Hva er patellaopphaking?

Hva er egentlig patellaopphaking og kan hesten bli bra igjen? Hva kan man gjøre med dette? Veterinær Marianne Øverlie gir råd.

Det er viktig at hesten beveger seg mye ute og at man rir opp og ned bakker for å styrke muskulaturen. (Illustrasjonsfoto: NRYF)
av
Ekstern part

Tekst: Veterinær Marianne Øverlie, Bjerke Dyrehospital

Patellaopphaking sees oftest hos unge hester og ponnier. Patellaopphaking oppstår når det mediale (inn mot midten av hesten) patellaligamentet henger seg opp i en benstruktur.

Varierende symptomer

Symptomer er av varierende alvorlighetsgrad og hyppighet. Det vanligste er milde tilfeller hvor det oppstår innimellom. Man vil se at hesten plutselig blir ute av stand til å føre foten fremover. Typisk vil den slepe foten etter seg fordi den ikke greier å bøye beinet og/eller hoppe litt for å forflytte seg. I milde tilfeller vil hesten ofte ta kortere steg med den affiserte foten, særlig etter å ha stått stille. Symptomene er oftest tydeligst når hesten går ned bakker, rygger eller går i små sirkler. I de fleste tilfeller vil hesten etter noen steg gå som normalt. Hvis hesten ikke er flyttbar kan man prøve å rygge noen steg.

Styrke muskulaturen

Hvis du mistenker at din hest har patellaopphaking, er det viktig at hesten undersøkes av veterinær for å utelukke at hesten har et underliggende problem med kneleddet. Hvis det ikke er noen tegn på sykdom i kneleddet, vil veterinæren hjelpe deg med å sette opp et treningsprogram for å styrke hestens bakpartsmuskulatur. For mange hester, særlig unghester og hester med lite muskulatur, er dette nok til å løse hestens problem. Det er viktig at hesten beveger seg mye ute og at man rir opp og ned bakker for å styrke muskulaturen. Man må også samarbeide med smed for å ha en balansert hov. I noen få tilfeller er ikke dette nok og da kan man forsøke medisinsk og eventuelt kirurgisk behandling.

Artikkelen har tidligere stått på trykk i Hestesport.