Insektene er også en del av hestesommeren

I årets varmeste måneder er det mange glade hester på beitene som nyter lange, lyse dager. Men sommeren bringer også utfordringer. Hva gjør man når hesten får vondt i øynene, og kan det unngås?

Irriterte hesteøyne på grunn av innpåslitne insekter er dessverre ikke unormalt i sommermånedene (foto: NRYF).
av
Åse-Berit Jamne

Varme og deilige dager med sol fra morgen til kveld! Åh, som vi har lengtet etter sommeren. Men - det er riktignok en liten ulempe med denne årstiden for de hesteinteresserte. De varmeste månedene er nemlig også høytid for de små krabatene som flyr i lufta, nemlig insektene.

Det mangler ikke på utstyr og midler man kan kjøpe for å hjelpe hestene med å holde de små plageåndene borte. Og ikke uten grunn, for insektene er ikke bare irriterende for sensitive hester, men de liker også å ta med seg skadelige bakterier.

Ofte resulterer det i irriterte hesteøyne, som i verste fall kan utvikle seg til øyebetennelse. Hva kan man gjøre for å unngå at ens beste venn får et problem med øynene, og hvordan løser man det hvis det allerede har oppstått?

- Det er viktig å presisere at risikoene og ulempene med dette ikke veier tyngre enn de mange fordelene det er ved at hestene går på beite, understreker veterinær Anette Hafnor fra Dyrlegene i Norderhov i Hønefoss.

Veterinær Anette Hafnor fra Dyrlegene i Norderhov har flere gode tips til hvordan man best kan unngå irritasjon i øynene, og hva man skal gjøre hvis problemet allerede har oppstått.

Gode hjelpemidler

Likevel er det noen grep man kan ta. Om det er mulig, bør man velge beiter som ikke har for mye kratt og insekter - gjerne så åpent landskap som mulig. Men ikke alle har mulighet til å velge det, og da er det viktig å bruke langtidsvirkende insektsmiddel foreskrevet av veterinær på resept, i tillegg til for eksempel insektsspray.

- Fluemaske kan brukes hvis den er av god kvalitet. Om fluemasken er riktig tilpasset, slutter godt rundt hodet og ikke ligger inn på øyet er det en fin ting å bruke om hesten synes det er greit. Noen hester er ikke spesielt glad i fluemaskene, og da er det bedre å eventuelt bruke en såkalt fluejager, som fungerer som en ekstra lang pannelugg, forteller Anette.

Man vil ha bedre oversikt hvis hestene står inne på et tidspunkt i løpet av dagen. Om de går ute hele døgnet, som de aller fleste gjør, er det viktig å følge med. - Hvis hesten blir hoven i øyelokket og det kommer puss, er det ofte fordi fluene har med seg bakterier som skaper betennelse i slimhinnen i øyelokket. Når tårekanalen tetter seg, vil det igjen føre til mer væske og puss i øyekroken, sier Anette.

Hestene blir ofte lyssky når de har vondt i øynene og trenger skygge eller bokshvile.

Lyssky og kniper med øynene

Hva skal man gjøre hvis problemet allerede er oppstått? Hvis det ikke går over av seg selv i løpet av et par dager hvor man skyller med saltvann, presiserer Anette at det er viktig å få veterinær til å se på det så det ikke blir sår eller langvarig skade på hornhinnen. Veterinær vil sjekke øyet med fargestoff som viser om det har blitt sår på hornhinnen og om tårekanalen er åpen.

Og er det akutt, skal man ikke gjøre noe selv, da må veterinær tilkalles umiddelbart. - Ofte går det over med øyesalve på resept. Det er da lurt å velge øyedråper i salveform, så man kun trenger å påføre det to ganger i døgnet. Øyedråper må dryppes langt hyppigere. Det er også verdt å merke seg at alle reseptbelagte øyepreparater har minimum 96 timer/ fire døgn startfrist i forbindelse med konkurranse.

Om tårekanalen er tett og ikke åpner seg ved behandling med øyedråper, kan veterinæren spyle opp tårekanalen fra neseboret.

- Det beste er jo å unngå at dette skjer, men hvis uhellet er ute er det best for hesten å stå i skyggen eller inne i et par dager til det verste er over. Hestene blir ofte lyssky og kniper veldig med øynene. Og hvis fluemaska blir liggende feil, og de produserer mye puss, gjør det bare vondt verre, avslutter Anette.

Strenge regler for bruk av kloramfenikol

Har du vurdert å bruke øyesalven du selv fikk på resept? Da bør du være klar over at om preparatet inneholder kloramfenikol, er det kun tillatt til behandling av hester som er tatt ut av matkjeden. Dersom det blir brukt, må eier informeres om at hesten aldri kan slaktes, og veterinæren må føre det inn i hestepasset.

I tillegg er det som for andre reseptbelagte øyepreparater minst 96 timers startfrist for kloramfenikol. Er du interessert i å finne ut mer om karenstider, kan du sjekke dette på DNT sine sider.

Ikke glem helsekortet

... Og mens vi er inne på lover og regler, kan vi minne om at alt som gjøres med hesten skal føres inn på helsekortet. Helsekortet skal følge hesten på lik linje med hestepasset. Her skal absolutt all medisinering føres opp uavhengig av hvem som har gitt det - veterinær, rytter, eier. Har du gitt hesten din ormekur, skal dette inn i helsekortet. Det samme gjelder alternative behandlingsformer, beroligende midler for transport og barbering - ja, alt man kan tenke seg av behandlinger som hesten får. Det blir en kronologisk oversikt over hestens behandlinger gjennom livet, og en sykehistorie.

Hvis veterinæren gir medisin som kloramfenikol, må du sørge for at veterinæren fyller det ut i hestepasset, så hesten ikke kan gå inn i matvareproduksjon.

Har du ikke helsekort? Spør veterinæren din, de fleste som driver hestepraksis har helsekort de kan dele ut.