Fag og fakta

Hva er en hovbyll?

Hovbyll er en vanlig årsak til akutt halthet hos hest. Det starter som regel med at hesten tråkker på en stein eller en annen spiss gjenstand som skaper en defekt i sålen. Her kommer bakterier, jord og gjørme inn, og det oppstår en bakterieinfeksjon i hoven.

Foto: NRYF
av
Rebecca Ballestad-Mender

På grunn av hovkapselen har ikke infeksjonen noe sted å drenere, og det blir et høyt trykk inne i hoven. Dette er smertefullt og hesten kan bli veldig halt. Ofte kan hesten være så halt at det kan minne om et benbrudd.

De vil også få forøket pulsasjon til hoven, hoven blir varm, benet kan hovne opp og hesten kan få feber. Noen hester får nedsatt allmenntilstand og redusert matlyst.

Veterinæren vil visitere sålen med en visitertang, fjerne skoen og undersøke sålen for å se om man kan finne en defekt som viser hvor hovbyllen sitter.

Det er ikke alltid like lett å finne ut hvor byllen sitter, og det kan være nødvendig å legge et varmtvått omslag i 12 timer for å framskynde modningen av byllen. Dette gjør det lettere å se hvor byllen er. På dette punktet vil man åpne opp i sålen slik at byllen kan drenere.

Da vil hestene raskt bli mye bedre. Hvis det ikke åpnes for drenasje, vil hovbyllen kunne spre seg oppover og den kan etter hvert bryte ut i kronranden. Da kan man se puss i kronranden og hesten vil være veldig øm når man tar på dette området.

Infeksjonen kan også spre seg til hovbeinet eller andre viktige strukturer i hoven. Det er derfor viktig å tilkalle veterinær raskt hvis man har mistanke om en hovbyll. Etter det er åpnet for drenasje må hesten stå med omslag i en ukes tid avhengig av alvorlighetsgrad. Det er viktig med et rent omslag til det er tilstrekkelig heling for å hindre nye bakterier å komme inn. Hesten bør stå i tørre og rene omgivelser, og kan skos på nytt når defekten er helet. Sjekk også at hesten er vaksinert mot stivkrampe.

Relaterte artikler