– Jeg gruet meg en del, smiler Ismina. - Det var en trygghet at jeg kjente et par av de andre, ellers var alle helt nye for meg. Nivået var høyt og krevende, men det var utrolig gøy og veldig lærerikt.
Ismina har mye å ta med seg etter treningen. – Jeg følte virkelig at jeg ble styrket i min motivasjon til å komme til NM. Jeg lærte at jeg rett og slett måtte være tøff, at jeg må gå ut i utfordringene og takle dem. Det hjelper ikke å gråte i et hjørne over at ting er litt vanskelige, men jeg må tenke «jeg skal» - enten det handler om å komme til NM eller over et hinder. Det holder ikke at jeg tenker «jeg skal prøve».
Feltritt er Isminas drøm
Feltritt har vært Isminas drøm siden hun var liten. Hennes første år ble tilbrakt i England, der hun fulgte de britiske feltrittrytterne på TV med stor iver – og tanken om at hun selv skulle gjøre det samme ble født.
-Feltritt er drømmen min, den har jeg hatt siden jeg var liten. Jeg så de store stevnene på TV; Badminton, Burghley. Jeg ble så fascinert av hestene og hvordan de presterte. Jeg kastet meg over bøker om feltritt, forteller Ismina. Den britiske tidligere topprytteren Pippa Funnell er hennes store forbilde, og selvsagt har Ismina lest alle hennes bøker.
-Mamma har møtt Pippa, det gjorde hun en gang etter at Pippa vant Badminton. At mamma har snakket med henne, åh, det har bare vært en sånn fin ting som jeg liksom bare har tatt med meg!
Dette med hest lå til familien i form av moren Nathilde Overrein Rapp, og da Ismina sa hun ville begynne å ri, da ble det trykket på en start-knapp.
-Moren min drev med hest tidligere, og da jeg sa at jeg også ville ri, da startet det, forteller Ismina som fikk sin første ponni da hun var seks år gammel. Starten ble to «rescue-ponies» som fikk et nytt liv hos Ismina og moren.
En reise mot et mål
Så gikk flyttelasset til Norge – til Finnmark i første omgang. Det tok litt tid før Ismina var så opptatt av konkurranser, men da det ble en interesse hos henne, kom May Mist inn i livet hennes, fulgt av unghesten Stubberud Forrest ikke så lenge etter.
Ismina var kreativ i sin iver etter å ri feltritt. – Det var jo ingen terrengbane der, men vi bodde på en gård og vi lagde forskjellige terrenghinder selv – og når det var vann på jordet, så galopperte jeg ut i det, smiler hun.
Ferden gikk så videre til Tromsø for familien, der de fikk mulighet til å tilrettelegge for at Ismina skulle utvikle seg mer som sprangrytter. – Der fikk jeg en trener som hjalp meg veldig mye, det gjorde mye for meg som rytter. Men det har alltid vært feltritt som har vært min drøm, sier Ismina.
Den halvt britisk, halvt norske rytteren hadde en tanke om å bruke sitt siste år som ponnirytter til å ri NM feltritt, som et første viktig skritt på veien.
Dermed tok familien en avgjørelse som involverte flyttebiler en gang til. Nå gikk ferden til Sørlandet, nærmere bestemt Høvåg. Der har de hestene hjemme og muligheter til å trene på feltrittbaner.
Den muligheten grep Ismina raskt etter at de flyttet til sørlandet på selveste nyttårsaften. – Jeg har vært på 3 terrengtreninger nå, og Misty elsker det, hun bare kaster seg ut i det, stråler den unge rytteren.
Nå går snart feltrittsesongen i gang
På Sørlandet har den tidligere feltrittrytteren May Hynne kommet inn i Isminas liv som trener. – Og hun har så lyst til å hjelpe meg til NM – det betyr så mye! May er også så god på å tenke på hesten først – alltid, og det er så viktig.
Mamma Nathilde er stadig en sentral del av teamet. – Mamma fokuserer mye på horsemanship, og det er veldig viktig i feltritt. Hesten går alltid først. Vi jobber hestene mye fra bakken, for å få tillit og trygghet. Mamma er min trener der hjemme, og hun går opp i det – leser og studerer for å lære meg, smiler Ismina som denne helgen er klar for en ny terrengtrening, denne gangen på Raet feltrittbane.
Og om noen få uker bærer det ut på sesongens første feltrittstevne. Da går sesongen i gang på Raet, og Ismina og May Mist vil stå på startstreken. – Jeg gleder meg så utrolig mye!