Hva jeg liker med hest – det er alt det!

Kristoffer Hadland Paulsen og Maria Nyborg Frøysok er på plass i Berlin som Norges to ryttere i Special Olympics World Games 2023. Lørdag er det åpningsseremoni – og vi har spurt Maria litt om hvordan det føles å være en del av det som er verdens største inkluderende idrettsarrangementet, hvordan hun har forberedt seg – og hva hest betyr for henne. Det siste var lett for henne å svare på: - Det gir meg sånn glede!

Maria Nyborg Frøysak er klar for et høydepunkt - denne helgen går Special Olympics World Games Berlin i gang, og Maria representerer Norge på dressurbanen. (Foto: NRYF)
av
Rebecca Ballestad-Mender

De to norske SO-rytterne Maria og Kristoffer fra henholdsvis Bærum og Egersund står foran noen helt spesielle dager i Berlin. Special Olympics World Games (SOWG) er verdens største inkluderende sportsarrangement med over 7000 deltagere fra hele verden – det er et arrangement som gir utøvere med utviklingshemming eller særskilte læringsvansker en unik mulighet til å konkurrere innen en idrett og kjenne på det grenseløse fellesskapet som idrett gir. Norges Rytterforbund startet opp et pilotprosjekt i 2016 med mål om egen konkurranseaktivitet for denne målgruppen, med tilsvarende retningslinjer som i Special Olympics.

Det er kriblende spennende at så mange kan delta i konkurranser og gjennomføre dette på likt nivå.

Maria Nyborg Frøysok

Debuterte med to SO-gull

Special Olympics World Games har en over 50 år lang historie, men første gang det var norsk deltagelse på hesteryggen var i 2019, da Kristoffer Hadland Paulsen og Frida Gjellum Winther deltok i Abu Dhabi. Det gikk helt i særklasse bra – Kristoffer red like godt inn både gull og sølv i sin debut.

I fjor var Maria Nyborg Frøysok en av tre norske utøvere som deltok i det nasjonale arrangementet Special Olympics Spiele i Berlin, som en opptakt til årets happening. Dette arrangementet tok Maria mildt sagt på strak arm og red inn gull både i dressur og Working trails i det som var hennes internasjonale debut.

Maria (midten) tok like godt to strake gull da hun deltok i sin første internasjonale konkurranse, Special Olympics Spiele i Berlin i fjor. Der deltok også Pernille Aas (th) som red inn to gode plasseringer, mens Kristoffer Hadland Paulsen like godt tok både et gull og en bronse. (Foto: Arne Hadland)

For Maria begynte det på Beitostølen Helsesportsenter

At Maria skulle bli konkurranserytter og delta i noe så stort som Special Olympics World Games var ikke i tankene da Maria satt til hest for første gang. Maria var ni år gammel og hadde et opphold på Beitostølen Helsesportsenter, der ridning er blant deres aktivitetstilbud.

-Etter det første oppholdet mitt på Beitostølen ble jeg bitt av hestebasillen, og jeg begynte på terapiridning høsten 2004, etter mitt andre opphold på Beitostølen, forteller Maria (28).

Siden den gang har det med få avbrudd vært hest og ridning en dag i uken for Maria. De siste drøye ti årene har hun benyttet seg av tilbudet om terapiridning på Østern Brug og ridd for Kari Dahl Liavåg som er autorisert ridefysioterapeut i Norsk Fysioterapeutforbund og en av ildsjelene for SO-ridning i Norge.

-Jeg bare likte det, er Marias enkle forklaring på hvorfor opplevelsen på Beitostølen gjorde at hun ble i salen.

I 2013 deltok Maria i sitt første stevne, på Østern. Etter det har det blitt flere stevner på hjemmebane og også et i Kristiansand. Rauland Ridesenter har også vært et sted som har gitt Maria gode opplevelser på hesteryggen. – Jeg fikk høre om Rauland Ridesenter i 2020 og har hatt god læring av flere turer dit.

Maria har også vært med på å fronte den muligheten ryttere med ulike utviklingshemminger har gjennom SO-ridning ved en rekrutteringstur i Trondheim.

Maria har deltatt i flere stevner hjemme på Østern. (Foto: Privat)

Mersmak og motivasjon

Etter fjorårets gode opplevelse i Berlin, har Special Olympics World Games Berlin 2023 vært målet for Maria. Maria, som er utdannet barne- og ungdomsarbeider og jobber ved småbarnsavdelingen i en barnehage, har brukt enda mer tid i stallen for å forberede seg til konkurransene i Berlin det siste året.
-Jeg har trent ekstra og ridd to ganger i uken dette året, fortsetter Maria.

Gullmedaljene i fjor ga naturlig nok både mersmak og motivasjon. - Det var veldig gøy, og veldig overraskende. Og nå skal jeg være med i samme klasse, fortsetter hun med et glitrende glimt i øyet.

Men Maria har beina på bakken:

-Jeg tenker at jeg er med for å delta, for å kunne oppleve dette en gang til. Blir det ikke gull, så blir jeg ikke sur – jeg har jo to hjemme fra før, sier hun og legger til: - Men litt konkurransemenneske er jeg!

Maria dro til Tyskland på mandag - og i Norderstedt ved Hamburg har hun fått bruke noe av tiden frem mot konkurransestart til å trene mer. (Foto: Kari Dahl Liavåg)

Maria skal delta i dressur level C der øvelsene ris i skritt. Alle som har erfaring fra en konkurranse innenfor en rail, vet at skritt er en vanskelig øvelse. I tillegg skal deltagerne i Special Olympics World Games gjøre dette på lånt hest.

-Vi begynner med å få tildelt en hest, og så kan vi prøveri den i 20 minutter. Så må vi avgjøre om vi vil ha den eller ta sjansen på en annen, forteller Maria.
Systemet er nemlig slik at man kan takke nei til den man får først, men da må man ta den hesten som er alternativet.

I fjor fikk Maria en hest som matchet henne og øvelsene veldig godt.

-Det var en stor og fin hest, og lett å ri fram – det er veldig viktig!

I fjor fikk Maria ri lånehesten Querida Quemera, og hesteeier stilte som ivrig hestepasser. - Det var en stor og fin hest som var lett å ri fram, det er veldig viktig, fastslår Maria. (Foto: Kari Dahl Liavåg)

Hestene gir meg sånn glede – og en ro også. Det å ha kontroll over et så stort og sterkt dyr, og så få det til å se lett ut – det er fantastisk!

Maria Nyborg Frøysok

Bokstavelig talt en stor opplevelse

Maria kjenner mest på forventningsfull glede i forkant av opplevelsen i Berlin.
– Når jeg skal ri, så kan jeg bli litt nervøs, innrømmer hun – og legger til: - Men bare litt. Og å huske programmet, det vil gå bra, for jeg red samme i fjor!

Den opplevelsen hun har foran seg er ganske unik. I Berlin samles 7000 idrettsutøvere med ulike typer utviklingshemming. Totalt 190 delegasjoner kommer fra hele verden for å samles om 26 ulike sommeridretter i løpet av ni dager. 20 000 frivillige stiller opp – og hashtaggen til mesterskapet sier det meste: #UnbeatableTogether.

-Ja, det er svært, kommenterer Maria om arrangementet i den tyske hovedstaden. – Det er så svært at man tenker «hvordan får alle plass»! Det er kriblende spennende at så mange kan delta i konkurranser og gjennomføre dette på likt nivå.

Maria gjør de siste forberedelsene før hun skal være en av 7000 idrettsutøvere i det som er verdens største inkluderende idrettsarrangement. - Ja, det er svært, så svært at man tenker "hvordan får alle plass", smiler Maria. (Foto: Kari Dahl Liavåg)

Om treneren – og om hesten

De to norske utøverne har med seg sine hjemmetrenere til Berlin, i år som i fjor. Kari Dahl Liavåg reiser med som Marias trener, mens Sue Maun, som også er ridefysioterapeut og tilknyttet Egersund og Dalane Rideklubb, er Kristoffers trener. Sammen med Liavåg, er Sue Maun sentral i arbeidet med SO-ridning i Norge.
-Vi fire på tur, det er veldig hyggelig og trygt. Vi er sosiale utenom ridningen, spiller for eksempel Uno på kveldene, smiler Maria.

Trener Kari er en viktig del av Marias hesteliv.
– Hun betyr mye for meg! Jeg har ridd så lenge for henne, jeg har ikke byttet trener. Jeg føler meg så trygg med henne, og det er viktig. Hun har en veldig god egenskap ved at hun er veldig tålmodig – hun trenger å være det av og til, trenger å gjenta samme beskjed flere ganger. Men det gjør hun!

Treneren spiller en stor og viktig rolle for Maria som rytter, men hovedrollen, den er det hesten som har. Det er jo den som gjør hele sporten, den som gjør at man får denne sporten så dypt i sitt hjerte.
Maria fastslår enkelt:
-Hva jeg liker med hest… Det er alt, det! Det gir meg sånn glede – og en ro også. Det å ha kontroll over et så stort og sterkt dyr, og så få det til å se lett ut – det er fantastisk!

Knotten er en av skolehestene Maria fryder seg over å ri hjemme på Østern Brug. (Foto: NRYF)