Hva gjør man når hesten har fått vorter på mulen?

Vorter som skyldes hestens papillomavirus er smittsomt mellom hester. At man hindrer nærkontakt mellom hestene og at man sørger for god hygiene er to viktige tiltak hvis en hest får slike vorter. Veterinæren forklarer hvorfor hesten får vorter – og hva man bør gjøre når det skjer.

Hva gjør man når hesten får vorter? (Foto: NRYF)
av
Ekstern part

Av veterinær Marianne Øverlie, Bjerke Dyrehospital

Hvis hesten din har fått vorter, skyldes dette mest sannsynlig hestens papillomavirus. De oppstår som oftest rundt øyne, mule og ører, men kan også oppstå andre steder på kroppen.

Smitter mellom hester

Papillomaviruset er et artsspesifikt virus, noe som betyr at det ikke kan smitte til andre arter som for eksempel til oss mennesker. Det er derimot smittsomt mellom hester. Det kan smitte hvis hestene kommer i kontakt med hverandre, men også indirekte via miljøet. Føll og unge hester opptil tre-fire år er mest utsatt for å utvikle vortene. Eldre hester vil utvikle immunitet.

Papillomaviruset som gir vorter hos hest er smittsomt blant hester, ikke overfor andre arter som mennesker


Dette bør du gjøre

Vortene kan bli mellom 5-20 millimeter i størrelse og de vokser ofte i klynger. Viruset kan overleve i miljøet i opptil to måneder og vortene kan komme flere måneder etter at hesten var i kontakt med viruset for første gang. Siden det er smittsomt kan det bli et problem der mange unghester går sammen.

Hvis man oppdager at en hest har vorter, bør man vurdere å isolere den fra resten av flokken for å unngå at de også utvikler vorter. Utstyret bør desinfiseres og det bør ikke brukes på andre hester. Man bør selv også bytte klær og ha god håndhygiene før man er i kontakt med andre hester.

Få en veterinær til å vurdere vortene

I de fleste tilfeller kan man stille diagnosen basert på historie og symptomer. Det er likevel viktig å være klar over at enkelte typer hudkreft kan ligne på vorter og noen ganger kan det derfor være nødvendig å ta en biopsi (vevsprøve) for å stille diagnosen. Det er derfor viktig at du får din veterinær til å vurdere vortene.

Gir som regel ingen komplikasjoner

Vortene er godartede og vil forsvinne av seg selv, som oftest i løpet av 2-3 måneder. I de fleste tilfeller gir de ingen komplikasjoner og er derfor ikke farlig for hesten. Så lenge de ikke skaper problemer er det derfor best å la de være til de forsvinner av seg selv. Unntak kan forekomme, for eksempel hvis hesten slikker eller klør seg på vortene. De kan da bli til åpne sår som vil være utsatt for sekundære bakterielle infeksjoner. De kan også komme i veien for utstyr og er man riktig uheldig kan hesten få problemer med å spise. I disse tilfellene vil man vurdere om vortene bør fjernes. Dette kan gjøres på ulike måter avhengig av hvilken metode din veterinær foretrekker.

Det er derfor mest sannsynlig at vortene vil forsvinne av seg selv. Er du usikker, ta kontakt med din veterinær.